Články

 

01.12.2008 - Iva Veselá

Bylinky pro krásné vlasy

 

Bylinky jsou opravdu úžasná věc. Samozřejmě že mají široké využití v kuchyni, ale to není vše. Dokáží si poradit s mnoha problémy vlasové pokožky. Proč utrácet za někdy zbytečně drahé přípravky na vlasy, když máme možnost využít tyto levnější varianty a navíc bez chemikálií? Nakonec bylinky můžete střídat v používání: nejdřív na vlasy, zbytek třeba do kuchyně:-)

 

Příprava nálevu

Nejprve tedy připravíme nálev. Použijeme pouze 2 lžíce bylinek, které přelijeme jedním hrnkem vařící vody a necháme 20 minut odstát. Vlasy si umyjte klasicky šampónem, na který jste zvyklí a opláchněte vodou. Poté si vychladlým nálevem vlasy přelijte a vmasírujte do pokožky. Nejenom, že tento nálev má léčebný účinek, ale dokáže vrátit vlasům jejich kyselé pH, usnadní rozčesávání a odstraní zbytky šampónu. Pro krásnou vůni vlasů přikápněte do nálevu pár kapek esenciálního oleje. Budete vonět jako kytičky.

 

Naše drahé bylinky

A nyní si už zbývá pročíst následující seznam našich bylinek. Vyberte si podle své potřeby, výběr je poměrně široký. Některé si můžete koupit, některé vypěstovat a některé klidně natrhat na zahradě nebo louce.

 

Heřmánek

Heřmánek má značné zklidňující účinky, působí jako sedativum a zklidňuje pokožku hlavy. Obsahuje látku alfa-bisabolol, která je antiseptická, protizánětlivá a antimikrobiální. Kromě toho také zvyšuje lesk vlasů.

Bazalka

Tato bylinka je příbuzná máty, zklidňuje a stimuluje vlasovou pokožku a povzbuzuje růst vlasů. Bývá častou složkou kondicionérů a přípravků na rozčesávání vlasů.

Máta peprná

Obsahuje peprmintový olej s mentolem, takže působí osvěživě. Dezinfikuje vlasovou pokožku a zabraňuje tvorbě lupů, proto se přidává do vlasových vod.

Kopřiva

Kopřivy obsahují mnoho minerálů, vitaminů a aminokyselin, které podporují růst vlasů, posilují je a působí proti plísním. 0mezují padání vlasů a podporují jejich lesk.

Levandule

Tato krásně vonící bylinka je známým kosmetickým prostředkem, cení se hlavně pro své regenerační účinky. Čistí a stahuje pokožku hlavy a uklidňuje svědění ve vlasech.

Lopuch

Lopuch (hlavně jeho kořen) je jedna z nejúčinnějších bylinek v boji proti lupům. Má antibakteriální účinky, stimuluje a uklidňuje pokožku a podporuje růst vlasů.

Šalvěj lékařská

Má čistící a stahující účinky stejně jako rozmarýn, obě bylinky jsou skvělým vlasovým kondicionérem.

Měsíček lékařský

Je to tišící a protizánětlivá bylinka, které výborně ošetřuje citlivou pokožku a zvláčňuje vlasy a pokožku hlavy.

Petrželka kadeřavá

Další rostlinka, která je účinná nejenom v kuchyni. Má mnoho minerálů a vitaminů a vtíráním odvaru do pokožky hlavy stimuluje růst vlasů.

Podběl

Ten je známý hlavně jako prostředek při nachlazení, výborně se hodí ale také pro zvyšování kondice našich vlasů. Posiluje je, jsou pak silnější a více se lesknou.

Bobkový list

Má velké zklidňující účinky na podrážděnou pokožku hlavy. Je antiseptický a stimuluje růst vlasů.

Proskurník

Uklidňuje alergické reakce a záněty kůže, má zvláčňující a stahující účinky. Hodí se pro citlivou a podrážděnou pokožku.


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

100 tahů kartáčem a dost 
Nejlepší dieta pro vaše oči 
Octová kůra pro bohaté vlasy 
Solné jeskyně a jejich význam 
Zase to akné! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny