Články

 

27.05.2009 - Iva Veselá

Kuřátko jako od babičky je tady!

1435MjQ.jpg


Na tuzemské pulty přichází české biokuřecí! Dnes je den, kdy firma Biopark uvádí do sítě obchodních řetězců biokuřecí maso pocházející z českých ekologických farem, a to za velmi příznivou cenu 199,- / kg.

 

V maloobchodních sítích se objeví konečně biokuřecí mkaso (cca 70 vybraných prodejen obchodních řetězců Billa, Hypernova či INTERSPAR). Jde tedy o cenově a lokálně nejdostupnější biokuřecí maso, navíc od tuzemských dodavatelů. (V současné době je v prodejnách řetězců k dostání převážně biokuřecí zahraničního původu a za vyšší cenu.)

 

Biokuře bez antibiotik
Biokuřecí je dietology doporučováno zejména pro jeho kvalitu, chuť a lehkou stravitelnost. Navíc bez antibiotik! - je zřejmé, že zemědělci krmí svá kuřata antibiotiky a pak ho prodávají za 40,-/kg.

Maso biokuřat je ceněno zejména pro své nutriční vlastnosti. Obsahuje optimální množství bílkovin a je doporučováno všem, kteří se chtějí stravovat zdravě a snížit spotřebu tuku na minimum. Kromě lehké stravitelnosti má biokuřecí výraznou chuť, je křehké a zároveň pevné a je také bohatým zdrojem selenu, fosforu, zinku, vitaminů B a niacinu. Biokuřata jsou obecně větší než běžná kuřata a díky vysokému podílu kukuřice v krmení mají silnější a mírně žlutější kůži, než na jakou jsou spotřebitelé u drůbeže zvyklí. Díky tomu je však kůrka biokuřete po propečení křupavější než u běžného kuřecího.

 

 

Ale co ta cena?
V souvislosti s cenami biopotravin se často mluví o tom, že jejich cena je „férová“. Tolik prostě stojí vykrmit kuře, které vám nezpůsobí potravinovou alergii a které chutná. Nejvíc cenu ovlivňuje biopšenice. Zatímco metrák obyčejného krmiva stojí 400 Kč, v biokvalitě přijde na 1400 Kč. Čím se ovšem krmí kuře, tím se krmíme my. Tak úplně férová už ale není marže, kterou přirážejí maloprodejci. Přímo na farmě pořídíte kuře o třetinu levněji. V Praze má pak nejpříznivější cenu obchod Marka Hrdlice v Praze 9 Klánovicích – zaplatíte tu 269,-/kg. Nyní ale už nastupuje na trh uváděná firma Biopark, která jde se svou cenou ještě níže, 199,-/kg.


Cílem dlouhodobé strategie společnosti Biopark s názvem „Biopotraviny pro všechny“ je produkovat cenově dostupné kvalitní biopotraviny, které nebudou jen exkluzivní položkou na jídelníčku. Společnost se dlouhodobě snaží o zlepšení finanční a lokální dostupnosti potravin z ekologického zemědělství. Důkazem je především úspěch biohovězího, které dnes nabízí několik maloobchodních nadnárodních řetězců na tuzemském trhu stejně jako biojehněčí.

 

Další informace naleznete na: www.biokureci.cz, www.spojenefarmy.cz


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

BIO do škol...každá koruna dobrá 
Mléčné novoty od Amálky 
Může být zelenina ještě zdravější? 
Nebojte se BIO obchůdků 
Tesco představuje přírodní kosmetiku bNatural 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny