Články

 

19.03.2010 - Iva Veselá

Krásná pleť s výživnými oleji

 

Čerstvá zelenina a ovoce, celozrnné pečivo, rostlinné bílkoviny, kvalitní tuky a oleje a spousta čisté vody - to jsou základní suroviny k tomu, abyste měli hladkou, krásnou a zdravou pleť. Tyto potraviny zajišťují zdravou funkci vnitřních orgánů, a to se zase odráží na stavu naší kůže. Koloběh je jednoduchý:

potraviny s vysokým podílem vlákniny protlačují stolici rychleji tlustým střevem > velké množství vypité vody vymývá jedy z celého těla > dostatek čerstvé listové zeleniny udržuje játra v činnosti, a tak pomáhá lépe očišťovat krev. A jak ještě více můžeme vylepšit stav pokožky?

 

Pleť, která jen září, je hladká a bez poskvrny, je indikátorem toho, že uvnitř v těle, všechno dobře funguje.

 

Současný stav vaší pokožky

Suchá, matná a v šupinkách se loupající kůže často ukazuje na nedostatek esenciálních mastných kyselin ve stravě, přesněji v tucích. Tuk je nezbytná složka výživy. Než abyste vyřazovali tuky ze svého jídelníčku, se raději soustřeďte na to, abyste jedli zdravé tuky, jako je panenský olivový olej, mandle, avokádo, tykvová a sezamová semínka. Dále zvažte, zda-li byste neměli do svého jídelníčku zařadit také potraviny, které jsou zdrojem omega-3 a gama-linolenové (GLA) kyseliny, jež obě patří do skupiny esenciálních mastných kyselin. Tyto speciální složky výživy pomáhají udržet pleť pružnou a vláčnou a prospívají zdraví celého organismu i v mnoha dalších aspektech.

 

 

Tuky, obsahující mastné kyseliny skupiny omega-3, jsou hojně obsaženy v mase tučných ryb (losos, tuňák, sardinky či makrely). Pokud tyto ryby míváte ve svém jídelníčku zhruba 2-3x týdně, je to pro vás dostatečné množství. Další variantou doplnění těchto kyselin jsou potravní doplňky, ale zde už je riziko předávkování, což po delší době může vést až ke krvácivosti do mozku.

 

Blahodárné oleje

Vynikajícím zdrojem mastných kyselin omega-3 jsou rovněž lněná semínka, která lze konzumovat buď jen tak, v jejich původní podobě anebo jako lněný olej. Lněný olej však rychle žlukne, a proto se musí chránit před teplem a světlem. Kupujte ho proto v malých dávkách v průhledných lahvích, uchovávejte ho v chladničce, nevystavujte ho vysokým teplotám při vaření a spotřebujte ho do šesti týdnů od otevření láhve. Jelikož má lněný olej jemnou chuť, nejvíce se přidává do salátů, ale lze jej také použít i do hotových těstovin. Pokud raději jíte samotná lněná semínka, musíte je rozemlít. Nepolykejte je celá, jinak mohou projít celým zažívacím traktem, aniž by byly stráveny.

 

 

Přírodní projímadlo: 2 lžičky lněných semínek dobře zapitých 200ml vody jsou dobrým ranním projímadlem a čistícím prostředkem pro střeva (užívejte 30 minut před spaním).


Použití lněných semínek

Lněná semínka mají mírnou oříškovou chuť a jsou zvlášť vynikající, když je přidáte k ovesné kaši nebo k jiným vařeným obilovinám těsně před podáním na stůl. Mletá lněná semínka se také dají umixovat s ovocnou šťávou, sójovým nápojem, mandlovým mlékem, banány, či jiným čerstvým ovocem, a vznikne tak zdravý nápoj. Lněná semínka vytvářejí sliz a když se nasypou do nějaké tekutiny, získají konzistenci želé, proto své nápoje se lněnými semínky konzumujte raději ihned poté, co jste jej připravili.

 

Oleje, které dodávají pleti krásu:

• Panenský olivový olej
• Sezamová semínka
• Tykvová semínka
• Vlašské ořechy
• Mandle
• Slunečnicová semínka
• Avokádo
• Zdroje mastných kyselin omega-3:
• Ryby s vysokým podílem tuku v mase (lososi, sardinky)
• Lněná semínka a lněný olej
• Zdroje gama-linolenové kyseliny:
• Pupalkový olej
• Olej ze semen černého rybízu
• Olej z brutnáku lékařského

 

Doporučení:
Aby jste si udrželi krásnou a mladou pleť je důležité zařadit do svého jídelníčku mnoho listové zeleniny a obilovin, ovoce bohatého na vit.C, denně jíst hrst směsi semínek a oříšků. Dále do svého jídelníčku zařaďte 1-2x týdně avokádo, 2-3x týdně ryby (losos, makrela,tunák aj.). Z avokáda je také dobrá pleťová maska (půl avokáda, 3 lžíce polotučného jogurtu, pár kapek citronu-na vyčištěnou pleť, nechat působit 20minut 1x týdně).
Do pitného režimu zařaďte hodně neperlivé vody, bylinných čajů (meduňka, heřmánek, máta, mateřídouška, kopřiva, březové listy).

 

Důležité!
Pokud teprve začínáte s léčbou pleti ze vnitř, pamatujte na to, že první známky se projeví po 4-6 týdnech. Ale pokud vydržíte a budete pak v konzumaci těchto potravin pokračovat vaše pleť se vám za to odmění krásou a svěžestí.

 

 

Pozn.:

Gama-linolenová kyselina (GLA) pomáhá při léčení suché pleti a vlasů, ekzémů a dalších kožních chorob. Třebaže GLA lze syntetizovat z linolenové kyseliny, která se nachází ve většině ořechů a oříšků, v semenech rostlin a v obilných zrnech, ve skutečnosti mnoho lidí trpí nedostatkem této esenciální mastné kyseliny. K činitelům, jež narušují změnu této látky v GLA, patří konzumace tzv. mastných kyselin s konfigurací trans (které se nacházejí v polynenasycených olejích a ztužených pokrmových tucích) a nasycených tuků, dále alkoholu a tabáku, a konečně sem patří i nedostatky ve výživě a stárnutí.

 

Mezi potraviny, které jsou bohaté na GLA, patří například pupalkový olej, olej ze semen černého rybízu a olej z brutnáku lékařského, a lze je užívat ve formě přídavků k potravě.


Hodnocení článku

Hodnotilo 20 čtenářů průměrem 4.55 bodů z pěti


Čtěte také:

Celulitida a podkožní tuk - příčiny a jak se jí zbavit 
Odpadní látky v těle 
Pleť bez vrásek - obličejová jóga 
Přesvědčte se: Pohodlné nošení kontaktních čoček 
Stárnutí kůže a tvorba vrásek 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny