Články

 

16.06.2009 - Iva Veselá

BIO potravina neznamená 'bez éček'

Co přesně znamená výraz BIO potravina, označovaná logem tzv. biozebrou ? Samotný název BIO v nás logicky probouzí pocit, že se jedná o něco zdravého, přírodního a nezávadného.

 

Přesná definice je, že bio potravina je produkt ekologického zemědělství a je vyrobena z rostlin, živočichů a jejich produktů, jejichž chov a zpracování upravuje Zákon o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. V ekologickém zemědělství se nesmí používat hormony, minerální hnojiva, geneticky upravené organizmy a pesticidy. Dále se nesmí chemicky upravovat vlastnosti potravin jako jejich vůně, chuť či delší trvanlivost. Zvířata se musí krmit přirozenou potravou a nesmí se chovat ve velkochovech.

 

V České republice udělují logo BIO potravina 3 organizace. Dohlíží na dodržování podmínek stanovených zákonem, je to KEZ, ABcert a BIOkont. Logo BIO potravina se propůjčuje na dobu 1 roku a tak je zaručeno, že kvalita je stále kontrolována.

 

Při výrobě bio potravin je povoleno použití 36 vybraných přídatných látek, tzv. éček. Proto by nás nemělo překvapit, když je na biopotravině nalezneme. Jedná se o látky přírodního charakteru, například kyselina askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný, uhličitan sodný, oxid uhličitý. Mimo tyto jsou dnes v EU povoleny i aditiva, která bychom v bio potravinách nečekali a ani nehledali. Je to například dusitan sodný, právě jedno z nebezpečných éček.


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

BIO do škol...každá koruna dobrá 
BIO kozí mléko 
Mléčné novoty od Amálky 
Nepražené kakaové boby (raw) 
Nová značka na trhu - BIOstyle 


Diskuze

fittka

dotaz

Přesně tak, Míša má pravdu v tom, že plno výrobců označuje své výrobky za \"zdravé\", ačkoliv tomu složením neodpovídají (oxid siřičitý, kypřidla s fosfáty apod.). Určitě se nemusíte bát složení bio výrobků. Když má výrobek na obalu \"bio zebru\", tak splňuje všechny požadavky dle zákona týkající se ekologického zemědělství (krmení zvířat bez antibiotik, chemie, rostliny bez pesticidů a dalších škodlivin). Například v bio uheráku nejsou stopy žádných dusitanů jako v klasických uzeninách a salámech. Do některých výrobků se musí přidat aditiva, ale ta jsou opravdu neškodná. Navíc i s tou trochou máte stále jistotu, že výrobek pochází z ekologického zemědělství a necpete se žádnou chemií jako u konvenčních potravin.

19.06.2009 14:24
Míša

éčka

Jenomže všechna éčka nejsou škodlivá. Něco jsou třeba i vitamíny, které škodlivé nejsou. O cenu biopotraviny nejde, když tam nedají éčka, tak výrobek bude mít jen nižší dobu trvanlivost. Jinak seznam aditiv je tady na stránkách: http://www.bio-life.cz/clanky/slozeni-potravy/seznam-ecek.html. Dále zdravý výrobek neznamená BIO. Když si zakoupíte bio meruňky, tak v nich syřidla nenajdete. Proto jsou meruńky přírodně hnědé a ne oranžové. V bio výrobcích se nepoužívají žádná kypřidla s fosfáty, jsou to všechno kypřící prášky, ale BEZ fosfátů!

19.06.2009 14:16
Michal Petrgál
Web: http://artofwrestling.blog.cz

Otázka

Jaký má tedy smysl pojídat bio potraviny, když nemáme jistotu, že v nich nebude obsažena nebezpečná látka? Podle této rovnice by to rovněž znamenalo, že pokud by BIO potravina byla ještě navíc úplně bez \"éček\", tak by zákonnitě měla být o polovinu ještě dražší. Pro mě je to celkem zásadní novinka, nicméně, jaká jsou adivita nezávadná? Myslím pro běžnou konzumaci. Někde vidím zdravý výrobek a je tam uveden oxid siřičitý jako sýřidlo, jinde zase kypřící látky, ale stále jsem nenašel celistvý přehled s konkrétními případy, kde to vadí a kde ne.

18.06.2009 06:25
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny