Články

 

07.12.2009 - Iva Veselá

Co dělat, aby pleť v zimě netrpěla?


Zima představuje pro naši pleť velkou zátěž jak pro ženy, tak i pro muže. Proto by všichni měli dbát na zvýšenou péči o pokožku. V chladu tuhnou mastné látky, a tím pádem se do buněk jen těžce dostávají výživné látky. V zimě zpomalují svou funkci i mazové žlázy a zmenšuje se pocení. Následkem je ztenčení přirozené ochranné vrstvy kůže, označované jako hydrolipidický film. Jde o film, který je složený z vody a mastných látek. Navíc jakmile venkovní teplota klesne o 15 až 20 stupňů, zároveň klesne o stupeň i teplota lidského těla. A co se stane? Pokožkda není schopna zadržovat vodu v pokožce. Kůže se stane suchou, drsnou, může se stahovat a svědit. Jak se v takových podmínkách chránit?

 

Hydratace

Hydratace je jeden z nejdůležitějších kroků. Ten, kdo si myslí, že pleťové krémy s hydratační složkou pomohou a více se o pokožku starat nemusí, je na omylu. Krémy sice obsahují ony hydratační složky, kyselinu hyaluronovou, aminokyseliny, minerální prvky apod., ale přesto se pleť chová jako voskový papír. Krémy jsou  ale i tak velmi důležité. Kůže je alespoň trochu schopná si převzít trochu vody obsažené v krému a "uložit si jí". Pleť tak zůstane hydratovaná. Bez krému by pokožka časem vyschla a zůstala by jako okoralé jablko. Jdete-li ven na procházku, je nutné se namazat krémem, aby pokožka byla chráněna.

 

Další výživa pleti

Na řeč padly krémy, které by tedy měly obsahovat hydratační složky, ale i mastné kyseliny (lipidy), vosky nebo oleje. Vytváří ochranný film a podporují mezibuněčné pojivo vrstvy kůže. Je nezbytné vybírat krém podle typu pleti. O suchou pokožku bychom se měli starat nejvíce, jelikož je nejvíc náchylná. Při normální pokožce stačí olejů přiměřeně a kdo má mastnou pleť, tak minimum.


Pro krásné rty


Kdo z nás nepocítí první mrazy vysušenými rty, že? Nemusíme mít ani teploměr a víme, že mrazíky udeřily:-) To by ani tak nevadilo, ale máme tendenci si rty slinit v domnění, že je zvlčíme. Rty nemají žádné mazové žlázy, ale slinami jim rozhodně nepomůžeme, naopak. Čím více sliníte, tím více rty vysychají. Používejte proto několikrát denně vhodné tyčinky na rty, kterými zamezíte popraskání koutků a celkově tak rty ochráníte. Dnes už je zcela běžné, že takové tyčinky, lůje a balzámy používají i muži. Není to považováno za metrosexualitu, ale jedná se o běžnou a doporučovanou ochranu rtů.

 

Červené flíčky na kůži

Červené fleky vznikají docela nevinně, protože je to vlastně přirozená reakce těla. Jestliže je venku zima, tělo má tendenci se zahřívat, což k naší škodě působí neblaze na pokožku. Kůže je méně prokrvená, a tudíž i méně vyživována. Je citlivější a suchá. Proto si neváhejte zakoupit tělový krém. Můžete zkusit i krém s výtažky bylin.

 

Vitamíny, pohyb

Jediné, co nám ke štěstí schází je kvalitní stravy, vitamíny a trochu pohybu, jakožto přes celý rok. Jednou z prospěšných látek je beta-karoten, který si můžete dopřát v mrkvi, mrkvové šťávě, špenátu nebo červených paprikách. Dále je velmi důležitý vitamin C, který posiluje imunitu těla. Najdete ho jak v tropickém ovoci jako je kiwi nebo pomeranč, ale také v goji (kustovnice čínská), černém rybízu apod. Vhodnou složkou pro podporu pleti, vlasů a nehtů je vitamín B, nazývaný pangamin. Lze ho užívat jako doplněk stravy.


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 4.78 bodů z pěti


Čtěte také:

Čistotní muži 
Domácí kosmetické recepty - 1. díl 
Jak se rychle zbavit oparu 
Kdy ostříhat dlouhé vlasy? 
Nedovolte únavě, aby vyhrála! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny