Články

 

16.09.2013 - Iva Veselá

Co nehty prozradí o našem zdraví

2026NDg.jpg

 

Stav našich nehtů nám o člověku prozradí mnohé. Různé poruchy od lámání nehtů jsou známkou například chybějících živin, minerálů nebo mohou ukazovat na nějakou konkrétní nemoc.

Pokud vás postihnou nějaké potíže s nehty, je důležité poradit se s lékařem kvůli stanovení přesné diagnózy. Poruchy růstu a kvality nehtů mají mnoho příčin od lokalizované infekce nebo nehtového lůžka po celkové onemocnění.

 

Z čeho se tvoří nehet

Nehty jsou tvořené keratinem a tuhou bílkovinou vylučovanou aktivními buňkami u kořene a také po stranách nehtu. Tyto růstové oblasti jsou chráněny záhyby kůže kolem nehtu. U kořene je typický bělavý půlměsíček, tzv. lanula, ve kterém jsou také buňky tvořící nehet. Růžová část nehtu je díky zbarvení prosvítajících cév.

 

Potíže s nehty

Souběžné vrypy na nehtu

Může vyvolat vážnější nemoc - rychlost růstu nehtu a jeho kvalita závisí na celkovém zdravotním stavu. Velmi typickou vadu představují podélně vroubkované nehtové ploténky, které mohou znamenat třeba poruchy cirkulace nebo revmatoidní artritidu (zdroj).

 

Drsnost nehtu, dolíky v nehtu nebo olejové skvrny (voskový vzhled, žlutohnědé zabarvení) může způsobit lupénka. Nedostatek železa může být příčinou praskání, lámavosti, bledosti nehtů a ve vážných případech i jejich zdeformování do tvaru lžíce, což se nazývá koilonychium.

 

Bílé skvrny

Jsou vcelku běžné a nejčastěji je způsobují pohmožděniny nebo údery do nehtového lůžka. Někdy bílé skvrnky souvisejí s nedostatkem některých živin a objevují se i při zánětu nehtového lůžka vyvolaném infekcí. Tečky mohou rovněž signalizovat nedostatek zinku, vápníku, síry (ředkvičky, řeřicha,…) nebo vitamínu A, B. Skvrnky mohou případně vzniknout horečnatým onemocněním, hormonálními změnami nebo poraněním nehtového kořene - mezi nehtovými destičkami vzniknou duté prostory.

 

2375Yjk.jpg

Máte potíže s nehty nebo Vaším zdravím? Vše jde napravit stravou, kontaktujte našeho výživového poradce!

 

Chci se objedat do výživové poradny >>

Ponořte se do toho s námi!

 

Lámání nehtů

Je to asi nejčastější problém, který ženy trápí. Nevzniká ani tak nedostatkem minerálů a vitamínů, ale spíše každodenní umývání nádobí, máchání rukou v horké vodě (úklid, sprchování) nebo saponátech. Proto doporučuji používat vždy ochranné gumové rukavice, které běžně zakoupíte v drogerii.

Výbornou službu udělají zpevňující laky s výživou, např. s obsahem vápníku a vitamínu E, které nehty ochrání a zpevní.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Trápí vás ztráta lesku a matné nehty? Jedná se o nedostatek masných kyselin (panenské oleje lisované za studena, lněné semínko a další semena a ořechy, mořské ryby jako losos, ale také treska, pstruh, okoun atd.).

 

 

Zkuste také:

Vlasy, nehty, kůže (60+7 tbl.) - zakoupíte v našem e-shopu!

 

 


Suché, štěpící se nehty

Nejčastější příčinou chemické prostředky, saponáty, acetony a formaldehydy v odlakovačích. Velkou roli také hraje nesprávná výživa a stres.

 

Namodralé nehty

Modravé zbarvení nehtů může být příznakem onemocnění srdce nebo plic. Jsou to změny v cévách v oblasti nehtu a změny obsahu kyslíku v krvi.

 

Nehty ve tvaru hodinového sklíčka

Vyskytují se u paličkovitých prstů a taková porucha může signalizovat onemocnění plic, intoxikaci arzénem, mědí nebo fosforem. Můžeme je najít také u narkomanů (konkr. užívání heroinu).

 

Další problémy s nehty

Mezi další potíže patří zarůstání nehtů u prstu na nohou. Příčinou bývá nošení těsných bot nebo chybné zastřižení nehtu příliš nakrátko. Tento problém může způsobit infekci a zánět pokožky kolem nehtu, což vyžaduje rychlý zásah.

 

Zánět nehtového lůžka

Jinak zvané paronychie je infekce po stranách nehtu nebo u kořene nehtu. Zánět e léčí mastmi s antimykotiky nebo tabletami, které se polykají, a pokud se na něm podílí i bakteriální infekce, užívají se zároveň antibiotika. Pokud se tento problém neléčí, může být zánět příčinou hnědého zbarvení nehtů, zesíleným záhybem nehtu, vrypy na nehtech, lámavé a šupinkované nehty, bílé skvrny, odchlípení nehtu od lůžka nebo až přechod v panaricium (hnisavé onemocnění prstu ruky).

 

Plísňové infekce

Odhadem zasahují 3% populace. Jsou často ignorovány a proběhnou bez povšimnutí, zvláště jsou-li schované v botách nebo pod lakem na nehty. Následkem toho se plísňová infekce rozšíří, někdy i na pokožku rukou a nohou, a daleko obtížněji se odstraňuje. Infekce se pak snadno šíří i mezi členy rodiny.

 

Nehty a výživa

Nehty jsou odrazem našeho zdraví, tudíž v první řadě naší výživy. Dejte si pozor na různé diety nebo jednostrannou stravu - nelze tak přijmout dostatečné spektrum potřebných živin.

Mezi důležité látky patří vitamín B2, B12, železo, vápník + vitamín D, křemík, síra, zinek.

 

Nedostatek masa, vegetariánství

Omezený nebo velmi nízký příjem kvalitních bílkovin způsobuje deficit železa (především červené maso). Následkem toho jsou nehty křehké, hrbolaté a bledé, někdy změní svůj tvar do lžičky. Potraviny bohaté na železo jsou jáhly, lněná semena, dýňová semena, vepřová játra, slunečnicová semena, mořské řasy, čočka, sezam, telecí játra, kuřecí játra, sója, mák, hovězí játra, pistácie, kešu, fazole, celozrnné špagety, hrách, oves. Mezi potraviny s nižším obsahem železa patří kapusta, špenát, brokolice, ořechy, libové maso, vejce, švestky, hrozinky, datle, pivovarské kvasnice nebo kokos.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Nezapomínejte, že potraviny rostlinného původu obsahují tzv. antinutriční látky, které vstřebávání železa brání.

 

Tip na křehké nehty

Na křehké nehty je vhodný vlahý med, žloutek a troška soli. Po dobu 2 minut se do nich namáčejí nehty, při chronické lámavosti 3x týdně, jinak 1x týdně.

 

Tip na kůžičku kolem nehtů

Kůžičku je vhodné odstranit vhodnými nůžkami určenými pro manikúru přesně pro tento problém. Růst nehezké kůžičky lze zastavit a zjemnit buď šťávou z grepu (zatlačujeme do nehtu) nebo jsou výborné oleje (např. jojobový).


Hodnocení článku

Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 4.62 bodů z pěti


Čtěte také:

Co o vás prozradí nehty? 
Čistíte si také jazyk? 
Domácí kosmetické recepty - 3. díl 
Jarní únava - nedejte jí šanci 
Solné jeskyně a jejich význam 


Diskuze

Katka

Hodně se mi dělaly bílé skvrny a pomohla mi na to donna nails, úplně to zmizelo.

11.01.2013 13:23
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny