Články
15.10.2010 - Iva Veselá
Agávový sirup pro zdravé slazení
Téměř všichni jsme již slyšeli o škodlivosti cukru, nazývaného ,,bílá smrt,,. Jediné kladné vlastnosti - sladivost a rychlé doplnění energie (ne vždy žádoucí) - přebijí záporné vlastnosti. Nadměrné užívání cukru škodí celkově celému tělu, jeho špatný vliv se podepisuje na každém orgánu. Některé si můžeme vyjmenovat: srdce - např.degenerativní onemocnění, játra - ukládání cukrů, tuků, slinivka - cukrovka, tlusté i tenké střevo - zácpy a záněty, žaludek - překyselení, oči - poruchy vidění, zuby - kazivost, vlasy - padání, nehty - lámání, kůže - pigmentové skvrny.
Lze vůbec cukr něčím nahradit? Samozřejmě! Je plno přírodních náhrad za cukr. Například javorový sirup (dražší, ale velice chutný!), agávový sirup, výborné slady a melasy nebo med.
Agávové řešení
Sirup z agáve je přírodní mexické sladidlo na bázi fruktózy. Agávový sirup, přírodní nerafinované sladidlo, obsahuje vysoký podíl ovocného cukru, menší množství dextrózy a velmi nízké množství klasického cukru. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve výhodu v tom, že je sladší než řepný cukr, s jeho použitím dosáhneme stejné sladkosti pokrmů s polovinou kalorií. Proto je vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou a při redukčních dietách. Agávový sirup má nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Navíc obsahuje zbytkové množtví inulinu, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím správnou činnost střev.
Výhody sirupu
Sirup je sndano stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem cholesterolu.
Agávový sirup je nejen zdravým, ale také chutným a všestranným sladidlem. Můžete jej použít do ovocných salátů, jogurtů, na müsli a lupínky, palačinky a lívance, k oslazení čaje a kávy, limonád a ovocných nápojů. Sirupem z agáve lze nahradit bílý cukr prakticky v kterémkoli pokrmu. V receptu nahraďte požadované množství cukru tříčtvrtečním množstvím sirupu a úměrně snižte množství tekutin. V pečení vynikne jeho schopnost vázat vlhkost a zabraňovat vysoušení pečiva.
(Zdroj)
Čím sladíte vy? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci.
Hodnocení článku
Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 3.86 bodů z pětiČtěte také:
Jak na majonézu z tofu?Římský hrnec pro jiné vaření
STOP překyselenému organismu
Strava: 30 a více let
Základy vašeho jídelníčku
Diskuze
Ahoj, agáve je taky dobrá, ale mně nejvíce vyhovuje maltitol - cukernatý alkohol se sladivostí jako má bílý cukr, takže se ani nemusí měnit množství do receptů apod. Navíc má nízký GI a míň kalorií. Více se o něm dočtete zde http://www.maltitol.cz/
01.02.2015 13:40