Články

 

11.04.2013 - Iva Veselá

Eukalyptus

2340Njg.jpg

Koala na eukalyptovém stromě.

 

Eukalyptus je rostlina pocházející z Austrálie a Tasmánie a má až 700 druhů. Volně neroste jen ve zmíněné Austrálii, ale v celém pásmu tropů až subtropů. Může mít podobu jak stromu, tak keře. Některé druhy dorůstají až 100 metrové výšky a řadí se tak mezi nejvyšší rostliny Země. Listy eukalyptu (blahovičníku) tvoří také jedinou potravu medvídků Koala.

 

V bytě
Eukalyptus se hodí i pro pěstování v bytě. Můžete si tak sami doma vypěstovat zdraví. Má rád chladnější místo s dostatkem světla, bez přímého slunce. Eukalyptus je třeba pravidelně zalévat (je to rostlina z bažin), zejména v teplých dnech, ale nepřelít. Lístky mladé rostliny jsou stříbrozelené.

 

Patří květina do ložnice?

Často se hovoří o tom, že rostliny nejsou vhodným společníkem do ložnic a dětských pokojů (viz. článek Feng shui a naše ložnice). Rozhodně se do místností, kam uleháme ke spánku nehodí příliš květnaté rostliny, jako jsou např. pelargónie, hyacinty, gardénie, a to pro svou silnou vůni, která tak může snadno narušit spánek, navíc svou vůní lákají hmyz, což klidnému spánku nepřidá. Příliš vhodnými nejsou ani květiny s chlupatými lístky, neboť přitahují příliš mnoho prachu. Doporučují se také spíše rostliny pěstované jen ve vodě obohacené živinami. Hlína v sobě může vytvářet plísně a způsobovat tak potíže alergikům.

 

Eukalyptus ozdobí každou místnost.

 

Do dětských pokojů navíc rozhodně nepatří rostliny jedovaté (zmijovec, karantus, vánoční hvězda, diefenbachie a některé druhy bonsají). A právě pro své vlastnosti je eukalyptus dobrým společníkem do ložnice. Je znám svými účinky na dýchací ústrojí, protože vylučuje léčivé aromatické látky, vonné silice, které ničí bakterie. Má krásnou mentolovou vůni. Doporučuje se až 5 rostlinek do místnosti. Vhodný je i do bytu kuřáka, protože potlačuje, stejně i jako různé jehličnany, zápach tabákového kouře.

 

Léčivé účinky
Eukalyptus můžete také často objevit jako součást různých léků při zánětech horních cest dýchacích nebo jako éterický olej. Eukalyptus zprůchodňuje dýchací cesty, pomáhá při bolestech v krku, působí antisepticky na rány. Emulze ve spreji dokáže snižovat počet bakterií ve vzduchu. Působí i proti některým virům (spalničky, spála, herpes) a proti křečím. Snižuje horečku a pomáhá při bolestech hlavy a migrénách. Eukalyptus je také výborným repelentem. Po duševní stránce přináší eukalyptus pocit čistoty, svěžesti, harmonie. Jedna lahvička éterického oleje obsahuje olej až z několika desítek kilogramů rostlin. Olej je vhodný k masáži, k obkladům, do koupele, k inhalacím, k osvěžení vzduchu pomocí aromalamp.

 

Pro dotazy při onemocnění dýchacích cest nebo jiných zdravotních potíží kontaktujte odborníka na výživu.

 

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 3.8 bodů z pěti


Čtěte také:

10 bylinek, které vás v zimě ochrání 
Jmelí - ze stromu přímo do kuchyně 
Kontryhel obecný 
Medvědí česnek 
Víte, jak se používá fenykl? 


Diskuze

ondra
Web: http://www.reves.cz

ahoj

všichni na tuto firmu mrknete

23.05.2013 19:42
olin
Web: http://cdw.cz

ed

ahoj jsou to keci dobry keci

23.05.2013 19:40
Slava

je v Praze

Ahoj, našel jsem Eukalyptus! :-) Prodávají ho v Praze na IP Pavlova. Hned u u výstupu z metra. Jmenuje se to čajovna u Džoudyho... Slava

16.01.2010 09:46
Hela

Já jsem ho taky nikde nemohla sehnat, pak jsem objevila semínka, pěkně vzchází, semínka má semo.

12.09.2009 00:42
angelwin

eukalyptus

Máte ho někdo doma? Docela mě to zaujalo, ale nikdy jsem ho v žádném květiřství neviděla..Stejně jako to aloe vera.Poraďte, kde se takové věci dají koupit :-)

30.12.2008 14:53
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny