Slovníček
Kyselina askorbová (vitamín C)
Všeobecně se vyskytuje v živočišných i rostlinných organismech. Hlavním zdrojem kyseliny jsou citrusové plody, šípky, rybíz, špenát, paprika, brokolice a další plody. Jako doplněk stravy se kyselina askorbová vyrábí syntetickou cestou.
Použití
- ovocné džusy jako antioxidant, v pekárenském, masném průmyslu - snižuje oxidaci tuků a tím brání vzniku rakovinotvorných látek. Jako přídatná látka v potravinách je zcela bezpečná. Pro lidský organismus je kyselina askorbová nezbytná. Je prevencí proti nachlazení, zvyšuje imunitu, prevence u srdečních chorob a očního šedého zákalu. Synteticky vyráběný vitamin C se v nápojích rychle rozkládá, proto je důležitá konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. V ČR povoleno ke všem potravinám a při výrobě dětských příkrmů. V USA povoleno.