Články

 

22.09.2011 - Iva Veselá

Vliv BCAA na výkonnost sportovce

 

Jsou jedním z nejefektivnějších doplňků sportovní výživy, jejich suplementace je velmi vhodná pro každého sportovce nikoliv jen pro silové sportovce.

 

BCAA ( branched chain amino acids), jsou aminokyseliny (AK) valin, leucin, isoleucin se zcela specifickou strukturou, díky níž nedochází k jejich katabolizaci v játrech, ale BCAA zůstávají v nezměněné podobě k dispozici pro pracující svaly. BCAA jsou esenciálními AK a je tedy nutné je tělu dodávat, neboť si je samo nedokáže vytvářet z jiných AK. BCAA mají v organismu několik unikátních funkcí, z nichž mnohé jsou nezbytně nutné pro kvalitní sportovní výkon a rychlou regeneraci.

 

O jaké funkce tedy jde?

A nabízí se tedy otázka, zda dostačuje jako jejich zdroj přirozená strava nebo je vhodná další suplementace.

 

Sval je složen z bílkovin, bílkoviny z řetězců AK a jednu třetinu z nich tvoří právě BCAA. V závislosti na typu, intenzitě a délce fyzické zátěže a aktuálních energetických zásobách organismu dochází k různému stupni vyčerpání BCAA. To je důvod pro použití výživových doplňků s obsahem BCAA, zvláště jsou-li konzumovány před výkonem. Tělu se nabídne velmi vhodný zdroj energie aniž by muselo sáhnout do vlastních zdrojů. To vše umocňuje i fakt, že dostatečná hladina BCAA v organismu vede k zachování konstantní hladiny testosteronu i v průběhu fyzické námahy, kdy dochází

k jeho snížení na základě vzestupu hladiny silně katabolického hormonu kortisolu. Suplementací po ukončení činnosti se připraví velmi kvalitní stavební základ pro regeneraci.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Co se děje s aminokyselinami ve svalové hmotě v průběhu fyzické zátěže:

Při namáhavé svalové práci dochází vždy k postupnému snižování hladiny krevního cukru. Pro zajištění všech funkcí organismu především pro zajištění bezchybné činnosti centrálního nervového systému (mozku) je třeba udržet hladinu krevní glukózy na relativně konstantní úrovni. Velkou část této regulace zajišťuje jaterní glykogen, ale bohužel část glukózy je vytvářena procesem tzv. Glukoneogeneze

z glukoplastických AK, především z BCAA. Jednodušeji řečeno ve chvíli, kdy se vyčerpá aktuální rezerva cukru, je třeba najít další zdroje energie. Než dojde k mobilizaci tuků, tělo využije jednodušší sloučeniny k energetickému využití. Tímto energetickým zdrojem jsou právě BCAA, především aminokyselina L-Leucin. Zvýšená spotřeba větvených AK bez jejich dostatečného doplňování vede ke zvýšenému katabolismu vlastních svalových bílkovin a tím pádem zhoršené regeneraci, následnému úbytku svalové hmoty a poklesu fyzické výkonnosti především snížení síly.

 

Profil sportovce užívající BCAA

Pojďme se podívat ve stručných bodech na profil sportovce při užívání BCAA:

1. Zvýšení hladiny energie při sportovním výkonu díky snadné přeměně BCAA na glukózu.

2. Ochrana svalové hmoty před její devastací v důsledku intenzivní fyzické zátěže díky „úspoře“

vlastních větvených aminokyselin a snadné přeměně na ztrácené aminokyseliny.

3. Rychlejší regenerace organismu po ukončení zátěže díky zlepšené produkci hormonů s anabolickým působením.

4. Oddálení pocitu únavy díky stabilizaci poměru BCAA vůči tryptofanu. Tryptofan je klíčovou AK při tvorbě hormonu serotoninu, který způsobuje únavu. Tryptofan a BCAA využívají stejný přenosový systém, který umožňuje jejich transport z krve do mozku. Díky zvýšené suplementaci BCAA dochází k menšímu prostupu tryptofanu do mozku a díky tomu k oddálení nástupu pocitu únavy.

 

 

 

 

 

 

Užívání

Pro zabezpečení maximální účinnosti BCAA je potřeba, aby jejich vzájemný poměr splňoval pravidlo 2:1:1. Tzn., že v BCAA je ideální poměr 2 díly L-Leucinu, 1 díl L-Valinu a 1 díl L-Isoleucinu. L-Leucin organismus využívá více než zbývající dvě AK.

 

L-Leucin – AK, která má největší význam pro tvorbu nových bílkovin a zároveň minimalizaci rozpadu původních bílkovin. Je dokázáno, že organismus využívá právě tuto AK dvakrát více než zbývající dvě. Mnoho studií již prokázalo nezaměnitelné účinky na ochranu svalové hmoty jak u pacientů s chorobnými katabolickými procesy (těžké popáleniny, náročné operace, náhlé stresové stavy) tak i u těžce trénujících atletů. V neposlední řadě velmi výrazně napomáhá při odbourávání tuků.

 

L-Isoleucin společně s L-Valinem slouží jako prekurzory při akutní potřebě glutaminu a alaninu. U těchto dvou AK dochází k největším ztrátám během svalové námahy, neboť jsou efektivním palivem pro svaly. Tímto způsobem je sval chráněn před vlastní devastací pro energii.

 

 

(Zdroj: Materiály Nutrend)

Image


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Aqua bike - ródeo pod vodou 
Carvingové lyžování 
Pitný režim a trénink 
To je párty? Ne, tady se cvičí ZUMBA! 
Zorbing 


Diskuze

David
Web: http://https://www.nutrinoid.cz/

Pěkné

Výborný článek, spousta objasněných věcí!

13.08.2017 14:54
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny