Články

 

27.08.2009 - Tereza Thielová

Blahodárné antioxidanty

 

Antioxidanty jsou blahodárné látky, které chrání náš organismus před oxidačním stresem. Nebýt antioxidantů, řada lidí by během několika měsíců a let postihli infekce a možná i rakovina.

 

Lidské tělo si umí antioxidanty vytvořit z jiných látek, ale bohužel v dnešním světě plných aut, továren apod. to bohužel nestačí, a proto je musíme přijímat v potravě. Antioxidanty chrání také organismus před volnými radikály, což jsou látky, které se v těle tvoří při látkové přeměně a při obraně před bakteriemi.

 

Co jsou to volné radikály?

Volné radikály, jsou agresivní látky, které pohlcují bílkoviny, tuky a buněčné stěny a škodí lidskému organismu. Určité faktory, jako je kouření, stres, znečištěné životní prostředí a ultrafialové záření přispívají ještě k větší tvorbě volných radikálů. Radikály mohou oxidovat, a tím poškozovat DNA a buněčné membrány, otevírají se tak cesty propuknutí řady chorob a různý, druhům rakoviny. Proti účinku volných radikálů můžeme bojovat s antioxidanty, což jsou některé enzymy a další látky v krvi. Antioxidanty neutralizují, vychytávají a zneškodňují volné radikály.

 

Jaké máme antioxidanty?

K ochranným antioxidačním látkám se řadí např: železo, zinek, měď, mangan, selen, vit. A, C a E, rostlinné látky, beta-karoten a flavonoidy.

 

Kde je nalezneme:

- Selen: avokádo, ryby, plody moře

- Měď : ořechy, ryby, plody moře

- Zinek: plody moře, ryby, mléko, játra, tmavé maso, vaječné žloutky

- Vitamín A : játra, mléčné výrobky, ve formě beta-karotenu v zelenině a ovoci

- Vitamín C : zelenina, ovoce, brambory (ničí se reakcí s kyslíkem, u varu ke ztrátám nedochází)

- Vitamín E : mandle, pekanové ořechy, avokádo, zrna, špenát, rostlinné oleje

- Karotenoidy: řadí se sem lykopen z rajčat, beta-karoten z ovoce a zeleniny, xanthofyly v listech a v plodech ovocných stromů

- Polyfenoly: do této skupiny se řadí flavonoidy, ligniny a taniny rostlinných surovin

 

Grapefruit patří mezi silné antioxidanty

 

 

Obsah polyfenolů ve vybraných druzích ovoce a zeleniny

Ovoce/zelenina - obsah polyfenolů (v mg/100 g)

Brokolice 290

Celer 59

Cibule 150

Cuketa 38

Černý rybíz 1540

Grapefruit 425

Zelí bílé 108

Hrozny bílé 95

Hrozny červené 93

Hrušky 115

Jablka 132

Kiwi 273

Kořen petržele 67

Mrkev 156

Nektarinky 57

Pomeranče 217

Rajčata 62

Růžičková kapusta 91

Švestky 200

 

Polyfenoly se také nacházejí v čajích, rooibosu a honeybushi. 3 hrníčky čaje a k tomu doporučené denní množství ovoce a zeleniny vás spolehlivě ochrání před denními negativními dopady dnešní civilizace.

 

Dostatečný příjem antioxidantů ve stravě je důležitou prevencí před vznikem srdečních chorob, ukládání škodlivého cholesterolu v tepnách, chrání DNA před napadením volných radikálů a před poškozením, které by mohlo vést ke vzniku rakoviny.

 

Umělý přísun antioxidantů ve formě potravinových doplňků není příliš doporučován, protože by mohlo v jistých případech dojít i k předávkování a tím poškození organismu.

 

Proto chcete-li dosáhnout optimálního množství antioxidantů je nejbezečnější jíst denně dostatek zeleniny a ovoce a pít nápoje bohaté na tyto látky.


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Co o vás prozradí nehty? 
Čistotní muži 
Nový životní styl s kontaktními čočkami 
Otázky pro výživového poradce - žije tak, jak káže? 
Žijeme tak, jak dýcháme 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny