Články

 

01.03.2012 - Iva Veselá

10 prohřešků ve výživě aktivních sportovců

1658OGV.jpg

 

Přestože aktivní lidé obvykle kladou velký důraz na svůj zdravý životní styl, pohyb a denní režim, mnohdy si neuvědomí  chyby ve svém jídelníčku. Proto uvádím několik důležitých chyb, kterým je třeba se vyvarovat.

 

1. Vynechání snídaně

Divili byste se, kolik sportovců dokáže bez problémů vynechat snídani. Je velkou chybou, pokud lidé nesnídají a nechají "běžet" metabolismus naprázdno. Často se pak důsledkem nesnídání stává, že se večer dostaví chutě nebo náhlý hlad. A dojídání navečer (jak už bylo v několika článcích vysvětleno), není to pravé ořechové.

Více ve článku: Pravidelné snídání až 2x snižuje riziko obezity

 

2. Před cvičením se nenajíte

Panují názory, že nejlepší metoda hubnutí je cvičení nalačno. Nejsme daleko od pravdy, ale musíme respektovat především své potřeby, nikoliv to, co se píše v různých článcích. Pokud Vám nevadí cvičit nalačno, za každou cenu jíst nemusíte. Pokud ale cítíte, že se potřebujete najíst, rozhodně nedělejte něco proti sobě a něco malého snězte (müsli tyčinku, jogurt, kousek celozrnného chleba nebo ovocnou šťávu).

Jestliže ale cvičíte déle než hodinu, doporučila bych každému najíst se alespoň trochu, aby tělo mělo "palivo" pro optimální výkony.

 

1659NjY.jpg

Tři, dva, jedna...teď začnu s nápravou prohřešků!

 

3. Čekání na jídlo po cvičení

Jelikož po každém fyzickém výkonu spotřebujete glykogen ze svalů, je nutné energii do několika minut po cvičení opět doplnit, aby nenastala situace, kdy organismus bude čerpat vydanou energii ze svalů, z energetického vlákna. Energii rychle doplníme jednoduchými sacharidy, tedy glukózou nebo fruktózou (ovoce - nejlépe banán, jablko, hroznové víno nebo hroznový cukr Glukopur). Tato forma sacharidů se rychle uvolní do krve, tudíž dokáže tělu poskytnout energii za velmi krátkou dobu.

Za 30-60 minut doporučuji každému sníst klasické jídlo, skládající se především ze sacharidů a bílkovin + zelenina jako příloha.

 

4. Náhrada jídla nápojem nebo energetickou tyčinkou

Musím opět opakovat, že doplňky stravy rozhodně nenahrazují přirozenou stravu.

 

5. Nedostatek bílkovin nebo sacharidů

Jíst zdravě neznamená jíst tolik, kolik opravdu potřebujeme!

Proto ve své poradně používám tělesný analyzátor, který kromě jiných parametrů měří základní energetický výdej vašeho organismu. Podle toho lze snadno stanovit, kolik bílkovin a sacharidů člověk opravu potřebuje.

Bez bílkovin nebudete mít materiál pro stavbu svalů a bez sacharidů nebudete mít energii pro stavbu svalů. Proto je velmi vhodné znát množství jednotlivých živin, které je třeba přes den sníst pro kvalitní růst svalů, nikoliv ukládání tuků.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

6. Doplňky stravy

Vždy si zkontrolujte kvalitu výrobce a čtěte označení potravinových doplňků. Není doplněk jako doplněk a zbytečně konzumovat něco za každou cenu se vždy nevyplácí.

 

7. Množství vydané energie neodpovídá přijaté energii

Tento fakt souvisí s pátým prohřeškem, protože mnozí opravdu neví, kolik a čeho přes den sníst. Proto se často stává, že cvičíte několikrát týdně, ale výsledky nevidíte. Ve velkém procentu případů za to může špatně sestavený a nevyvážený jídelníček. Ten vám dokáže sestavit výživový poradce se znalostmi o sportovní výživě. Nyní se věnuji sportovcům klubů Holmes Place v Praze, kteří mají podobný problém - denně cvičí, ale bez většího efektu. Teprve až se setaveným jídelníčkem na míru se začne vše měnit k lepšímu

Pokud máte zájem se o tom dozvědět více, můžete mne kontaktovat prostřednictvím těchto stránek.

 

8. Cvičení neznamená vstupenku do ledničky

Pohybová aktivita je důležitá především pro náš zdravotní stav, ale ne záminka proto se najíst. Byly bychom proti vlastnímu přesvědčení, kdybychom něco takového dělali.

 

 

9. Tekutiny - málo nebo nesprávné

Dehydratace je častým problémem sportovců. Při fyzické aktivitě jsou kladeny velké nároky na spotřebu tekutin, proto je nesmírně nutné přes celý den pít. To platí pro sportovce i nesportovce. Jinak vás může potkat únava, nevolnost, motání hlavy, závratě nebo mžitky před očima.

 

10. Sport a dieta

Pokud sportujete a správně jíte, žádné drastické diety nejsou třeba, naopak je důležité nehladovět. Pokud chcete zhnubnout, vlastně i nabrat svalovou hmotu, bez kvalitního a vyváženého jídla to nepůjde. Jakmile organismu neposkytnete přísun energie ze stravy, myslíte, že bude obětovat drahocenou energii z tuků? Takže musíte jít na to opačně. Laicky řečeno, budete-li jíst více, tělo nebude mít problém uvolnit energii z tukových zásob a bude mít energii k tvorbě svalové hmoty, které podpoří jak nabírání, tak i hubnutí.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Bosé chození se stává trendem 
Carvingové lyžování 
Cyklistická přilba a jiné doplňky na kolo 
Gymnastický míč neboli fitball 
Spiroergonometrie 


Diskuze

marki

Výživa pro sportovce

Díky za informace. K doplnění ještě doporučím přečíst tento článek http://zdravotniradce.cz/vyziva-sportovcu-pro-maximalni-sportovni-vykon/

17.07.2017 20:28
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny