Články

 

05.10.2009 - Iva Veselá

Yzop - pro okrasu i zdraví

 

Yzop je rostlina především suchých oblastí. Je bohatá na vápník a vyskytuje se v oblastech Asie. Do našich končit byl jako většina koření přinesen mnichy benediktinského řádu, kteří yzop pěstovali v klášterních zahradách pro kuchyňské a medicínské účely.

 

Pěstování doma

Pro domácí potřebu si vystačíme s jednou nebo dvěmi rostlinami, které si můžete zakoupit jako sazenice. Jakmile jsou rostliny větší, můžeme je dělit nebo zaadit jednoduše výhonky. Jinak yzop vyséváme časně z jara do truhlíku a v květnu pak přesadíme.

 

 

Použití

Ve středověku se takto bylinka zpočátku užívala jen jako léčivá bylina proti lepře a bolestem hlavy. Všechny části rostliny obsahují příjemné vonící éterické oleje, a proto se začal používat při přípravě jídel.

Čerstvý yzop patří do salátů, omáček, polévek a majonézy. Drůbežímu ragů dodá vynikající chuť, stejně jako bramboračce a čočkové polévce. Kořeníme s ním všechny druhy masa, ryby, zeleninu a patří také do bylinkových likérů.

 

Víte, že...?

Zahradníci si yzop cení jako okrasnou rostlinu pro jeho keřovitý a bohatý vzrůst. V období květu skýtá nejen krásný pohled, ale i bohatou pastvu pro čmeláky a včely.

 

TIP & Recept

Čaj a kloktadlo proti kašli

Yzop má schopnost povzbuzovat obranyschopnost organismu a trávení. Je oblíbenou součástí domácí medicíny při kašli a bolestem v krku.

  • 4 čl yzopu, 1/2 litru vody

Yzop přelijeme vařící vodou a necháme 5 minut vyluhovat, pak scedíme. Necháme vychladnout, osladíme medem a vlažný vypijeme. Chceme-li čaj použít jako kloktadlo při bolestech v krku, nesladíme a kloktáme vlažný.

 

 

Použili jste někdy yzop v kuchyni? Podělte se s námi v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Eukalyptus 
Francouzské kořenící směsi 
Kde použít jaké koření? 
Kontryhel obecný 
Koření a jejich použití 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny