Články

 

20.09.2009 - Iva Veselá

Odpadní látky v těle

 

Všude se píše o detoxikaci a očistných kúrách a mnozí to berou jako prevenci zdraví. Očistné kúry mají navrch v tom, že jsou navíc prevencí proti stárnutí!

 

Fyzická příčina mnoha nemocí a negativních průvodních jevů procesu stárnutí spočívá v ukládání nežádoucích látek v těle. Odpady v organismu existují, ačkoliv je lékařská věda často popírá. "Z vědeckého hlediska není prý pročištění možné, protože při normální funkci trávení a látkové výměny jsou všechny pro tělo nepotřebné látky vyloučeny. Příčiny nemoci jsou z pochopitelných důvodů odsouvány mimo dosah člověka." (Detoxikace celého těla, O.D Weise)

 

Proč to tělo dělá?
Tělo se snaží vždy o udržení rovnováhy a vylučuje (eliminuje) odpadní látky z těla ven, jak jen může. Často jsou ale tyto projevy z naší strany nepochopeny a tedy i zastavovány. Ať už se jedná o teploty, rýmy, průjmy, záněty, angíny, vyrážky, chřipky, běžné výtoky, slzení očí, opary či jiné očistné procesy - lidstvo je má spíše za "obtížný hmyz" než za pokus těla uvést nás do harmonie a vyloučit odpad, který jsme mu sami dodali. Místo toho, abychom tomu nechali průchod, nasazují se často drastické "léky" s cílem potlačit tuto očistu. Pokud se to děje opakovaně a navíc se stále do těla dodávají nestravitelné látky, začne množství přebytků přesahovat vylučovací kapacity našeho těla a začíná ukládání odpadních látek. To znamená, že se například začnou tvořit nezhoubné cysty, jaterní a ledvinové kameny, různé fleky, bradavice, celulitida, zanášejí se střeva, cévní a mízní systém, v kloubech se usazují různé toxické látky a kyseliny atd. No prostě nic příjemného...

 

Nyní hrajeme o hodnotné výrobky z aloe vera společně s Wellness pobytem v Luhačovicích pro 2 osoby. Tak neváhejte a hlasujte :)

 

 

Odpadní látky

To jsou tedy látky, které tělo nedokáže strávit a obtížně je vylučuje. Jedná se především o:

  • Hlen, zčásti ztuhlé hlenovité usazeniny (hlen neboli mucin je složen z bílkovin s pevně vázaným podílem uhlohydrátů). Hlenotvorné potraviny jsou především mléčné výrobky ("Mléko a léčné výrobky"), bílá mouka, živočišné tuky.
  • Nestrávené zbytky potravy zadržené ve střevech.
  • Kyselina fosforečná, šťavelová, močová a jiné zbytky látkové výměny. Kyselina močová je neurotoxin a je to metabolit především živočišných bílkovin. Více v článku "Maso, maso, maso".
  • Bílkoviny uložené v mezibuněčných tkáních a na buněčných membránách (například gluten=lepek, který začíná být čím dál větším problémem. Je to složitá bílkovina, která je součástí šlechtěné pšenice, žita, ovsa a ječmene, které obsahují více gluteninů než staré odrůdy obilnin. Pokud se lepek špatně natráví, zanáší střeva a způsobuje v nich záněty.)
  • Toxické látky, anorganické a organické jedy z životního prostoru (olovo, kadmium, benzol…) a zbytky léků. Více viz článek "Těžké kovy, radioaktivní látky a chemie". Toxické látky často vážou nadměrné množství tuku nebo vody v těle.
  • Cholesterol a jiné organické sloučeniny
  • Vápno, sádra a jiné anorganické materiály
  • Opouzdřená infekční ložiska

 

Nad vyváženou stravu nemá žádná detoxikace. Vzhledem k našim stravovacím návykům jsou ale očisty potřebné.

 

 

Strategie ukládání odpadních látek v těle

Buňka

V okamžiku, kdy je znečištění buňky jen malé, může být potlačování příznaků nemoci na první pohled úspěšné. Díky razantním chemickým preparátům se podaří pokus těla o očistu zastavit a potlačit. Nečistoty však zůstávají v buňce a kumulují se. A pak dochází k "nečekanému" objevení se vážné nemoci...

 

Lidská tkáň

Lidská tkáň se skládá nejen ze specializovaných buněk, např. svalových nebo orgánových, ale také z krevních a mízních cév a pojivových tkání.

Buňky v podstatě plavou ve vodnatém prostředí pojivové tkáně a v ní je realizován transport živin a odpadů mezi buňkou a cévou (vlásečnicí či lymfatickou cévou).

 

Orgány

Odpadní látky a přebytky mají tendenci ukládat se na periferii našeho těla, často v dutých orgánech (na obrázku tlusté střevo) a především v oblastech, které mají kontakt s vnějškem. Jedná se například o:

- vedlejší nosní dutiny, vnitřní ucho, plíce, prsa, střeva, ledviny, pohlavní orgány.

 

V jídelníčků nám chybí citrusy, které obsahují velké množství vitamínu C (antioxidant) a kromě citrusů šípek!

 

 

Tělo moudře vybírá především místa, ze kterých je možno nečistoty opět vyloučit ven.

Pokud se v pojivové tkáni usadí znečištění a odpad, průchody se stále víc ucpávají a je znemožněn transport mezi buňkami a cévami. Dochází k špatné funkci buněk a tkání, bolestem a nemoci.

 

Řešení

Tak, teď to již víte a nemůžete to před sebou popřít. Zbývá jen zvolit vhodnou strategii očisty. Samozřejmě je nezbytná vhodná přírodní strava neboli kvalitní a vyvážené potraviny a harmonické nápoje. Bez tohoto kroku je každá očistná procedura pouze dočasná záležitost. Je potřeba přestat dodávat zdroj odpadních látek do těla (z 90% je to strava!). Častokrát už jenom tento náš krok tělu stačí, aby postupně a přirozeně vyloučilo to, na co doposud nemělo sílu. Jak prosté! Velmi pomůže nezbytný pravidelný pohyb a cvičení. Například cvičení podle 5 elementů, tanec, běh, kolo, sporty prostě cokoliv, kde se hýbáte a je vám to příjemné. Díky pohybu rozproudíme energii a tok látek v těle. Výživné látky se budou moci snáze dostat na místo určení a odpadní látky zas naopak snáze vyjdou ven.

 

Účinné očistné techniky

V některých případech je dobré zařadit i speciální metody a očistné techniky, např. kartáčování těla, masáže, reflexní terapie, moxa, duchovní a energetická cvičení, ale i byliny, půsty, očisty střev apod. Nezapomeňte ale, že základ je kvalitní strava.

Očista může být velmi klidná a postupná. Prostě se cítíte lépe a tělo dělá svojí práci bez vaší větší pozornosti. Někdy může být očista znatelnější, neboť u vás dojde k tzv. eliminacím - očistným nemocem - což je dobře a není se čeho bát. Moudrost těla je totiž ohromná.

 

Pro Bio-Life.cz: Květa Svobodová

 

 

Čemu dáváte přednost - strava/očisty? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci Biolajfáky.


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.83 bodů z pěti


Čtěte také:

Biologické hodiny aneb co se s námi děje přes den 
Co o vás prozradí nehty? 
Krásná pleť s výživnými oleji 
Nepodceňujte sluníčko 
Zdraví a alkohol 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny