Články

 

25.06.2012 - Iva Veselá

Oči prozradí o zdraví hodně

2213ZWI.jpg


Činnost smyslových orgánů, včetně očí, je bezprostředně spjata s činností nervového systému mozku. "Nevidíme" vlastně okem, ale příslušnou částí mozkové kůry, do které přivádí zrakový nerv z očí všechny vjemy a impulsy.

 

Zrak si musíme chránit

Oko je jakousi "anténou" a mozková kůra obrazovkou, na které se objevuje "televizní obraz". Časté bolesti hlavy při práci u obrazovky mohou proto znamenat únavu příslušné části mozkové kůry, a to tím spíše, že mozková kůra musí vykonávat ještě další práci: všechny obrazy v oku vznikají stranově a výškově obrácené, a tuto deformaci musí mozek (kůra) rovněž korigovat.

 

V případě dotazů ohledně výživy a Vašeho jídelníčku kontaktujte výživového poradce.

 

Názor orientální medicíny

Ta je pevně přesvědčena, že oči reprezentují naši úplnou fyzickou a duchovní kondici, náš nejsoučasnější zdravotní stav. Jsou totiž konečným bodem nervového systému mícha - mozek - oči a jediným místem tohoto systému, který vystupuje na povrch. Vedle nervového systému reprezentují oči také systém zažívací, především ledviny a játra. Když po ránu slzí vnitřní koutky, začínáme mít možná problémy s ledvinami. Při slzení vnějších koutků očí si "stěžují" játra. Pokud oči slzí celý den (a navíc se nám odlupují a dělí nehty), mámě před sebou pravděpodobnou sperspektivu zeleného zákalu.

 

Naše oko je obraz tělesné schránky

O kondici vypovídá také počet krvavých nitek v očním bělmu. Jestliže máme slabé všechny orgány, objeví se na bělmu až dvanáct takových nitek. Když je jich kolem šesti, může už jít o vážnou chorobu. Obvyklý počet jsou čtyři nitky a méně. Když jsou navíc ukončeny maličkými skvrnkami, znamená to začátek stagnace v krevním a lymfatickém oběhu. Je dobře, dokud jsou skvrnky červené a žluté, ty berme zatím jen jako laskavé varování, že bychom měli hodně rychle změnit svůj životní styl. Hnědé a červené skvrnky jsou horší: signalizují tvorbu ledvinových kamenů, zánět prostaty, cysty na vaječnících a někdy, bohužel i začínající rakovinu. Množství hlenu mezi oční koulí a dolním víčkem zase ukazuje na stupeň zahlenění organizmu, věc vždycky škodlivou. Špinavě bílé, lehce našedlé zbarvení bělma hovoří o tuhnutí oční koule a zhoršování zraku. Šedý zákal (cataractu) - onemocnění oka, při němž se zhoršuje průhlednost oční čočky, nevyvolává podle orientální medicíny ani tolik sluneční záření, jako spíše dlouhodobá značná konzumace mléčných výrobků, cukru a tuků. Ty totiž způsobují tvorbu kyselých odpadů, odpady jsou částečně "odkládány" játry a ledvinami i do očí (viz ranní slzení) a tam způsobují leptání čoček a zhoršování jejich průhlednosti. Není vyloučeno, že se na vzniku šedého zákalu ze stejného důvodu podílí také méně kvalitní oční kosmetika, stíny, řasenky a podobně.

 

Soutěžte s Bio-Life.cz o zdravé ceny!

 

Při pocitu písku v očích nám chybí vitamín B2

Vidění je složitý biochemický a biofyzikální proces, ke kterému potřebuje organizmus "správné množství správných látek". Například sucho a pálení v očích ("pocit písku") evidentně znamená nedostatek vitamínu B2, respektive železa. Nehnisavý zánět okrajů víček - blefaritida - signalizuje u mužů nedostatek zinku (a někdy problémy v sexuální oblasti). Šeroslepostí trpí lidé s nedostatkem vitamínu A a zinku. Přírodní postupy nabízejí řadu možností, jak si uchovat dobrý zrak až do hlubokého stáří. Například doporučují jíst pravidelně semena dýně a slunečnice obsahující řadu "prvků života". Obdobně nať petržele, ředkev (nejlépe černou), červenou řepu, mrkev a kukuřici. K relaxačním technikám (aby oční koule netuhla a okohybné svalstvo reagovalo pružně při jejím zplošťování a prodlužování), patří ranní masáž očí teplou a studenou vodou nebo jemné protiskávání koule třemi prsty a následné 2 až 3 minutové zakrývání očí teplými dlaněmi a představa úplné černi. Relaxační techniky jsou velmi účinné a je na místě některou z nich pravidelně provozovat.

 

Mohu doporučit užívání doplňku výživy Komplex s blahodárnými účinky na zrak (Medpharma) očního bylinného čaje Bystrý zrak od firmy Dr. Popov. Čaj nejen zlepšuje stav očních cév a zostřuje vidění, ale postupně odstraňuje příčiny slzení a pálení očí. Snižuje únavu zraku a je proto vhodný například i pro pracující s počítači, studenty apod.

 

 

Image: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Domácí kosmetické recepty - 2. díl 
Jak odstranit černé tečky 
Lymfatický systém - kanalizace těla! 
Některá fakta o detoxikaci 
Pevné a štíhlé nohy 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny