Články
24.08.2012 - Iva Veselá
Jak si doma připravit ghí
V článku o přepuštěném másle neboli ghí byla zmínka o jeho původu a účincích na zdraví a dnes si řekneme o přípravě této údajně léčivé směsi.
Recept Ghí
1. Máslo zahříváme na středním plameni dokud nezačne vařit.
2. Teplotu snížíme na minimum a velmi mírně vaříme. Čas od času můžeme sebrat sraženou pěnu na povrchu. Vaříme tak, aby se nám máslo prudkým nebo dlouhým varem nepřipálilo.
3. Nakonec máslo přepustíme přes plátýnko a tím odstraníme zbytky mléčné sraženiny.
4. Necháme vychladnout v otevřených sklenicích.
5. Skladujte v lednici (vydrží prý i mimo lednici po dobu několika let)
Na Východě se říká, že čím je ghí starší, tím je léčivější.
TIP k vaření
- Délka varu se odvíjí od množství: 1 kg másla = ½ hodiny varu, 2,5 kg másla = 3 hodin varu a 5 kg másla= 5 hodin varu.
- Barva ghí by měla být svítivě žlutá a čirá.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Broskev + kozí sýr = skvělá kombinaceCo je dobré vědět o zavařování
Jak na kocovinu
Nákupní průvodce - mléčné čokolády
Vegetariánské restaurace v Praze
Diskuze
ghí
Ghí můžete používat jako klasické máslo - na vaření, pečení, jen tak na chleba, do dezertů atd. Má příjemnou máslovou až karamelovou chuť a je výborné pro slané i sladké pokrmy.
14.04.2014 09:07