Články

 

08.01.2009 - Iva Veselá

Podceňovat konopí? Určitě ne

 

Může existovat zvláštní vztah mezi rostlinou a lidstvem? Stromy dávají lidstvu dřevo, stavební materiál, a bavlna nás šatí. Pšenice, kukuřice a další obilniny jsou naší potravou. Léčivé byliny nám pomáhají v čase nemoci a je tu spousta dalších rostlin, které nám v životě pomáhají.


Přesto je jen jedna rostlina, která je v celém světě používána od pradávna, která nám poskytuje výživu, ošacení, stavební hmoty, paliva, léky, a která má navíc moc ovlivnit naše vědomí, naši představivost a vnímání světa. Touto rostlinou je konopí, Cannabis sativa.

 

O konopí
Konopí provází lidstvo od samého počátku. Semena, provazy a konopné tkaniny nacházíme v nejstarších hrobkách. V nejranějších lékařských textech se vyskytuje v roli léčitele. Hlavní roli hraje i v mnoha klíčových událostech moderních dějin. Když se rozeběhly Guttenbergovy tiskařské lisy, byl to konopný papír, který přijal inkoust a rozšířil slovo Bible v probouzející se Evropě. Když před 500 lety začaly vzkvétat zámořské objevy bylo to opět konopí, které pomáhalo pohánět lodě ve formě lanoví a plachet. A byl to konopný papír, na který byly zapsány články Ústavy Spojených států amerických a Deklarace nezávislosti. Když se tento mladý národ posouval na západ, vozy osadníků zakrývaly konopné plachty.


Zakázané ovoce chutná
I poté, co byla postavena mimo zákon, vracela se tato pronásledovaná rostlina, aby nám pomohla v čase výjimečné nouze. Za druhé světové války, kdy Japonci zablokovali zásoby surového vlákna, bylo konopí opět zavedeno na americké farmy v úsilí podpořit válečné snažení, a americké Ministerstvo zemědělství vyhlásilo program „Konopím k vítězství".

 

Známí Hippies
V šedesátých letech vpadlo na scénu hnutí mladých lidí, inspirované ideály míru a lásky, a postavilo se proti panujícímu sociálnímu, ekonomickému a náboženskému řádu. Toto hnutí miliónů nemělo vůdce, ideologii ani strategii změn. Mělo jen hluboce zakořeněné vědomí pokrytectví „materialistického světového názoru vládnoucí vrstvy" a zvláštní vztah s jistou rostlinou-rostlinou, na jejíž biochemické zprávy v mozku čekají speciálně vyhrazené receptory. To vzedmulo moře změn a dodnes se neutišilo.

 

Nedocenění
V současnosti konopí opět vstupuje na scénu, tentokrát ovšem v roli ekologa a léčitele. Konopí nám nabízí velice reálná a okamžitá řešení deforestrace, následků petrochemické výroby a ničení povrchových vrstev půdy, jakož i pomoc při léčení zdravotních problémů tak vzdálených, jako jsou zelený oční zákal a AIDS.
Jen arogance moderního ducha a obětování pokroku na oltář církve by odmítaly a popíraly dějiny a přednosti konopí. Je nutné mít z konopí strach a stavět je mimo zákon? Nebo se snad ve skutečnosti snažíme zbavit změny vědomí? Ať se namáháme, jak chceme, změna vědomí a kultury už probíhá - změna, která ctí zemi a hájí léčebné, ekologické a duchovní kvality výjimečného vztahu mezi konopím a člověkem.

 

Dnes už se běžně objevují na pultech výrobky z konopí nebo zpracované konopí samotné. K zakoupení je například konopná kosmetika, čaje, oblečení, vonné tyčinky, šperky nebo dokonce konopné lízátko :). Na výběr určitě máme


Od Miry: Tato slova napsal Ehud C. Sperling jako předmluvu k prvnímu vydání knihy Velká kniha o konopí od Rowana Robinsona.


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jmelí - ze stromu přímo do kuchyně 
Koření a jejich použití 
Na únavu pomohou bylinkové čaje 
Rakytník - plody nabité vitamínem C 
Víte, jak se používá fenykl? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny