Články

 

10.10.2009 - Tereza Thielová

Tipy na podzimní vaření

 

Nevíte, co si v podzimních dnech uvařit? Máme pro vás pár chutných receptů, kterými si zpříjemníte a zároveň osladíte své podzimní, někdy pochmurné dny.

 

Salát z červené řepy

300 g nastrouhané červené řepy, 1 sklenice kysaného zelí, 1 strouhaný křen,1 nadrobno nakrájená cibule

 

Vše promícháme osolíme a opepříme a necháme chvilku uležet

 

Brambory s balkánským sýrem

1 kg brambor vařených ve slupce, 5 stroužků česneku, bazalka, pepř, sůl, 50g strouhaného balkánského sýra, olivový olej

 

Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájený česnek , přidáme nadrobno nakrájené brambory , sůl, pepř, bazalku. Na závěr posypeme strouhaným balkánským sýrem.

 

 

Zeleninová omáčka s kuřecím masem

500 g kuřecího prsou, 4 mrkve, 1 žlutá a 1 červená paprika, cibule, 5 stroužků česneku, smetana light, sůl, pepř, lžíce kremžské hořčice, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička kari, olivový olej

 

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme česnek, hořčici, sladkou papriku , kari, pozor stále mícháme!Přidáme na kousky krůtích prsou a orestujeme. Nakrájenou zeleninu přidáme k masu, podlijeme trochou vody a dusíme. Na závěr přilijte 200 ml smetany a vařte ještě 5 minut. Podáváme k celozrnným těstovinám.

 

Tuňáková pomazánka

100 g nízkotučného tvarohu, 150 g tuňáka ve vlastní šťávě, 1 malá cibule, petrželka, půl lžičky olivového oleje

 

Tuňák důkladně promíchejte s tvarohem, přidejte cibuli nakrájenou najemno, přidejte olej a petrželku, sůl a pepř. Promíchat, podávat s celozrnným pečivem. Ozdobit ředkvičkou, okurkou, nebo rajčaty.

 

Jablkové knedlíky

1 kg strouhaných jablek, 260 g hrubé mouky, strouhaný tvrdý tvaroh, zakysaná smetana nebo jogurt

 

Nastrouhaná jablka posypeme moukou a vypracujeme těsto (nejlíp to jde rukama). Necháme 30 minut odpočinout v lednici. Pak vlhkýma rukama tvarujeme koule (průmer cca 3 cm). Vaříme je ve vodě 5 minut. Hotové vyjmeme z vody a necháme okapat. Na talíři je posypeme tvrarohem, přidáme zakysanou smetanu/jogurt, posypeme skořicí.

 

Méně dietní: navíc posypat vanilkovým cukrem a polít rozpuštěným máslem

 

Tvarohový koláč

1000 g nízkotučného tvarohu (ve vaničce), 200 g jogurtu Hollandia, 2 vejce, 150 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g dětské krupice, 2 sklenice meruňkového kompotu (může být i jiný kompot). Na ozdobení malý bílý jogurt activia a meruňky z kompotu

 

Do mísy dáme tvaroh a jogurt, celá vejce a důkladně promícháme, ideálně vyšleháme šlehačem. Pak vmícháme všechno ostatní kromě kompotu. Na dno vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy dáme 1/3 tvarohového těsta, na ni rozložíme okapané meruňky a přikryjeme další 1/3 těsta, zase poklademe meruňkami, zalijeme zbytkem těsta a uhladíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme asi 1 hodinu. Pokud povrch začne brzy hnědnout, přikryjeme alobalem. 10 minut po vyndání z trouby sundáme dortovou formu a povrch dortu potřeme jogurtem a ozdobíme zbylými meruňkami a necháme odpočinout do vychladnutí. Podáváme samotné, ke kávičce, kakau...

 

Vaši Biolajfáci vám přejí krásný podzim a dobrou chuť :-) !!!

 

Přidejte do diskusního fóra také nějaký recept!


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Konzumace klíčků snižuje poškození DNA u leukocytů 
Nezapomínáte i na ostatní přílohy? 
Potraviny, u kterých platíme za marketing 
Specifika výživy seniorů 
Základy vašeho jídelníčku 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny