Články

 

13.12.2008 - Iva Veselá

Ženy kuřačky ztrácí 14,5 roku života

 

 

Nejnovější poznatky z 28.11.2008 vydané HealthDay News ukazují, že kouření snižuje ženám v průměru o 14,5 let jejich život, navzdory alarmujícímu faktu, že 10% jihoafričanek stále kouří.

 

„Škodlivé efekty kouření žen jsou opravdu rozsáhlé, dobře dokumentované a mohou být pozorovány přímo od kolébky až k předčasnému hrobu", řekla doktorka Sharon Phelan z ACOG. Pomáhá zároveň vynalézt ACOG materiály k zastavení kouření a následné zlepšení zdraví kuřaček, které si ničily zdraví celý život. „Kouření je škodlivý návyk, který nepříznivě působí na téměř každý orgán v těle. A to už je na zváženou."

 

Zde je seznam, co cigarety zapříčiňují:
- kouření může způsobit především vznik rakoviny plic vedoucí ke smrti. Od roku 1950 se rakovina plic u žen zvýšila více jak o 600% (podle ACOG)
- kouření také významně zvyšuje riziko mnoha dalších rakovin u žen - rakovina prsu, dutiny ústní, hrtanu, hrdla, jícnu, pankreatu, ledvin, močového měchýře, dělohy nebo pochvy.
- ženy kuřačky jsou dvojnásobně náchylné k vývinu koronární rakovině než nekuřačky
- kouření zvyšuje riziko rozedmy (plic), bronchitidu, osteoporózu, revmatismus, artritida, řídnutí kostí po menopauze a kyčelní zlomeniny. Může být také příčinou předčasné menopauzy, ztráty zubů a předčasné stárnutí pleti
- ženy mohou mít problémy v období těhotenství, kdy jsou ohroženy předčasným porodem, nízkou hmotností dítěte nebo dítě může mít slabé plíce, bronchitidu nebo astma
- ženy nad 35 let, které kouří a užívají antikoncepční pilulky riskují vznik krevní sraženiny!


Těhotné ženy by měly být absolutní nekuřačky a neměly by kouřit ani po tom, co jsou s dítětem doma na mateřské. ACOG ví o nemluvňatech a malých dětech, které jsou těžce vystaveny dospělým kuřákům, rodičům, opatrovníků a dalších členů domácnosti, kteří se často pohybují kolem nich.

 

Téměř 60% dětí mezi 3 a 11 lety jsou vystaveny takovému „nepřímému" kouření, které jim akorát přináší riziko rozsáhlých zdravotních problémů.

 

Nikdy není pozdě!
Kuřáci by si měli uvědomit, že si devastují tělo každým „potáhnutím". Riskují zdravotní problémy nebo je už dokonce mají a kouří nadále. Škoda, že nemohou vidět své černé zanesené plíce a jejich zdevastované orgány. Možná škoda, že neviděli fotografie lidí s rakovinou dutiny ústní. Myslím, že by už cigaretu k puse nepřiložili.

Riziko vaskulárních nemocí způsobené kouřením je podstatně snížena u žen, které 5 let nekouří, až o 20%. Tedy včetně toho, že se k tělu chovají zcela jinak, o 180° jinak a dávají mu jinou péči.

 


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co o vás prozradí nehty? 
Nejlepší dieta pro vaše oči 
Otázky pro výživového poradce - žije tak, jak káže? 
Podmáslí dodá vitalitu a krásu 
Recepty pro krásnou pokožku 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny