Články

 

20.02.2009 - Iva Veselá

Bylinky pro lásku

 

Od pradávna se říká, že celý život se točí kolem peněz a lásky. I když je to s penězi těžké, láska, až na některé výjimky je zdarma. Láska kvete v každém věku a sexuální potěšení patří k nekrásnějším pocitům člověka. Také v této oblasti jsou mezi lidmi značné rozdíly. I když jedni jsou v tomto směru ,,chladní", jiní se zase neumějí lásky a rozkoše nabažit. V obou případech nám bylinky dokážou pomáhat a usměrňovat naše využívání zázraku lásky do optimálních poloh. Jejich účinek není až tak pronikavý, jak u denně nabízených prášků a potravních doplňků, ale při dlouhodobém užívání se těmto chemickým jedům vyrovnají a vy budete zdravější, krásnější a zářivější. Výhoda použití bylinek je, že jsou levné, nemají vedlejší účinky a prospívají tělesným orgánům.

 

Saturejka zahradní


Ve volné přírodě saturejka neroste a ani nevyniká žádnou krásou. Pěstuje se hlavně pro svoje léčivé a chuťové hodnoty. Saturejka značně pomáhá stravitelností jídel, proto se jí doporučuje okořenit masitá a těžká jídla. Posiluje trávicí systém a tím také celý organismus. Jako jedna z mála bylinek má schopnost zvyšovat pohlavní žádostivost u mužů i žen. Užíváme jí s mírou.

 

Máta peprná


V naší přírodě roste několik druhů máty, ale vyšlechtěnou odrůdu si musíme vypěstovat sami, nebo zakoupit v obchodě. U šlechtěné máty je ceněný vysoký obsah mentolu, který příjemně chladí a znecitlivuje. Léčivé účinky máty se uplatňují zejména u všech druhů žaludečních problémů. Zlepšuje huť k jídlu, zastavuje zvracení a křeče v žaludku a střevech. Známe jsou také dobré účinky a pohlavní impotenci u mužů a frigiditu u žen.

 

Majoránka zahradní
Roste od Asie a Afriky až po řecko. Jako oblíbené koření a léčivá rostlina se pěstuje i u nás. Majoránka zlepšuje trávení a činnost vnitřních orgánů. Uklidňuje nervovou soustavu, čehož se využívá u stresu, nespavosti a migrénách. Ulehčuje průběh menstruace a zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Vůně majoránky má stimulační účinky a povzbuzuje k sexu.

 

Miřík celer
Je známá kuchyňská zelenina, kterou obvykle za léčivou rostlinu ani nepovažujeme. Celer je však jedním z nejlepších přírodních léčivých prostředků. Konzumace celeru, zejména za sirova v salátech a pomazánkách je dobrou zdravotní prevencí. Zlepšuje trávení a je známý jako mužské afrodiziakum. Užívání čerstvé šťávy nepřeháníme, je dost silná a můžeme podráždit ledviny.

 

A na závěr pár receptů:

Nápoj lásky
Jeho hlavní složkou je nať saturejky, k jejím třem dílům přidáme po jednom dílu natě yzopu, máty, třezalky a ořešákových listů. Směs dáme do sklenice do 1/3 objemu, doplníme červeným vínem a necháme 3-4 týdny macerovat, občas protřeseme. Scedíme a pijeme po lžičkách, ráno jednu, večer 1-2.

 

Afrodiziakum pro muže
Na podporu mužnosti připravíme čajovou směs ze dvou dílu máty, k níž přidáme po jednom dílu ořešáku, natě třezalky a yzopu.
Yzop lékařský
Nať yzopu obsahuje silice pinen a pinokamfon, flavonový glykosid hesperidin a diosmin a dále třísloviny. Významný je i obsah vitamínu C. Droga má kořenitě kafrovitý pach a hořkou chuť. Působí podobně jako šalvěj, má antibakteriální účinky, podporuje trávení, uvolňuje křeče, lehce projímá a působí močopudně.

 

Ženský čaj povzbuzující touhu
Pro zvýšení citové a sexuální aktivity se doporučuje jako univerzální čajové směs stejné díly natě třezalky, mateřídoušky, květy slézu a listu jahody.

 

 

Zdroj: 500 nejlepších receptů lidové medicíny

 

Foto: Veronica.host.sk, Gabika.cz

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Favorité mezi ´ženskými´ bylinkami 
Kde použít jaké koření? 
Na únavu pomohou bylinkové čaje 
Šalvěj lékařská 
Tymián - nezbytný pro meditariánskou kuchyni 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny