Články

 

25.02.2013 - Iva Veselá

Lyofilizované ovoce

2297ZmQ.jpg

Není sušení jako sušení. Během klasického sušení ovoce hnědne, probíhají v něm různé chemické změny a trvanlivost je několik měsíců při dobrém skladování. Metoda lyofilizace umožňuje vysušit ovoce šetrněji, bez přídavku aditiv nebo rizik chemických změn.

 

Co je lyofilizace

Lyofilizace je jinými slovy sušení mrazem. Ovoce je sušeno hlubokým mražením a za velmi nízkého tlaku. To způsobí, že voda z ovoce sublimuje, tj. voda se mění v páru a nemrzne . Díky tomuto procesu je zachována původní struktura a chuť, všechny minerály a vitamíny, které jsou v daných potravinách obsaženy. Takto vysušené potraviny, jsou oproti běžnému sušení 100% přírodní a bez přidaného cukru. Lyofilizace eliminuje většinu mikrobiálních nečistot a zajišťuje dlouhou trvanlivost produktu (2 roky).

 


ČTĚTE TAKÉ: Pozor na sušené ovoce, nejen u dětí

 

V případě dotazů k hubnutí nebo zdravé výživě kontaktujte výživového poradce!

 

 

Výhody lyofilizovaného ovoce

  • chuť a vůně je mnohem lepší než u ovoce sušeného teplem
  • potlačení oxidace vzduchem a chemických změn v ovoci
  • nenarušení vitamínů a minerálních látek (vysoká biologická hodnota)
  • lyofilizace umožňuje ošetřit plody bez přidání chemikálií a cukru
  • barva a podoba je téměř stejná jako u čerstvého ovoce
  • zachována sterilita ovoce

Nevýhody lyofilizovaného ovoce

  • vysoká cena (nízká teplota a nízký tlak v zařízení)

 

Víte, že...?

Proces lyofilizace se nepoužívá pouze u potravin, ale například při restaurování (obnova dokumentů po povodních) nebo v květinářství (sušení květů beze změn barvy).

 

  

              klasicky usušený květ                                    lyofilizovaný květ

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Agávový sirup pro zdravé slazení 
Máslo je prý zdravé - jak to tedy je? 
Potraviny, u kterých platíme za marketing 
Římský hrnec pro jiné vaření 
Sušení ryb a sushi 2. díl 


Diskuze

Paja
Web: http://www.lyotrade.cz

Mikrobiální nečistoty

Lyofilizace neeliminuje mikroorganismy! Naopak je zachovává a proto i syrové vejce může po lyofilizaci stále obsahovat např. salmonelu, viz. https://www.lyotrade.cz/single-post/2017/02/06/Lyofilizovana-vejce

20.07.2017 23:21
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny