Články

 

08.10.2012 - Iva Veselá

Vhodné stravování na podzim

2235NGF.jpg

 

Jak předejít nachlazení? Jak přežít chladné podzimní dny? Udělejte pro tělo to nejlepší - doplňte si jídelníček o nezbytné látky!

Období podzimu bývá spouštěčem nachlazení a jiných imunitních problémů.

 

Antioxidanty na prvních místech

Na obranyschopnosti organismu se podílí celá řada látek v různých dávkách, ale jsou i takové, které lze přijímat denně v dostatečném množství. Jen vědět, jak na to.

Prvním naprosto nezbytným krokem pro posílení imunitního systému je zvýšit příjem antioxidantů v našem jídelníčku – vitamíny A, C, E a beta-karoten.

 

Acai plody

To zajistí zejména ovoce a zelenina, ale mnohdy jejich obsah nutričních látek je vlivem zimy nízký. Proto je dobré využít přírodních látek se zajímavými nutričními vlastnostmi. Posledním hitem se stalo ovoce, u kterého byla zjištěna největší antioxidační kapacita, a to plody Acaí. Při pravidelném užívání mohou s vhodnou úpravou stravy výrazně pomoci v boji proti nachlazení. Tyto plody se prodávají buď sušené v prášku, nebo šťávách, které jsou o acaí obohacené (u šťáv si dávejte pozor na koncentraci a množství cukru).
Prášek z plodů Acaí zakoupíte také v našem e-shopu.

 

 

 

 

 

 

 

Vitamín C

Doporučuji se zaměřit na vitamín C, který je pro náš organismus velmi silný antioxidant. Obecně se uvádí denní doporučené dávky mezi 60 a 90 mg, ale při dnešním životním stylu, fyzické a psychické zátěži do jídelníčků zařazuji raději vyšší množství, 200-500 mg. Při vyšším příjmu vitamínu C výrazně klesá jeho využití a nadbytek je vyloučen močí. Pozor také na dlouhodobém užívání vysokých dávek, jelikož se může postupně rozvíjet tolerance k jeho účinkům.

Dávkování

Vitamín C v tabletách bývá obvykle v množství 200 – 1000 mg (kyseliny askorbové), avšak konečná využitelnost v těle je o mnoho nižší. Na rozdíl od ovoce nemá synergické účinky, protože tableta neobsahuje další látky, jako je vláknina, bioflavonoidy, fytonutrienty a další látky, které podpoří vstřebávání účinnost vitamínu.

Když ne přírodní

Pokud sáhnete po tabletách, měly by být s tzv. postupným uvolňováním a jídelníček je vhodné doplnit o vitamíny skupiny B (zejména kyselinu listovou) a vitamín E.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a správného stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Bílkoviny

Významnou roli obranyschopnosti organismu hrají bílkoviny, které jsou součástí protilátek, tzv. imunoglobulinů. Nedostatek bílkovin vede proto k jejich poklesu. Příjem bílkovin je již otázkou samotného jídelníčku.

 

Probiotika, prebiotika

Další účinnou látkou pro posílení imunity jsou probiotika (živé bakterie, které osidlují střevní flóru) a prebiotika (vláknina v potravinách), které aktivně složení střevní flóry udržuje. Mnoho lidí v honbě za posílení imunity nakoupí plnou ledničku kefírů, jogurtů a laktobacilů v kapslích, ovšem to je k ničemu bez vlákniny. Bakterie žijí právě z prebiotik, které jsou pro ně „jídlem“, aby přežily a rozmnožovaly se v tlustém střevě.

 

 

Beta glukany

Beta glukan je bezpečná a velmi účinná látka, ktera zlepšuje stav imunitního systému, obnovuje obranný systém těla a tím umožňuje lepší prevenci před onemocněním, rychlejší rekonvalescenci a rehabilitaci, poskytuje ochranu proti záření různého původu (RTG vyšetření, ozařování, radiační smog. Beta glukan je také velmi silným antioxidantem s mnohonásobně vyšší vychytávací aktivitou volných radikálů, díky níž bojuje proti jejich nežádoucím účinkům na náš organismus.

 

Na trhu s potravními doplňky se začaly objevovat preparáty, které jsou na beta glukany bohaté. Patří mezi ně hlíva ústřičná, která je na beta glukany velmi bohatým zdrojem, houby Shitake nebo další druhy hub posilující imunitu jako lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum), hojně používaná v tradiční čínské medicíně nebo také housenice čínská.

 

Přírodní potraviny jsou číslo 1

Pokud je to možné, tak volte přírodní, čerstvé džusy, hlívu nebo polévky. Nutriční hodnoty potravin jsou v této formě nejvyšší a pro tělo nejvyužitelnější.

 

Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Blahodárné antioxidanty 
Domácí kosmetické recepty - 1. díl 
Jak se toxiny dostanou do těla? - 1. část 
Krásná pleť s výživnými oleji 
Sušená syrovátka 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny