Články

 

27.11.2008 - Iva Veselá

Nepodceňujte sluníčko

 

S blížícím se létem a časem dovolených, často trávených na plážích, je třeba, aby lidé měli stále na vědomí zásady zdravého opalování. Sluneční paprsky jsou pro zdravý život nezbytné, ovšem všeho s mírou. Neuváženým opalováním si můžeme způsobit řadu zdravotních problémů. Ozónová vrstva se tenčí a tenčí a letos jsou škodlivé paprsky jsou ještě nebezpečnější.

Nevěřte mýtům, že kdo je opálený, tak je zdravý. Zdravé opalování dnes neexistuje.

 

Dokonce až 20% škodlivého záření projde přímo na naší pokožku!!!

 

Doba slunění

Slunečním paprskům není vhodné se vystavovat mezi jedenáctou a patnáctou hodinou, kdy je jejich intenzita nejsilnější. Přitom většina lidí toto varování vůbec nerespektuje! Stačí se jednou spálit a může se stát, že vám to později bude osudným. Melanomy jsou nevyzpytatelné. Po spálení, kdy na kůži naskáčou malé puchýřky, hrozí lidem v dospělosti daleko vyšší riziko rakoviny kůže.

 

Ochrana před sluníčkem

Ven je nutné vycházet vždy natřeni krémem s vhodným UV filtrem. Pokud se natíráte až na pláži, je pozdě. Přípravek se musí určitou dobu vstřebávat (přibližně dvacet minut), než začne působit a dostatečně se fixuje na pokožce.

Při pobytu na pláži se doporučuje kůži krýt lehkým oděvem, oči slunečními brýlemi a hlavu vhodnou pokrývkou. Je lepší vyhledávat stín, i v něm sluneční paprsky působí.

 

Sluníčko a děti

Děti mají daleko citlivější pokožku než dospělí. Nedokážou si vytvořit kožní pigment a proto je pro ně opalování velmi rizikové. Děti do tří let nevystavujeme slunci vůbec, starší děti chráníme kloboučkem, brýlemi a oděvem. V současné době lze zakoupit koupací oděvy pro děti s vysokým UV filtrem z rychleschnoucího materiálu, které děti před sluncem dobře chrání a přitom je neobtěžují.

 

Výběr krému

Vhodný UV filtr je nutné vybrat podle fototypu pokožky a místu, kde budeme vystaveni sluneční expozici. Nejvhodnější je porada s dermatologem, nebo v lékárnách, kde často poskytují tuto službu. Pro pobyt ve Středomoří je nutné používat vysokou ochranu před slunečním zářením s UV filtrem 30 a vyšším. Zde v ČR by neuškodil ani krém s UV filtrem
15-20.

Betakaroten

Betakaroten neboli provitamín A je nám zajistí umírněné následky opalování. Především brání vzniku rizikových volných radikálů v organismu. Ale určitě nedělá opalování zdravým. Betakaroten je obsažen zelenině jako mrkev, rajčata, papriky nebo špenát.

 

Zdravé opalování?

Nejen že betakaroten mírní následky opalování, ale pomáhá zbarvit kůži dohněda. V kombinaci se samoopalovacím krémem vznikne náhrada opalování.

 

Prevence

Lidé často podceňují preventivní prohlídky u kožního lékaře. Vždy za ním chodí až poté, co mají vážné problémy. Stejně jako ženy chodí preventivně na gynekologii, měly všichni chodit ke kožním lékařům. Ti včas mohou zaznamenat problémy. Plno lidí má po těle pihy, které mohou být nebezpečné a vůbec o nich nemají ponětí. Je jen otázka roků, kdy se tato piha vymkne kontrole a začne růst, měnit barvu nebo tvar. To už znamená, že něco není v pořádku. Proto by lidé měli chodit na preventivní prohlídky alespoň jednou za rok.


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

100 tahů kartáčem a dost 
Biologické hodiny aneb co se s námi děje přes den 
Jarní únava - nedejte jí šanci 
Přesvědčte se: Pohodlné nošení kontaktních čoček 
Víte, jak si procvičit paměť? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny