Články

 

08.12.2009 - Iva Veselá

Nepražené kakaové boby (raw)

Čokoláda je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Pro představu, čokoláda tvoří 1% stravy západní populace. Čokoláda bývá často spojována s příjemnými pocity, odměňováním se a obdarováváním blízkých, je potěšením pro všechny smysly. Nicméně velmi málo ‚čokoholiků‘ kdy v životě ochutnalo to, z čeho veškerá čokoláda na světě pochází - syrové nepražené kakaové boby. Nepražené kakao chutná jako černá hořká čokoláda, neboť to je černá hořká čokoláda, pravá čokoláda!

 

Lahůdka na našem trhu

Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku Theobroma cacao (theobroma znamená v řečtině pokrm bohů), prekurzoru z něhož je všechna čokoláda fabrikována. Masově produkovaná čokoláda vzniká pražením, kapalněním, mletím a následným smícháním kakaových bobů s rafinovaným cukrem, aditivy, mléčnými prášky, hydrogenovanými tuky, konzervanty a jinými dodatky a z původních hodnot nezbývá prakticky nic. Naopak, díky cukru a aditivům vzniká mnoho prázdných kalorií a psychických závislostí.

 

 

Stále hrajeme o super výrobky z aloe vera a dárkové poukazy do výživové poradny! Soutěžte bez registrace!

 

 

Nejlepší cestou jak využít výživných hodnot kakaa, a že jich není málo, je konzumovat ho v té nejčistší podobě jak ho vytvořila Matička Příroda, v podobě nepražených kakaových bobů.

Kakao se řadí mezi tzv. ‚superfoods‘. Každá technologická úprava poznamená kvalitu přírodního produktu, proto ani hořká 90% čokoláda nemůže být srovnávána s kakaovými boby, které obsahují přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety.

 

A proč právě kakaové boby?

Kakao obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů. Je zejména primárním zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě, vedoucí k přílišnému výskytu srdečních chorob. Podle vědeckých výzkumů je také kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty, obsahuje přibližně 10% flavonoidních antioxidantů, což je 2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj. Je to také 20x více než v praženém standardním kakaovém prášku dostupném na trhu. Antioxidanty v syrovém kakau jsou vysoce stabilní a snadno vstřebatelné pro lidský organismus.

 

Účinky na organismus

Kakao, respektive čokoláda, má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky, často je spojována s láskou, potěšením, uvolněním a pocity štěstí. Látky, které byly pro tyto účinky zkoumány vědci, jsou mimo jiné anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Anandamid je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku, spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění - ananda kupříkladu znamená v sánskrtu blaženost. Arginin je považován za přírodní viagru. Tryptofan je esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, významného neurotransmiteru ovlivňujícím mimo jiné nálady a pocity. Fenyletylamin, který bývá nazýván hormonem lásky a štěstí, je endogenní amfetamin. Je syntetizován z aminokyseliny fenylalanin a je rovněž přítomen v kakau. V mozku vyvolává uvolnění dopaminu, dalšího neurotransmiteru jež má vliv na nálady, ke zvýšené sekreci této látky dochází například při orgasmu. Díky těmto chemickým látkám je nepražené kakao skutečným antidepresivem, navozujícím dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků. S tím souvisí známá tradice obdarovávání se čokoládovými pamlsky mezi milenci. To vše v případě syrového kakaa v daleko větší míře než u běžné čokolády z praženého kakaa. Kakao v sobě navíc skrývá MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), které zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotrasmitterů, zajišťující tím jejich setrvání v krevním oběhu, a tak umožňují delší trvání příjemné nálady. Všechny tyto látky společně s hořčíkem a vitamíny řady B, které jsou důležité pro správnou funkci mozku, příznivě ovlivňují centrální nervový systém.

 

Kakao rovněž obsahuje vysoké množství theobrominu a zanedbatelné množství kofeinu. Theobromin tvoří 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrální nervový systém, uvolňuje svalstvo a rozšiřuje cévy, díky čemuž napomáhá snižování krevního tlaku. Má asi ¼ stimulační síly jeho příbuzné molekuly kofeinu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeinu se různí, ale všeobecně panuje shoda, že ho obsahuje velmi málo. Dokonce však existují výzkumy prokazující, že pražené kakaové boby ve vařené vodě vyvolávají efekt podobný šálku černé kávy - vzrušení nervového systému a krevního oběhu demonstrované zrychleným tepem -, kdežto syrové nepražené kakao žádný podobný účinek nevykazuje.

 

Jak je to s čokoládou

Čokoláda zapadla do škatulky ‚špatných a nezdravých potravin‘, slabostí, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravdou ovšem jen v případě masově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá. Je více než pravděpodobné že alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléka, respektive mléčných derivátů a dalších lahůdek v čokoládě obsažených, neboť konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje.

Nepražené čisté kakao je skutečnou ambrózií, pokrmem bohů. Uchovává veškeré výživné látky v nezkažené podobě, neznehodnocené tepelnou úpravou ani jiným přepracováním. Je to ta nejčokoládovější čokoláda na světě s neodolatelnou hořkou chutí.

Nepražené kakao Vám nabízíme v podobě kakaových bobů anebo jemného kakaového prášku BIO.

 

Boby a výroba

Nepražené kakaové boby jsou pečlivě vybírané a ručně loupané. Pochází z indonéského pralesa a nesou tak značku wildcrafted (divoký sběr). Indonéští sběrači za ně dostávají zaplaceno odpovídající odměnu díky aktivitám švýcarské rozvojové agentury. Vy je můžete namlít a použít v řadě chutných receptů na dezerty a nápoje nebo je lze chroupat prostě tak jak jsou, zkrátka kakaové oříšky s neodolatelnou hořkou chutí. Z namletých kakaových bobů pro Vás vyrábíme sladký dezertní krém Kakaový sen.

 

Jemný kakaový prášek

Nepražené kakao BIO je jemný prášek vyráběný v Peru z nepražených kakaových bobů v BIO kvalitě důkladným mletím po částečném odlisování kakaového másla. Jako takový je skvělou a praktickou ingrediencí pro výrobu veškerých čokoládových a kakaových pokrmů, nápojů a dezertů, neboť se chová jako běžný instantní kakaový prášek. Můžete z něj vyrábět např. mandlovo-kakaové mléko, kakaový krém z datlí a konopného semínka, kakaové kuličky s kokosovým máslem a mnoho dalších.

 

Pro Bio-Life.cz (zdroj)


Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4.36 bodů z pěti


Čtěte také:

Himalájské ajurvédské bylinné čaje 
Konopný olej nově v bio kvalitě 
Mléčné novoty od Amálky 
Olma zvýšila produkci BIO výrobků 
Tu máš mazánku, sladkou smetánku... 


Diskuze

Milan
Web: http://www.salviaparadise.cz

Fermentace

Kakaové boby se samozřejmě fermentují, bez fermentace by nedošlo k umrtvení klíčku, rozvoji chuti a boby by ani nešly vyloupnout. Boby se na rozdíl od standartního postupu nepraží. http://www.salviaparadise.cz/stimulanty-kakaove-boby-theobroma-cacao-c-117_351.html

20.07.2011 09:33
Tvá Teta

Re: Helena a Eduard

Naše vyrobky sou 100% a neškodlivé jak je skladujem je naše věc tk se starejte o svoje vy hovada !

15.07.2011 16:53
Eduard Zavadil

Raw boby - obsah argininu

Dobrý den, zajímalo by mně, jaký je obsah argininu (L-argininu) v raw boby. Děkuji.

02.04.2011 11:43
Helena

raw boby

Zajímalo by mne, jak se takové nefermentované kakaové boby udržují. Obsahují hodně kakaového másla a to se může kazit.

16.03.2011 14:09
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny