Články

 

28.04.2011 - Iva Veselá

Koření a jejich použití

2111NTM.jpg

 

Také máte doma některé zajímavé druhy koření a nevíte, do jakých pokrmů je použít? Dnes si řekneme o několika více či méně používaných koření a kde se používají.

 

Anýz

Používá se do pokrmů asijských kuchyní, při nakládání červené řepy, mrkve, do koláčů, vánočního pečiva nebo ovesných kaší. Anýz má také léčivé účinky, užívá se proti kašli, nadýmání, tlumí křeče a podporuje trávení.

 

Badyán (hvězdičkové koření)

Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší. Chutná pálivě, proto se často používá v čínské kuchyni. V české kuchyni se přidává do vánočního pečiva, perníků nebo povidel. Používá se také do komopotů, kečupů nebo různých jídel, kde se vaří s ovocem.

 

Citronela

Je to vietnamské koření a velmi se hodí do kari pokrmů, polévek, k rybám, měkkýšům, drůbežímu i vepřovému masu. Po vaření stonky zůstanou tuhé, proto je lepší je v některých pokrmech pomlít nebo úplně odstranit.

 

Estragon

Lístky estragonu se u nás používají k aromatizaci octa, kam se přidá malá větvička. Je to důležité koření ve francouzcké kuchyni, kde se přidává k sýrům, listovým salátům, omeletám, kuřatům nebo rybám. Estragon přidáváme jako většinu koření ke konci, aby neztratil intenzitu chuti.

 

 

V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!


 

Fenykl

Můžeme ho použít do vánočního pečiva, perníků, koláčů, pudinků anebo nakládané zeleniny, zvláště červené řepy. Používá se vcelku hojně jako přídavek bylinných čajů proti nadýmání a podporu trávení. Podporuje také tvorbu mateřského mléka.

 

Hořčičné semínko

Známe ho z klasických nakládaných okurek, ale málokdo ho používá do jídle např. na přípravu marinát nebo nálevů do salátů, kterým dodá velmi dobrou a zase o něco jinačí chuť.


Hřebíček

Je to velmi aromatické koření a asi se nejvíce používá do vánočního pečiva. Dobře se ale hodí také k tmavému masu (skopové, zvěřina), houbám nebo vařené rýži. Z hlediska zdravotních účinků je vhodný ke žvýkání při bolestech zubů a zánětů v dutině ústní.

 

Kopr

Nejnámější použití je na koprovou omáčku nebo tzaziky. Výborně se také hodí k ochucení salátů, měkkých sýrů, ryb nebo telecímu masu a fazolkám.

 

 

 





Koriandr

Je to koření s příjemnou kořeněnou chutí a vůní. Používá se do chleba nebo perníku, ale může být také součástí koření do salátů, masa nebo paštik.

 

Libeček

Libečkový list se hodí do každé polévky, většiny omáček i k zelenině nebo masu. Hodí se všude, kde se používá tekuté polévkové koření.

 

Muškátový oříšek

Má sladko-pálivou chuť a výborně aromatizuje nápoje (koktejly), zeleninové šťávy, mléčné nápoje, ale také zeleninu (květák, špenát, mrkev), slané rýžové pokrmy nebo ryby. Není přiliš vhodný pro malé děti.

 

Rozmarýn

Typickou příchuť dává jehněčímu, skopovému a kuřecímu masu. Používá se ke kořenění zvěřiny, marinád a je vynikající k aromatizaci octa.

 

Šafrán

Používá se ke kořenění a barvení rýže, polévek a pokrmů z ryb. Není vhodný pro nastávající maminky a malé děti.

 

Tymián

Vhodný do uzenin, vepřovém a skopovému pečení, paštik, zeleninových polévek nebo zvěřině. Je téměř nepostradatelný na přípravu marinád k nakládání masa a na grilování.

 

Yzop

Vhodný pro přípravu čaje, ale i jako koření např. kuře pečené na yzopu.

 

Zázvor

Málokdo ví, že se kromě slaných jídel (indická a čínská kuchyně) hodí takédo sladkých jídel jako jsou pudinky, želé, vánoční cukroví nebo nápoje. Velmi dobře stimuluje trávení a tlumí nadýmání.

 

 

Image: aeypix / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Eukalyptus 
Medvědí česnek 
Rakytník - plody nabité vitamínem C 
Vilcacora - 'svatá rostlina' 
Víte, jak se používá fenykl? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny