Články

 

24.01.2011 - Iva Veselá

Zdraví a kontaktní čočky

 

2011NTE.jpg

Mnoho uživatelů nepoužívá kontaktní čočky kvůli mnohým polopravdám a mýtům, které tuto pomůcku pro korekci zraku provází. Jsou tyto pohádky pravdivé nebo se jedná o pouhé výmysly?

Kontaktní čočky nelze používat, když beru léky

Prakticky žádné běžně používané léky nemají přímý vliv na nošení kontaktních čoček. Pokud právě používáte antibiotika nebo léky proti bolesti, můžete čočky bez obav nosit i nadále.

Výjimku představují různé oční masti a kapky, které byste neměli aplikovat na oko v případě, že máte nasazené čočky. Stejně tak v případě zánětu spojivek a u dalších podobných očních onemocnění byste měli nošení čoček na chvíli vysadit. Některé masti mohou totiž způsobit obarvení čoček či je znehodnotit, popřípadě se kapky přímo vsáknou do čoček a léky tak nebudou plnit svůj účel.

 

Používáte-li speciální druhy léků (antihistaminika, diuretika, léky na uklidnění), je třeba nošení čoček nejdříve konzultovat s očním lékařem. Tyto léky mohou způsobovat zvýšenou citlivost očí a čočky tak mohou být při nošení velice nepohodlné. U různých nemocí jako je cukrovka, nemoci štítné žlázy, ale i po nadměrném požití alkoholu se může nadměrná přecitlivělost očí dostavit také.

 

Beru antikoncepci a čočky tak nemohu používat

Ve většině případů nemá používání hormonální antikoncepce na nošení kontaktních čoček žádný vliv. Ve výjimečných situací může dojít k tomu, že oko bude čočky hůře snášet. V takovém případě je třeba změnit druh antikoncepce. V každém případě je ale nejlepším řešením probrat vhodnost používání čoček s očním lékařem. Ten vám poradí, zda čočky nosit můžete, či zda je máte raději vysadit.

 

Kontaktní čočky způsobují zelený zákal

Zelený zákal vzniká v případě, kdy oko není schopné regulovat vnitřní tlak. Na to však kontaktní čočky nemají žádný vliv. Proto je lze nosit i v případě, že trpíte tímto druhem onemocnění. Je však třeba vše nejdříve prokonzultovat se svým očním lékařem, který by měl na vaše oči pravidelně dohlížet.

 

Kontaktní čočky mě ochrání i před škodlivým UV zářením – obsahují totiž UV filtr

Své oči rozhodně i nadále chraňte brýlemi s UV filtrem. Samotný UV filtr, který je obsažen v čočkách, vaše oko proti UV záření dostatečně neochrání.

 

Z nošení čoček bolí hlava

Stejně tak jako u brýlí, i u čoček je bolest hlavy nejčastěji zapříčiněna špatnou nastavenou korekcí oka. Dioptrie čoček jsou tak buď příliš silné nebo naopak příliš slabé. Oko se tak při ostření musí nadměrně namáhat.

 

Bolest hlavy může způsobovat i gigantopapilární konjunktivitida, což je chronická alergie spojivek. Toto onemocnění vzniká, když nedodržujete dobu výměny čoček (nosíte je déle než byste měli). V takovém případě je třeba užívání čoček přerušit a vše řádně doléčit.

 

2010NWY.jpg

Čočky nemohu nosit, bojím se alergické reakce

To, že trpíte alergií na pyl či srst zvířat, ještě neznamená, že se musíte nutně vzdát kontaktních čoček. Stačí, když budete používat denní kontaktní čočky. Ty sice musíte aplikovat každý den znovu, na druhou stranu jsou ze všech čoček nejpohodlnější. Čočky budete muset přestat nosit jen v době, kdy se začne vyskytovat větší množství alergenů či v případě, že se nějaká alergie u vás již plně rozvinula.

 

Jak vidíte, nošení čoček vám nebrání prakticky nic. Stačí vědět, jaký typ čoček máte použít a pečlivě se o čočky starat. Pokud máte z nošení čoček obavy, není nic jednoduššího než navštívit vašeho očního specialistu a vše s ním v klidu probrat. Vyhnete se tak nepříjemným situacím, které by nošení čoček mohlo provázet.


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3.75 bodů z pěti


Čtěte také:

Bylinky pro krásné vlasy 
Domácí kosmetické recepty - 4. díl 
Odpadní látky v těle 
S kofeinem do boje s jarní únavou 
Žijeme tak, jak dýcháme 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny