Články
03.02.2010 - Iva Veselá
Pravidelné snídání až 2x snižuje riziko obezity
Snídaně je nejdůležitějším jídlem z celého dne. Toto pravidlo dodržovaly již naše babičky a s tímto pravidlem souhlasí i vědci na celém světě. Vynechání pokrmu totiž může vést k obezitě, ale vynechání snídaně zvyšuje riziko obezity prý až dvojnásobně.
Děti, které jí první jídlo dne, mají více energie, stabilnější hladinu glukózy v krvi. Po snídani děti snědí svačinu a pak už následuje školní oběd. Záchvaty hladu tyto děti netrpí a odpoledne nemají tendenci se přecpávat.
Naopak nesnídající děti dostanou akutní hlad před obědem, kdy sní první věc, kterou mají po ruce - sušenky, tyčinky, coca-cola apod. Tyto děti mají právě velmi vysoké sklony k obezitě.
Ta samá situace nastává u dospělého - před obědem dostávají velký hlad a v pekárně či bufetu si nakoupí sladké zákusky, sladké pečivo a další laskominy bohaté na cukry a tuky. Na oběd již takový hlad nemají, proto ho nesní vždy celý nebo jen málo uzobnou.
Takže celkový výsledek ve 14h mohou být 2 sladké šátečky, sušenka ke kávě a polovina oběda.
Dále už zřejmě tušíte, co následuje doma - předpadní ledničky :-)
TIP na snídani - 60 g celozrnný chléb, lučina linie, pokrájená zelenina
TIP na svačinu - 1 ks ovoce, 150 g jogurtu do 3%
TIP na oběd - tuňák se zeleninovým salátem, kuskusem, čerstvou zeleninou a olivovým olejem
TIP na svačinu - 1 ks banánu, 6 půlek vlašských ořechů
TIP na svačinu - 30 g chleba, 1 plátek krůtí šunky, 1 plátek 20-30% eidamu, zelenina
TIP na večeři - kapustové karbanátky - směs spařené měkké kapusty nakrájet na kousíčky, přidat nastouhané uzené tofu, vejce, trochu mléka, mouku na zahuštění, sůl, pepř - placičky smažíme na troše olivového oleje. Podáváme s okurkovým salátem (nakrouhaná okurka, sůl, pepř, cukr, ocet)
Máte problémy s nadváhou nebo obezitou?
Rádi Vás přivítáme v naší výživové poradně v Praze!
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.67 bodů z pětiČtěte také:
Ganoderma/Lesklokorka/Reishi - další zázrak přírodyJak se vyznat v tučných sýrech?
Probiotické bakterie
Specifika výživy seniorů
Umělá sladidla vedou k přejídání