Články

 

15.10.2010 - Iva Veselá

Agávový sirup pro zdravé slazení

 

Téměř všichni jsme již slyšeli o škodlivosti cukru, nazývaného ,,bílá smrt,,. Jediné kladné vlastnosti - sladivost a rychlé doplnění energie (ne vždy žádoucí) - přebijí záporné vlastnosti. Nadměrné užívání cukru škodí celkově celému tělu, jeho špatný vliv se podepisuje na každém orgánu. Některé si můžeme vyjmenovat: srdce - např.degenerativní onemocnění, játra - ukládání cukrů, tuků, slinivka - cukrovka, tlusté i tenké střevo - zácpy a záněty, žaludek - překyselení, oči - poruchy vidění, zuby - kazivost, vlasy - padání, nehty - lámání, kůže - pigmentové skvrny.

 

Lze vůbec cukr něčím nahradit? Samozřejmě! Je plno přírodních náhrad za cukr. Například javorový sirup (dražší, ale velice chutný!), agávový sirup, výborné slady a melasy nebo med.

 

 

Agávové řešení

Sirup z agáve je přírodní mexické sladidlo na bázi fruktózy. Agávový sirup, přírodní nerafinované sladidlo, obsahuje vysoký podíl ovocného cukru, menší množství dextrózy a velmi nízké množství klasického cukru. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve výhodu v tom, že je sladší než řepný cukr, s jeho použitím dosáhneme stejné sladkosti pokrmů s polovinou kalorií. Proto je vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou a při redukčních dietách. Agávový sirup má nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Navíc obsahuje zbytkové množtví inulinu, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím správnou činnost střev.

 

Výhody sirupu

Sirup je sndano stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem cholesterolu.

 

Agávový sirup je nejen zdravým, ale také chutným a všestranným sladidlem. Můžete jej použít do ovocných salátů, jogurtů, na müsli a lupínky, palačinky a lívance, k oslazení čaje a kávy, limonád a ovocných nápojů. Sirupem z agáve lze nahradit bílý cukr prakticky v kterémkoli pokrmu. V receptu nahraďte požadované množství cukru tříčtvrtečním množstvím sirupu a úměrně snižte množství tekutin. V pečení vynikne jeho schopnost vázat vlhkost a zabraňovat vysoušení pečiva.

 

(Zdroj)

 

Čím sladíte vy? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci.


Hodnocení článku

Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 3.86 bodů z pěti


Čtěte také:

Časté dotazy kolem mléčných výrobků 
Energie na celý den 
Lyofilizované ovoce 
Netvařte se kysele, jezte... 
STOP překyselenému organismu 


Diskuze

Maltitol

Ahoj, agáve je taky dobrá, ale mně nejvíce vyhovuje maltitol - cukernatý alkohol se sladivostí jako má bílý cukr, takže se ani nemusí měnit množství do receptů apod. Navíc má nízký GI a míň kalorií. Více se o něm dočtete zde http://www.maltitol.cz/

01.02.2015 13:40
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny