Články

 

24.03.2009 - Iva Veselá

BIO tuřín a topinambur

1705MmY.jpg

(Foto)

 

Tyto dva druhy neobvyklé zeleniny také zatím moc nenašli v kuchyni uplatnění. Přitom je tuřín chutnější než brambory. Důležitý je i fakt, že lidé netuší, jak nevhodná je konzumace brambor (o tom někdy v příštím článku). Jistě obě zeleniny vídáte v obchodech, ale jelikož nevíte, jak se používají v kuchyni, tak si je nekoupíte. Není se čemu divit. Ale dnes se na ně podíváme blíže, seznámíme se jak s tuřínem, tak s topinamburem.

 

Jsem tuřín, chcete mě?

Tuřín je jedna z nejodolnějších kořenových zelenin. Jak vidíte, dají se s ním vyvádět pěkné kousky. Je to vynikající plodina pro oblasti se studným klimatem. V některých zemích se jí říká švédská ředkev, protože připomíná odolnost této zeleniny, a co se týče chuti, je lahodnější než brambory. Jedná se o robustní, nenáročnou a jednu z nejsnáze pěstovaných zelenin. Je chutným a vynikajícím doplňkem zimní stravy.

 

Zdravotní účinky a výhody

-          obsahuje málo energie a žádný tuk

-          velké množství vlákniny

-          vhodné při redukčních dietách

-          močopudné a krev pročišťující účinky

-          vhodný při dně

-          vysoký obsah vápníku ze všech listových zelenin (především listy)

 

Využití v kuchyni

Listy můžeme konzumovat syrové v salátech nebo vařit stejným způsobem jako špenát. Kořen nakrájejte na kostičky nebo kolečka a opečte si je jako pastinák nebo je přidejte klasicky do různých zeleninových směsí. Vyzkoušejte tuřín a brambory – výtečná kombinace!

Pro uvaření tuřínu musíme oloupat vrchní část pokožky, nakrájíme kořeny na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. Před podáváním necháme tuřín okapat nebo ho osušíme v utěrce. Výborné jsou též zapečené plátky v troubě, potřené sójovou omáčkou či česnekem.

 

Topinamburová seznamka

Topinambur je nazýván jeruzalémským artyčokem. Nepochází z Jeruzaléma, ani nemá nic společného s artyčokem. Slovo Jeruzalém je zkomolenina z italského slova „slunečnice“ a artyčok proto, že hlíza připomíná chuť artyčoku svou ořechovou chutí. Topinambur je statná a vytrvalá rostlina, která pochází ze Severní Ameriky.

 

Zdravotní účinky a výhody

-          nízkokalorický

-          obsahuje vitamíny

-          nerozlaďuje koncentraci krevního cukru, protože obsahuje tzv. inulin

-          je tedy vhodný pro diabetiky

 

 


Využití v kuchyni

Hlízy můžeme ponechat uskladněné v zemi a vybírat je podle potřeby, až když je chceme použít v kuchyni. Čerstvé hlízy jsou chutné, ale když je necháme nějakou dobu ležet uskladněné, jsou stravitelnější. Hlízy při přípravě nemusíte namáhavě loupat – tedy jestli nechcete vařit jemnou smetanově bílou kaši. Jestliže používáte hlízu jako zeleninu, hned po vyjmutí z půdy ji vydrhněte kartáčkem a dejte vařit 20-25 minut do vody s kávovou lžičkou octa. Přidání špetky nastrouhaného muškátového oříšku dělá divy. Chcete-li dosáhnout neobvyklé chuti, zkuste to! Topinambur můžeme také smažit, péci, grilovat nebo dusit. A kdo nechce vařit, může ho jíst také samotný, je výborný.


Hodnocení článku

Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.92 bodů z pěti


Čtěte také:

BIO vepřové 
Biovíno po templářsku 
HN: Potravinářská inspekce našla ve čtvrtině vzorků biopotravin zakázané pesticidy 
Tesco představuje přírodní kosmetiku bNatural 
Vánoční biocukroví Zemanka 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny