Články

 

14.10.2009 - Tereza Thielová

Rdesno, hadí kořen

 

Hadí kořen je kvetoucí vysoká rostlina. Pochází ze severní a střední Evropy, z hor jižní Evropy a Malé a střední Asie. Roste ve vlhkých půdách, ve stínu i na slunci. Má světle růžové květy podobné kartáčkům. Tlustý a dužnatý oddenek hadího kořene je bohatý na škrob, třísloviny, bílkoviny, sliz, pektiny a minerály.

 

Sběr a sušení

Oddenky starších rostlin se nejčastěji sbírají v září nebo v říjnu. Oddenky se dobře očistí, opláchnou ve vodě, zbaví zbytků nadzemních částí a kořenů, silnější se případně podélně rozřežou a suší ve slabé vrstvě buď na slunci nebo nejlépe umělým teplem při teplotách do 60 °C. Dobře usušený oddenek je bez pachu, má silně svíravou a trpkou chuť, na povrchu je tmavohnědý, na zrnitém lomu hnědočervený. Kvalitu byliny snižují oddenky zčernalé a se zbytky kořenů.

 

Použití

Odvar z oddenku se používá nejčastěji při průjmu, úplavici, žloutence, zánětu kloubů, kašli, bolestech v krku a jako mírné sedativum. Mast z lodyhy se může použít na ekzémy, vředy a lupénku.

 

Co dalšího hadí kořen dokáže?

Snižuje krvácení - sušený drcený oddenek se využívá zevně a přímo na rány. Dojde ke snížení propustnosti cévních stěn. Sušený oddenek zastaví i krvácení z nosu.

 

 

S natí opatrně

Nať hadího kořene je dobrým zdrojem křemičitanů dobře rozpustných ve vodě. Tyto křemičitany při dlouhodobém užívání chrání vazivo před poškozením. Nať se ale nesbírá, protože obsahuje mnoho škodlivých tříslovin, které zahušťují krev, zpomaluje postup natráveniny střevem a nepříznivě ovlivňuje činnosti jater a ledvin. I přesto, při krátkodobém užívání, jeden až dva týdny, s kombinací dalších bylin, například zlatobýl, přeslička nebo blešník, truskavec, bříza nebo brusinka zmírňuje zánětlivé prokrvení ledvin a krvácivost do moči. Kombinace hadího kořene s přesličkou je výborná jako tonikum pro osvěžení pleti s mírně stahujícím účinkem.

 

Výborný protijed

Tato bylinka se nejmenuje Hadí kořen jen tak, je totiž výborným léčivým prostředkem na hadí uštknutí. Jedna až dvě lžičky sušeného oddenku se rozmíchá v červeném víně a pije se jako léčivý nápoj. Odvar z hadího kořene se smíchá s čistým lihem a na několik hodin se přikládá na vysátou ránu. Porce léčivého vína snižuje stres a povzbuzuje ledviny k vyšší výkonnosti, tím se zlepší detoxikační proces. Lihový obklad dezinfikuje ránu a stahuje jí. Tento obklad lze použít na jakékoliv hmyzí kousnutí, či štípnutí.

 

Vedlejší účinky

Hadí kořen je neškodný a při běžných dávkách ho lze používat i delší dobu. Pouze u citlivých osob může vysoký obsah tříslovin vyvolávat nutkání k dávení.

 

Slyšeli jste někdy už o této rostlince?


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.6 bodů z pěti


Čtěte také:

10 bylinek, které vás v zimě ochrání 
Jak vyléčit ischias 
Kontryhel obecný 
Medvědí česnek 
Šalvěj lékařská 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny