Články

 

02.01.2014 - Iva Veselá

Celulitida a podkožní tuk - příčiny a jak se jí zbavit

2518OTM.jpg

 

Celulitida je v povědomí mnoha žen spojována s kosmetickou vadou pokožky, jejímž výsledkem je jí dobře známý “pomerančový vzhled“- je to v podstatě nerovnoměrný, často dolíčkovatý povrch kůže, doprovázený drobnými jamkami a často i uzlíky v kůži. Ty se projevují na stehnech, bocích a zadku žen, postihuje však i oblast kotníků i ramen. Z medicínského hlediska při celulitidě nastává tzv. lipohypertrofie (nadměrné zmnožení tukové tkáně), které způsobuje povrchové deformace kůže - pojivové tkáně se nárůstu objemu tuku nedokážou adekvátně přizpůsobit, po překročení kritické hranice (ta je u každé ženy individuálně dána, takže celulitida může trápit i na první pohled “libové“ dívky a ženy) nastává deformace, celulitida.

 

Ženy a celulitida

Setkali jsme se s odhadem, že celulitida postihuje cca 80-90 % žen různého věku. Určitě znáte strie, při jejichž celkové zvětšení objemu přináší vznik horizontálních trhlin v podkoží (např. při těhotenství jejich ženy často mívají na břiše a prsou, kulturisté při růstu svalů paží a zad jejich registrují na vnitřní části bicepsů, nebo v podpaží). Existuje předpoklad, že celulitida je vlastně dalším projevem nárůstu objemu (v tomto případě díky zmnožením tukové tkáně), ale na rozdíl od strií ne v horizontálním, ale ve vertikálním směru. Drobné trhlinky, které při nárůstu vznikají, způsobují celkové oslabení elasticity pojivových tkání (tuk negativně ovlivňuje i činnost lymfatického systému, což přispívá k dalšímu růstu “nerovnoměrného tlaku na kůži"), vnitřní vrstvy kůže nevydrží “tlak zevnitř", deformují se, tukové buňky jejich “vytlačují“ nerovnoměrné nahoru a pokud nenastane zásah v podobě snížení objemu podkožní tukové tkáně, v krátké době se projeví dobře známé povrchové celulitidní projevy.

 

2516Mjl.png

 

Úloha kolagenu

Elasticita kůže úzce souvisí s kolagenem, vazivovým glykoproteinem, který je hlavní součástí tkáňového pojiva. Slovo kolagen je kombinací řeckých slov “cola“ (lepit) a “genn“ (rodit), které dokonale popisují jeho funkci v těle - lepí, spojuje, drží pohromadě buňky, formuje z nich nejen tkáně, ale i orgány. Kolagen je nejdůležitější stavební bílkovinou kůže (protože po odpaření vody právě na něj připadá 70 % bílkovin kůže), v níž vytváří poměrně složité opěrné struktury (společně s tzv. elastickými vlákny), navíc výrazně přispívá k hydrataci kůže.

 

2375Yjk.jpg

Chcete se zbavit celulitidy nebo alespoň zmírnit její projevy? Se správným jídlem a cvičením to jde snadno. Ověřte si to sami na vlastní kůži a kontaktujte výživového poradce!

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

Důvod, proč ženy mají často celulitidu a muži jen výjimečně, je ukryt ve zmíněných opěrných strukturách - ženy tyto struktury mají uspořádány do podoby snadno deformovatelných rovnoběžných, vertikálních vláken, které obepínají i tukové buňky (z hora jsou uzavřeny pouze měkkými vrstvami kůže), u mužů jsou tyto struktury pevnější díky tomu, že vytvářejí těžko deformovatelnou mřížku.

 

2517ZmZ.png

(Zdroj: http://www.eastlabs.sk)

 

Dlouho se akceptoval názor, že počet tukových buněk (adipocytů - mají skvělou schopnost hromadit, ukládat tuk) se v dospělosti nemění a že o tom, kolik jich v těle máme, rozhoduje překrmování (přežírání se) v období růstu tzn. dětství a hlavně v období dospívání, puberty. Pokud je příjem stravy v tomto období nadbytečný, podporuje se tím vznik nových tukových buněk. V dospělosti se přibírá na váze jen a jen díky tomu, že tyto buňky zvětšují svou velikost, nikoli počet.

Přelom 20. a 21. století však přinesl poznání, že adipocyty se množí i v dospělosti - tukové buňky mají totiž omezenou schopnost ukládat tuk (při přejídání tzn. při nadbytečném příjmu energie, se do nich tuk ukládá ve formě triglyceridů). Pokud dosáhnou jakousi hranici v schopnosti ukládat tuk, tělo si vytvoří z kmenových buněk tukových tkání nové adypocity. Ty mají schopnost dále ukládat energii ve formě tuku v případě, že náš energetický příjem stravou je vyšší, než výdej. Zvětšování počtu tukových buněk a jejich velikosti zákonitě přináší s sebou i postupné zvětšování tlaku z vnitřku na kůži, která po překročení určité hranice se začíná měnit, deformovat.

 

Jak jste na tom s celulitidou? Vyhýbá se vám nebo je vaším strašákem?


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

A jaké toxiny z těla můžeme odstranit? - 2. část 
Nejlepší dieta pro vaše oči 
Octová kůra pro bohaté vlasy 
Přesvědčte se: Pohodlné nošení kontaktních čoček 
Tipy na péči o pleť 


Diskuze

Marta

Celulitida se mi bohužel nevyhnula, i když mám konfekční velikost 34,jím zdravě (8 let) a každý den cvičím (4 roky).Celulitida se u mně objevila v 31 letech.Co proti tomu dělat, vážně nevím.

03.01.2014 17:20
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny