Články

 

27.01.2009 - Iva Veselá

Kondice a konstituce - 1. díl

1693Mjg.jpg

 

 

Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč někteří lidé žijí dlouho i když se vůbec nestarají o zdravou výživu či životní styl? A proč někteří musí vynaložit mnoho úsilí jenom na to, aby dosáhli jednoduše zdraví? Jedna z klíčových odpovědí leží v naší konstituci. Konstituce je vrozená, je to náš vstupní kapitál, celý život prakticky neměnný.


Je to naše genetická dispozice, která se tvoří:
a) v období početí - aktuální kvalita pohlavních buněk a záměr rodičů
b) v období těhotenství matky - její výživou a celkovou psychickou pohodou, neboť kde maminka končí, tam dítě začíná
c) porodem - je velký rozdíl, jsme-li narozeni umělým způsobem nebo přirozeně
d) v období krátce po porodu - byli jsme v láskyplné a klidné atmosféře rodiny, nebo násilně odděleni od matky, v chladném nepříjemném prostoru nemocnice? Zde mohou vznikat prvotní pocity o tom, jaký je svět místo a jak se zde cítíme.
e) prostředí kde žijeme a naše výživa v dětství také ovlivňuje "náš kořínek".

 

V síle konstituce můžeme najít odpovědi na mnohé otázky. Lidé s "tuhým kořínkem", často v mládí zažili prostá jídla, mnoho práce a přirozený život na venkově, jejich rodiče taktéž. Pokud je jejich konstituce dobrá, často se dožívají vysokého věku, i když příliš nedbají na stravu a životní styl. Je však naprosto možné, že kdyby o sebe celý život dbali, dožili by se o 20-30 let více (!) a umírali by zdraví.

 

Naopak lidé se slabou konstitucí, kteří nedostali do vínku dobrý základ, mohou svou svědomitou péčí o své zdraví, svůj život prodloužit, udržovat se v celkem dobré kondici a vyhnout se mnohým nemocem. Takový člověk bude mít citlivější zdraví a nebude si moci dovolit takové výstřelky jako jeho kolega s lepším základem. Je docela dobře možné, že lidé se slabší konstitucí, kteří o sebe dbají, se vyhnou těžké chorobě a prodlouží si život o desítky let (!). Svou péčí o zdraví vykompenzují to, co nedostali do vínku.

 


Je tedy jasné, že síla konstituce se předává z generaci na generaci. V jistém smyslu, kde jedna generace končí, druhá začíná. Bohužel z celkového hlediska se konstituce především vlivem nevhodných stravovacích návyků za posledních 100let zhoršuje (nezdravý životní styl a znečištění prostoru každou generací). Pevné zdraví a tuhý kořínek se u lidí vyskytuje čím dál méně. A naopak dětských nemocí a civilizačních chorob čím dál více.


Konstituční znaky z hlediska jinu a jangu

Svojí konstituci je dobré umět posoudit i z hlediska jinu a jangu. Díky tomu budeme více rozumět tomu, proč nás více baví tvořit duševně nebo naopak být aktivní více fyzicky a podnikat nebo proč nás to celkově přitahuje k více jinové (uvolňující stravě) nebo jangové (stahující) stravě apod (více "Jin a jang"). Všichni v sobě máme obsaženy jinové i jangová prvky, sečteme-li však vše dohromady a uděláme-li průměrnou osu, vyjde nám rámcově více jang či více jin konstituce. Vždy v porovnání s pomyslným středem či s někým jiným. Zde je malá pomůcka:

 

Konstituce více JIN

Fyzické znaky - vzhled: Vyšší, štíhlejší, jemnější, delší končetiny i prsty, prsty delší než dlaň, jemnější zápěstí, obličej oválný, protáhlý, oči dál od sebe, dlouhý štíhlý nos, ústa plná a širší

Psychické vlastnosti: Pomalejší, rozvážnější, víc přemýšlí, hloubavější, psychická práce jim jde velmi dobře, fyzická hůře - nejsou tak rychlí, nejde jim to tak od ruky

 

Konstituce více JANG

Fyzické znaky - vzhled: Pevnější, statnější, hutnější, menší, podsaditější, pevnější zápěstí, širší kosti a pánev, široká ruka a kratší prsty, obličej kulatější a hranatější, oči blízko u sebe, rty jsou malé, sevřené, úzké, nos větší či kulatější

Psychické vlastnosti: Aktivnější, rychlejší, fyzická práce jim jde od ruky, psychicky jim to moc nejde

 

Muži by měli být více konstituce jang (bohužel se to v dnešní době i vlivem stravovacích návyků stírá).

 

 

Je důležité respektovat svou konstituci a netlačit se jinam. Známe-li své konstituční tendence, můžeme sami sobě vyhovět. Pokud například zjistíte, že jste konstitučně více jinoví, je dobré to akceptovat. Uvědomit si, že sice nejste tak aktivní, rychlí a efektivní jako váš jangovější kamarád, ale dokážete zase nad věcmi hloubat, promýšlet je. Máte možná oproti němu větší šanci uplatnit své schopnosti v umělecké, kreativní či jinak duševně zaměřené práci. Proč toho nevyužít? Je dobré to přijmout a orientovat se směrem, který je vám přirozenější.

 

 

Pro Bio-Life.cz: Květa Svobodová

Foto: patentnimedicina.cz, ehow.com


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.2 bodů z pěti


Čtěte také:

Centrum sytosti a jak ho ovlivnit 
Potraviny jako léky 
Semínka jak je neznáte 
Strava: 30 a více let 
Sušení ryb a sushi 3. díl 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny