Články

 

09.12.2009 - Iva Veselá

Kde použít jaké koření?

 

Určitě to znáte, jste v obchodě a před sebou máte regál různých koření. Klasicky sáhneme po známých a ozkušených koření jako je paprika, kmín, bazalka, oregano, majoránka, skořice, atd. A chudáků ostatních pytlíčků s kořením si ani nepovšimnete. Však ano, proč byste si kupovali koření, když nevíte, jak ho v kuchyni použít? Proto je zde dnešní článek, který obsahuje přehled nedoceňovaných koření a jejich použití. Nejen že si jimi zpestříte v jídelníčku chutě, ale navíc koření má neobyčejné účinky ve prospěch našeho zdraví.

 

Anýz

Anýz jako mnoho dalších koření má léčivé účinky .Užívá proti  kašli, nadýmání, tlumí křeče a podporuje trávení.

-          v asijských pokrmech

-          nakládání zeleniny (červená řepa, mrkev)

-          pečiva (koláče, vánoční cukroví)

-          ovesné kaše

 

 

Badyán

Badyán se říká hvězdičkové koření, protože vypadá jako hnědavá hvězdičky. Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší. Chutná pálivě.

-          vánoční pečivo, perníky

-          povidla

-          ovocné polévky

-          čínská kuchyně

 

Estragon (pelyněk kozalec)

Delší tepelná úprava ubírá estragonu na chuti, proto je lépe ho přidat až ke konci.

-          aromatizace octa

-          francouzská kuchyně

-          sýry, saláty, vaječné pokrmy

-          kuřata, ryby

-          přichucení hořčice

-          salátové zálivky

-          pomazánky (např. rozetřený s máslem)

 

Fenykl


Fenykl také podporuje trávení a tvorbu mateřského mléka.

-          vánoční pečivo, perníky

-          koláče, pudinky

-          nakládaná zelenina (červená řepa)

-          příprava bylinných čajů proti nadýmání

 

Hořčice bílá semeno

Podle tradiční lidové medicíny se používá také k obkladům při revmatizmu, ale pozor - dráždí kůži.

-          kořenění nakládaných okurek

-          zelenina v kyselém nálevu

-          marinády a zálivky do salátů

-          kořeněná jídla

-          příprava hořčice (hořčičná mouka, voda, ocet, mléko nebo pivo, mouka, sůl, cukr, koření dle chuti)

 

Hřebíček celý

Podle lidové tradice se žvýká při bolestech zubů a zánětech v dutině ústní.

-          kořeněné sladké pokrmy

-          vánoční pečivo

-          tmavé maso (skopové, zvěřina)

-          sladkokyselé kompoty

-          nakládané houby, sleď

-          k vařené rýži

-          svařené víno

 

Kardamom semena mletá

Kardamom je jedním z nejjemnějších a také nejdražších koření. Údajně působí proti rakovině. Má kořeněnou a sladkou chuť.

-          vánoční pečivo

-          ovocné zákusky, kompoty

-          jakékoliv sladké jídlo

-          steaky, mletá masa, masové vývary

-          pokrmy z kuřat

-          dochucení kávy a čaje

 

Koriandr

-          chléb

-          vánoční pečivo, perník

-          saláty

-          masa, paštiky

-          nakládaná zelenina

-          bylinné čaje proti nadýmání

 

Muškátový oříšek

Není vhodný pro malé děti. Muškátový oříšek je lepší používat opatrně vzhledem k jeho silné chuti. Můžete zkusit recept na meruňkovou bábovku, který najdete v článku z 11.6.

-          aromatizace nápojů

-          zeleninové šťávy

-          mléčné nápoje

-          svařené víné, punč

-          dochucení zeleniny (květák, špenát, mrkev)

-          slané rýžové pokrmy

-          zeleninové polévky

-          vánoční pečivo, ovocné dorty

-          lívance

-          kompoty

 

Rozmarýn

Je to velmi aromatické a silné koření.

-          jehněčí, skopové, kuřecí

-          zvěřina

-          marinády

-          rajčatové polévky

-          aromatizace octa

-          bylinné čaje

 

Tymián

-          uzeniny

-          vepřová a skopová pečeně

-          paštiky

-          zeleninové polévky

-          zvěřina, játra, telecí

-          marinády pro maso na grilování

-          bylinkový čaj proti kašli, nachlazení a nadýmání

Šalvěj

 

-          vepřové maso, klobásy

-          nádivky do drůbeže

-          pečená masa (kuře)

-          léčivé čaje

-          pomáhá při zánětech dutiny ústní a nachlazení.


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 3.7 bodů z pěti


Čtěte také:

10 bylinek, které vás v zimě ochrání 
Další všelék v kuchyni - černucha setá (černý kmín) 
Kostival lékařský 
Rdesno, hadí kořen 
Tymián - nezbytný pro meditariánskou kuchyni 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny