Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Veganství a odlišnosti ve stravování


Tento obrázek berte s úsměvem:-)

Kdo si myslí, že vegan je to samé jako vegetarián nebo že je to pouze zkratka vegetariána, je na omylu. Něco společného spolu ale mají, a to že nejí maso. Takže jaký je ten rozdíl? Jednoduše řečeno, vegan má o mnoho omezení více. Je více zaměřen na úzký výběr potravin a hlavně nepoužívá takové věci, bez kterých by normální člověk asi nemohl být. V dalších řádcích si přečtete, co všechno vegan nesmí jíst a jaké věci nesmí používat.

 

Veganství

Veganství je dieta, filozofie a životní styl, odmítající využívání zvířat především pro potravu.

Jako vegetariánství, jehož je přísnější formou, se zříká konzumace masa, ovšem i vajec a mléčných výrobků nebo dokonce medu. Mnoho veganů z přesvědčení také nesouhlasí s rybařením, myslivostí, kožešinovým průmyslem, cirkusy či zoo; důsledně brané veganství v užším slova smyslu odmítá používání výrobků z kůže, vlny a hedvábí nebo kosmetiky testované na zvířatech či živočišné složky obsahující.

 

Vliv veganství na zdraví

Odborníci na výživu se shodují, že stravu bez živočišných potravin lze sestavit tak, aby byla nutričně adekvátní. Je přitom třeba dbát především na dostatečný příjem vitamínu B12, vitamínu D, jódu, selenu, vápníku a omega-3 mastných kyselin.

 

Správně sestavená veganská strava má navíc oproti konvenční stravě některé zdravotních výhody, a to především nízký obsah nasycených tuků, cholesterolu, živočišných bílkovin a vysoký obsah polysacharidů, vlákniny, hořčíku, draslíku, kyseliny listové a antioxidantů, jako je vitamín C a E.

 

Mnozí lékaři jsou odpůrci veganské stravy, protože i když je možné jen na základě rostlinné stravy získat všechny nutrienty, je sestavení vhodného jídelníčku často zanedbáváno (důvodem může být buď prostá lenost, někdy ale i hrubá neznalost). Potom se lze nejčastěji setkat s anémií z deficitu zejm. vitamínu B12 nebo vzácněji železa. Velmi vzácně se lze setkat i s deficitem některých aminokyselin, z klinické zkušenosti jde typicky o intelektuálně ne zcela kompetentní těhotnou ženu. V tomto případě však hrozí závažné poškození plodu.

 

Co není k jídlu?

Následující seznam je pouze zlomek toho, co vegani nejí. Jistě si ale sami domyslíte, v čem jsou omezeni. Celý výčet by byl dosti dlouhý, takže stačí, když si zhruba uvědomíte jejich filozofii.

 

- bílek, ryby, aspik, mléko, kaviár, rybí tuk, rybí olej, želatina, rosoly, mléčný cukr, sádlo, lecitin, sýry, margaríny, zvěřina, syrovátka, vitamíny, které pochází ze zvířat, kasein, keratin

 

Co nepoužívají?

Někteří vegani obvykle nepoužívají ani kosmetiku a vše spojené se zvířaty. Jedná se například o kašmír, kůži, hedvábí, tuky, vosky, lůj, vlnu

 

Asi si sami dovedete představit, jaká omezení pro ně platí.

Ne každý vegan vede svůj život k extrémnímu odstranění všech možných výrobků zhotovených ze zvířat. Mnoho lidí považuje vegetariánství za dostačující. Jak už bylo napsáno,´vegetarián je ten člověk, který nejí maso, ale většinou bude používat vejce a mléčné výrobky. Někdo tvrdí, že se lidé stávají vegany, aby zamezili příjmu potravin, které jsou zdroji vysokého obsahu tuku. Nicméně veganství je to, že se nejí maso, vejce, mléko…vše, co pochází ze zvířat.


Hodnocení článku

Hodnotilo 38 čtenářů průměrem 3.37 bodů z pěti


Čtěte také:

Frutariánství - ovocný život 
Nízkocholesterolová dieta 
Pickles - kvašená zelenina 
Specifická výživa seniorů 
Výživa podle krevních skupin 


Diskuze

Lukáš Petrovský
Web: http://www.prirodnijidlo.cz

Přírodní jídlo

Zdravím, kdyby někdo chtěl vyzkoušet tekutou stravu vhodnou pro vegany, tak můžete na www.prirodnijidlo.cz

27.12.2021 09:55
Lukáš Petrovský
Web: http://https://prirodnijidlo.cz

Přírodní jídlo

Zdravím, kdyby někdo chtěl vyzkoušet tekutou stravu vhodnou pro vegany, tak můžete na www.prirodnijidlo.cz

27.12.2021 09:55
Terka Hladíková
Web: http://monamarry.blogspot.cz

Tak musím říct, že ač nejsem vegan, bráno do hloubky, článek by mě pohoršil. Obsahuje plno zavádějících informací. Především nerozumím výčtu potravin, které vegan nejí, neboť to nedává smysl. Vegani nejedí celá vejce, ne jen bílky, nejedí maso jako celek, ne jen ryby. Dál snad ani pokračovat nebudu. A jak už bylo zmíněno, jeh obsah byl zčásti ukraden. No comment.

12.11.2017 09:56
Sára

Také jsem už pár let veganka a tato strava mi vyhovuje. Záleží na každém jinak a hlavně pokud si člověk hlídá určitá makra a živiny. Je jedno jestli to je vegan nebo masožravec... A když někdo neumí vařit nebo nemá na to čas, tak už existuje spousta veganských restaurací. Například super je v Ostravě Black Kale Bar. http://blackkalebar.cz/

15.08.2017 07:45
Jaris
Web: http://veganstore.cz

Střet názorů, střet světů

článek je velmi stručný, ale poměrně výstižný, i tak se pod ním objevuje polemika.

03.06.2017 20:27
Viktor
Web: http://https://www.svobodavsem.cz/

K zamyšlení

Fakt sranda číst některé popichující komentáře. Nikdo vás přece nenutí k ničemu. Je to každého svobodné rozhodnutí, zda přejde nebo nepřejde na veganskou stravu. Nechápu, jak si někdo může myslet, že to škodí zdraví, vždyť se provádělo několik odborných testů, vědci z univerzit publikovali články, kde se zmiňují, že veganská strava je velmi pestrá. Jediné, čeho není dostatek je vitamín B12. Kecat umí opravdu každý, ale zjišťovat kvalitní a ověřené informace ne. Doporučuji si přečíst například tento článek https://www.svobodavsem.cz/veganska-strava/ a plno dalších na tom webu, zejména třeba proč být vegan a 4 hlavní důvody. A opět. Nikoho nikdo nenutí, jen si přečtěte kvalitní informace a ne nějaké hlody.

02.02.2017 08:44
Jan Mach

Co ropa? Jelikož je rostlinného i živočišného původu, tak bych řekl že není veganská. Jak se stavíte k tomuhle? Tedy pokud zemře zvíře samo (na stáří/nemoc) je veganské jeho mrtvolu spotřebovat?

15.08.2015 18:40
Jarmila Stranikova
Web: http://www.vegan-kucharka.cz

Fakta vs fikce

Teda některé příspěvky mě hodně překvapily. Nechtěla jsem věřit, že stále existují lidé, kteří si myslí, že veganství poškozuje zdraví. Mám pro vás jednoduchou otázku k zamyšlení. Co si myslíte, že veganům chybí? Většinou je odpovědí - bílkoviny a B12, ok a ještě vápník, protože tedy nepijeme mléko. Dobře. Nyní dojde k velkému odhalení. Téměř veškerá zelenina obsahuje velké množství vápníku (např. brokolice), nemluvě o luštěninách jako je cizrna. navíc si zkuste na stránkách uvedených výše přečíst nějaká fakta o mléku. Ono není tak zdravé jak reklamy propagují. Takže vápník by byl. Nyní bílkoviny - myslím, že spousta lidí, kteří se o tématiku zajímají už dávno ví, že bílkoviny opravdu nejsou problém. Opět se nachází v zelenině a luštěninách, nemluvě o velkém obsahu v oříšcích (např. para ořechy obsahují na 100 g více bílkovin než maso). No a co se týče B12 oki. V tomto případě neexistuje (zatím) rostlinný zdroj, takže je dobré když si tento vitamin vegani doplňují, ale co je jeden bonbonek multivitaminu proti tuně prášků, které jsou nuceni brát masožravci kvůli nemocem, které jim způsobuje živočišná bílkovina, která je jen tak mimochodem karcinogení ;-) Pokud by vás zajímalo více, koukněte na stránky výše.

18.03.2015 06:51
Martin

Jsem vegan. V článku je psané, že něco vegani nemůžou, že si něco zakazují, že se omezují. To je názor člověka, který to absolutně nechápe o co jde. Já můžu naprosto všechno a nic jsem si nezakazoval. Jenže mé vědomí se změnilo a prostě některé věci už nechci a nemám na ně ani chuť. A jako takový se tedy ani v ničem neomezuji. Přál bych všem, aby tu změnu jednoznačně k lepšímu zažili, ale chápu i vás, kteří se ve své hlouposti označujete za tzv. normální, taky jsem byl dlouho jedním z vás :-).

06.09.2014 22:25
Jurko Jurkatic

Wyrda

Wyrda ty si ma kvalitne pobavil...vegan nie som a tiez mam na to svoj nazor obcas ale ty mas v hlave tekutu stolicu...tvoj nazor je totalne dementne vymlety :D

17.08.2014 23:32
Halftroll

Wyrda, tvé názory mě pobavili snad na celý víkend. Hlavně, že jste jak řikáš strašně zdravý a milosrdní lidi. :) :DDDD

25.07.2014 22:31
Wyrda

Dodatek

Takový ten známý, leč pravdivý vzkaz... NEŽERTE ŽRÁDLO PRO NAŠE ŽRÁDLO !!!! :-)

25.05.2014 17:08
Wyrda

Pravda pravdoucí

To že se vegani vrací v evoluci zpět je jejich věc. Že vědomě omezují a výrazně ochuzují svůj život je také jejich věc. Ale tvrdé tresty bych dával veganům/vegetariánům těhotným ženám. Protože vědomě poškozují a oslabují své nenarozené dítě. Dále pak výuka veganství či nucení svých dětí aby žrali jen zeleninu by mělo být mimo zákon. Zabíjet sám sebe je jedna věc, ale učit k tomu malé děti, které ještě nemají vlastní rozum je zločin. Kvůli těmto lidem se denně vyhodí tisíce tun masa, které projde zárukou, protože je podobní lidé nekoupí. Vegetariáni (a vegani samozřejmě též) jsou vrahy veškeré zbytečně zabité zvěře. V potravním řetězci, tak jak to příroda chce, je zabít zvíře pro potravu naprosto běžné a správné. Ale nechat ho zkazit, protože raději žeru jen trávu je jen a jen zločin. Každý vegan, který nejí pouze ovoce/zeleninu/sóju/houby (atd) které si SÁM ve vlastním potu vypěstoval je jen parodií na to, čemu věří. Protože žere (zvířata a vegani žerou, nic urážlivého) něco, co bylo vypěstováno za pomocí zvířat (většina je dovezena z východu, kde se zvěř běžně v hospodářství využívá). Takže pokud vegan nemá vlastní bio farmu, tak je jen parodií na tom, čím je a je nejen hodný opovržení zdravými a hlavně rozumnými lidmi, ale zároveň je i těžce k smíchu, protože stejně nedosáhl svého. Být vegan je proti přírodě, logice i zdravému rozumu. Většina planety je naštěstí rozumná a jde evolučně dopředu... a oproti zbytku světa těch pár veganů... ano, jsou k smíchu... ale na rozdíl od teroristů ničí jen sebe.

25.05.2014 17:07
boo67

Podle autora článku vegani nejsou normální lidi.Já bych spíš řekla,že nenormální je člověk,který si zadělává na rakovinu a jiné nemoci dobrovolnou konzumací živočišných bílkovin.

07.03.2014 19:33
Michal
Web: http://www.veganfoods.cz

Vegan e-shop s recepty

Super e-shop s recepty a zajímavostmi o veganství. Vyzkoušejte minimálně recepty na moučníky: http://www.veganfoods.cz

19.11.2013 17:38
Hadudka

Ach jo

V tak krátkém článku hned 3 slovo omezení? Chudáci ti vegani, vždyť oni snad žijou jen na mrkvi! Tak tendenčně psaný článek bych na webu o zdravé výživě teda nečekala. Osobně veganství neberu jako omezení, spíš jako motivaci k hledání nového a kolikrát lepšího, chutnějšího. Není to nic omezujícího. Poznamenávám, že nejsem veganka, jen vegetariánka, který se snaží nekonzumovat zvířecí produkty (ne vždy se mi to zatím daří).

14.11.2012 11:50
Veronika

Priklanim se k Eileen.

Krasny vecer, ano ani mne se clanek nelibi, priklanim se k Eileen. Je mi 32 let, jsem 2 roky vegan, nikdy jsem se necitila lepe, zdravotni potize co jsem mela mi zmizeli po mesici a pul, po dvouch co jsem se prestala stravovat konvencne. Nic mi nechybi a citim se jako nikdy pred tim. Vzdyt je to strava plna vitaminu, mineralu, bez cholesterolu, aminokyseliny jsou obsazene napriklad v Qvante. Dostava se nam vseho dobreho, co nedavame telu jsou jen zivocisne tuky bv jake koliv podobe, ktere velice zatezuji organizmus, a zivocisne bilkoviny taktez. Mohu vrele vsem doporucit. Krasny a klidny vecer vsem :)

03.09.2012 23:13
Eileen

Autorem článku zřejmě není vegan ani nikdo tomu nakloněný. Působí na mne trochu opovrživě. Nepoužívala bych slovo NESMÍ, těm lidem to nikdo nezakázal, ani bezprostředně po konzumaci či užití toho nezemřou, tak jaképak nesmí. Články o veganství bych určitě nepsala tímto stylem, jež vyvolává dojem, že je to život plný omezování. Dělají to pro sebe Pro ostatní lidi Pro zvířata a pro celou planetu, všemu je to prospěšné :) já jsem byla milovník sýrů a hle, poradím si i bez nich, konzumace mléka po odstavení a navíc natolik odlišného živočišného druhu je proti Přírodě a Logice .:)

24.12.2011 11:37


med?

a co med? jak se k medu staví čeští vegani, jí ho?

01.11.2011 17:33
Anet
Web: http://vegspace.cz/

Tady je přímo sociální síť veganství a vegetariánství http://www.vegspace.cz/

19.07.2011 16:42
Andy

Tys to zkopírovala z wikipedie ten článek !!! takže ti to zabralo asi 5 sekund.

04.04.2011 17:25
Vegan
Web: http://www.veganstvi.cz

Pěkný článek :)

16.01.2011 12:50
Joe

Stránky

Skvělé stránky o <a href="http://www.veganstvi.cz">veganství</a>

06.11.2010 16:40
Pepa

Veganství

Velmi kvalitně zpracované stránky o veganství: http://www.veganstvi.cz

03.09.2010 13:31
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny