Články

 

10.01.2010 - Iva Veselá

Kouzla a čáry třezalky

1689NWQ.jpg

 

 

Třezalka byla v minulosti považována za magickou bylinu. Třezalka patří mezi trvalky, které rostou na slunečných mýtinách, loukách, kolem polí a cest. Použití třezalky je široké - užívá se pro uklidnění nervů, mírní žaludeční a žlučníkové potíže a pomáhá i při léčbě zánětů dýchacích cest. Používá se buď samostatně, nebo i ve směsích jako jsou masti, éterické olejíčky a čaje.

 

Drobné lístky třezalky i okvětní plátky jsou posety malými červenými tečkami, které způsobují červenou barvu při rozemnutí poupěte a též červené zabarvení třezalkového oleje.
Třezalka kvete celé léto a sbírá se její kvetoucí část natě. Nejlépe ji sbíráme za sucha a před polednem, kdy obsahuje nejvíce hojivých, protizánětlivých, zklidňujících a desinfekčních látek. Sušíme ji zavěšenou v kyticích při teplotě do 35 °C.

 

 

Čaj z třezalky
Jednu lžičku usušené a jednu lžičku kvetoucí natě zalijeme 1/4 litrem horké vody a necháme 15 minut vylouhovat. Čaj uklidňuje a léčí, neměli bychom ho však pít pravidelně, ale střídat ho s ostatními bylinkovými čaji.

Účinky čaje jsou rozsáhlé - užívá se při zranění nervů a nervových obtížích všeho druhu a při zraněních po úderech. Je výborným prostředkem proti průjmu.

Spolu s čajem používáme sedací koupele při poruchách řeči, nepokojném spánku, hysterických záchvatech, náměsíčnictví, nočním pomočování a depresi. Podporuje vývin ženských orgánů a pomáhá vyléčit nepravidelnosti periody, proto by jej měla pít hlavně mladá děvčata v době dospívání.

 

Med z třezalky
Příprava třezalkového medu (pomáhá při stresu a neklidném spánku): Potřebujeme 4 hrsti čerstvých květů (i se zelenými lůžky), 1/2 litru vody, 1 kg pískového cukru, 1 citron a 1 pomeranč.

 

1) Květy opláchneme, pocukrujeme, pokapeme šťávou z 1 citronu a necháme 12 hodin stát. Pak zalijeme 1/2 l vody a necháme do druhého dne vylouhovat. Pro začátek vše můžeme zkusit ze čtvrtinového množství.

 

1405YWE.jpg

 

2) Poté květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s 1 kg cukru a s oloupaným a na plátky pokrájeným pomerančem a citronem. Celou směs necháme vychladnout.

3) Za průběžného míchání tento postup opakujeme, tj. hotový med necháme vychladnout, opět přivedeme k varu a necháme vychladnout. Vše opakujeme tak dlouho, dokud med nezhoustne. Horký ho plníme do skleniček, po zavíčkování obrátíme dnem vzhůru.
4) Třezalkový med užíváme pravidelně, jednu lžičku denně.

Třezalka se užívá se pro uklidnění nervů, mírní žaludeční a žlučníkové potíže a pomáhá i při léčbě zánětů dýchacích cest.

 

Použití olejíčku

Při otevřených ranách, čerstvých zraněních, při výronech krve, oteklých žlázách a jako hlavní léčebný prostředek při drsné pokožce tváře. Je výborným prostředkem na vtírání při bolesti zad, křížových bolestech (hexenšus), při ischiasu a revmatizmu.

 

Vnitřně se doporučuje olej užívat nakapaný na cukr pro povzbuzení chuti k jídlu, proti bolestem hlavy a na posílení nervů.

 

Směs na zánět mandlí

1 díl přesličky,

 1 díl třezalky

 

Jednu čajovou lžičku směsi spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a krátce vyluhujeme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.

 

Účinkuje při nočním pomočování (jí se jen suchá strava), zánětu mandlí, zánětu sliznice dutiny ústní, hnilobném procesu zubů, krvácení dásní, fistulích a polypech na patře a v krku.

 

 

Zdroj: Wikipedia.org, Sk2.goo.cz

Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Kde použít jaké koření? 
Koření a jejich použití 
Medvědí česnek 
Rakytník - plody nabité vitamínem C 
Yzop - pro okrasu i zdraví 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny