Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Zdraví a alkohol

 

Alkohol je spojován s nepřítelem našeho zdraví. Ale je tak nebezpečný, jak se říká? Řekněme si popravdě – zdá se vám přirozené spojovat zdraví s alkoholem? Možná s trochou bílého vínka na večer ano. Je prokázáno, že 2 dl bílého nebo červeného vína skutečně prospívá. Ve velkém množství samozřejmě alkohol nadělá tělu více paseky než užitku.

 

Za starých časů

Jsou to dlouhá léta, kdy naši předchůdci objevili víno. Z bílých a červených hroznů připravený mok, který je přírodním antioxidantem a dokonce prý podporuje dlouhověkost. Víno má i mnoho jiných účinků. Působí například proti stresu, cévním chorobám, podporuje odbourávání tuků a obsahuje i dávku minerálů.

 

Je alkohol tak hrozný?

Kdo je na alkohol zvyklý, a to například sklenku vína ob den nebo párkrát do týdne, jistě mu neuškodí. Ba možná i pomůže. Jestliže máme na sklenku dobrého vína nebo whisky chuť, proč si ji odepírat? Ale pokud například držíte redukční dietu, bylo by dobré si hlídat kalorie, protože sklenka + sklenka + … = kalorie rychle nabývají. V tomto případě alkohol nedoporučuji vůbec.

 

 

Jestliže je někdo zvyklý pít alkohol ve velkém (což platí nejen pro alkohol, ale i pro jiné nápoje a potraviny), tak to není zdravé určitě. Žádné extrémy. Platí to jak v pití, tak v jídlech. Jestliže chcete žít zdravým životním stylem, alkohol nepotřebujete. Je to jen přežitek, který se používá k vybuzení dobré nálady a zábavy.

 

Jsem na alkohol zvyklý

Mezi námi existuje jen hrstka lidí, která alkohol přímo zapírá nebo se od něj distancuje. Pro někoho je to zbytečné, pro někoho mrhání peněz…zkrátka někteří alkoholu neholdují. Ale ti, co jsou zvyklí dopřávat si několikrát týdně sklenku alkoholu, by ho měli vyměnit raději například za vinný střik. Je lehký, osvěžující a můžete ho popíjet déle.

 

TIP: Je známo, že když si před cvičením vypijete sklenku vína, tělo pak bude lépe spalovat tuky, takže hurá na cvičení :)


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

100 tahů kartáčem a dost 
Co dělat, aby pleť v zimě netrpěla? 
Kdy ostříhat dlouhé vlasy? 
Octová kůra pro bohaté vlasy 
Zase to akné! 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny