Články

 

05.11.2009 - Iva Veselá

Frutariánství - ovocný život

(zdroj)

 

Frutariánství je jedno z méně častých druhů vegetariánství a jedná se o striktní formu veganství, kdy strava zahrnuje pouze ovoce, ořechy, semena, a jiné plody. Při sběru plodů navíc nesmí být zraněna rostlina, a proto jedí někteří frutariáni jen plody, které spadly na zem. Frutariáni běžně jedí fazole, rajčata, okurky, dýně, ale vyhýbají se bramborům nebo špenátu.


Fruitariánství je vhodné podle idealistické dietní teorie, ale v praxi je velice obtížné. Má mnoho nástrah, které mohou způsobit vážné problémy těm, kteří by chtěli být fruitariány. Fruitariánství líčí ovoce jako ideální přírodní jídlo, ale novověké ovoce je výsledkem řízeného šlechtění po mnoho generací (v některých případech tisíců let). Ve zkratce řečeno, moderní ovoce bylo vyšlechtěno pro vysoký obsah cukru, a jako jídlo je značně nadhodnocené. Jen málo lidí tvrdí, že jejich fruitariánské stravovávní bylo úspěšné, pokud trvalo delší dobu.

 

 

Používejte zdravý selský rozum

Existuje několik málo příběhů o dlouhodobých pozitivních účincích fruitariánství, a ještě méně uvěřitelných příběhů. Znamená to, že je to ideální, přírodní léčba pro kohokoli, jak tvrdí její zastánci, nebo okrajová, vedlejší dieta, která přitahuje zejména idealisty? Tato otázka si zasluhuje náležitou úvahu, zejména pokud zvažujete praktikování této diety.

 

Frutiariánství PRO

1) Ovoce je považováno za vůbec nejlépe chutnající potravinu. Jíst ovoce je velmi příjemné - všichni máme rádi sladké!

 

2) Je to opravdu detoxikační dieta, a může být nápomocná (krátkodobě) proti nemocem či poruchám, kde je faktorem toxemie (otrava krve) (poznámka - toto platí pro jakoukoli syrovou dietu či stravu, ale fruitariánství je pravděpodobně stravovací režim, kde jsou očisťující účinky nejsilnější).

 

3) Ovoce, pokud bylo vypěstováno lokálně a nebylo přepraveno lodí, zmraženo, dezinfikováno kouřem, vystavováno příliš vysokým nebo nízkým teplotám ničícím ovocné mušky, je jídlem téměř bez násilí. Ale přepravované ovoce, zmražené atd. v sobě zahrnuje násilí proti přírodě; ovoce, které podstupuje všechno tohle bohužel běžné zacházení, nemůže být považováno za jídlo téměř bez násilí. Jinými slovy, většina ovoce není ani bez násilí, ani bez špatné karmy.

 

4) Působí na snížení váhy, mění stav mysli, dává psychický pocit světla a lehkosti.

 

5) Vaše smysly se mohou zostřit na výjimečný stupeň, zejména čich a chuť. Smysly se mohou stát natolik citlivými, že bude emocionálně bolestivé sedět ve stejné místnosti s člověkem, který jedl česnek, nebo s někým, kdo smrdí tabákem

moderní ovoce je drahé, s omezenou vitalitou a kvalitou, což je výsledkem přepravy , mražení, fumigací (dezinfekce kouřem) atd. Důležitý je celoroční přístup k lokálnímu ovoci dobré kvality, to ale snižuje možnosti fruitariánství.

 

Frutariánství PROTI

-  fruitariáni obvykle o několik kil zhubnou, jejich váha se stabilizuje na úrovni anorektiků. Je velmi obtížné udržet si váhu, pokud držíte ovocnou dietu, dokonce i když se přejídáte avokádem.

- tato strava je extrémně obtížná, a hodně lidí shledalo, že není ani fyzicky, ani psychicky uspokojující.

 

Frutariáni se například jako anorektici začnou často stranit okolí a jíst o samotě. (zdroj)

 

 

- jedná se o absolutně jednostrannou stravu, která nikdy nebyla ani nebude doporučována (v případě vážných nemocí)

- je velice snadné se přejíst a velmi snadné upadnout do nepříjemných nástrah závislosti na cukru. Cukr je dobře znám pro jeho schopnost podporovat touhu po jídle, což často vede k opilosti jídlem nebo přejídání.

 

- moderní šlechtěné ovoce má velmi vysoký obsah cukru, daleko vyšší než ve většině divoce rostoucího, nešlechtěného ovoce. Čistě ovocná strava může způsobit nadbytek přijímaného cukru, a to může vést k příznakům jako při diabetes: touha po cukru, časté močení, žízeň, veselost/ deprese, únava.

- dlouhodobý nadbytek cukru může negativně působit na slinivku břišní. (Fruitariáni by poradili každý den jíst tmavou, hořkou listovou zeleninu (pomáhá regulovat metabolismus cukrů a snižuje touhu po cukru)).

- fruitariánství je velmi sociálně izolující. Pro hodně lidí je těžké se s tím vypořádat; extroverti by neměli zkoušet být fruitariány! Sociální izolace může podporovat pocit psychické deprivace, který může vést k přejídání. Sociální izolace a psychická deprivace může také zdeformovat vaše vnímání jídla; namísto rozvoje zkušeností s výživou se to stane cvičením v egoismu ( podobně jako předstíraný soucit, do něhož upadlo tolik původně etických veganů). Někdo se může s dietou ztotožnit; stane se "znakem" či "symbolem" jeho individuality- jinými slovy, posiluje své ego

- mnoho fruitariánů nakonec vzdá svou dietu jako příliš obtížnou pro další pokračování - obsesní stravování, sociální izolace, psychická deprivace, časté hladovění... Je zajímavé, že někteří neléčení anorektici se nakonec uzdraví ze své anorexie ze stejných důvodů. V praxi je jen malý rozdíl mezi tím, jestli se vyhýbáte jídlu, abyste neztloustli, nebo protože se obáváte tepelně upraveného jídla, slizu nebo bílkovin. Člověk musí být v praxi s fruitariánstvím velmi opatrný, zda k němu zaujímá pozitivní přístup, nebo zda je jeho dieta motivována strachem z tepelně upraveného jídla, slizu nebo bílkovin; pokud je něčí fruitariánství motivováno fanatickým strachem, stává se poruchou ve výživě!

 

Zdroj: Wikipedia.org, Barbie-klarka

Hodnocení článku

Hodnotilo 27 čtenářů průměrem 3.3 bodů z pěti


Čtěte také:

Váháte nad vegetariánstvím? 
Výživa a živá strava 
Výživa podle jin a jang 
Výživa při obezitě - co pro sebe mohu udělat 
Výživa při zánětu ledvin 


Diskuze

Eva606555867

Jsem sedmým rokem šťastná fruitariánka

Ahoj, žiji vesele a v pohodě na ovoci sedmým rokem, jsem plně zdravá. Jedno mě přeci jen zajímá: těším se, až poznám svého budoucího manžela, věřím, že to klidně může být i fruitarián, jako já. Či čeští muži upřednostní slečnu, která se stravuje konvenčně ? Jen o jídle život samozřejmě není...jen tak mě ale napadá, zda s tímto stravováním existují též hodní a tvořiví muži. Eva, dynamicspeed@seznam.cz, 606555867

24.03.2016 14:04
tomas

MonaVie

Dobry den, i ja mam zkusenosti s MonaVie. Pred casem mi to pomohlo na ekzem na ocnich vickach a na opar (mirne pomazani) a piti stav.

12.12.2013 10:33
Mirka Stiborova
Web: http://www.mezisklepy.cz

V ovoci už dávno nejsou vitamíny

už dávno je pryč doba, kdy se ovoce a zelenina kultivovala. Dnes se nehledí na kvalitu, ale na kvantitu, vzhled a trvanlivost. Ovoce a zelenina se modifikují a né jen to. Tím že do skladu přicházejí v nezralém stavu, tak se dobarvují, namáčejí do chlorových lázní aby se zbavily plísní, a tak našemu organismu spíše škodí. Ráda bych vám představila řešení a tím je firma MonaVie. Informace najdete na našich webových stránkách www.mezisklepy.cz

12.12.2013 10:26
Sandra

zkušenosti

ahoj, ráda bych se podílela s mojí zkušeností. Mám trávicí potíže a i přes to že jím hodně zdravých potravin, mi tělo říká ne. Před týdnem jsem držela 3 dny, kdy jsem jedla jen ovoce. Nevím jak je to možné, ale cítila jsem se skvěle, měla jsem lepší náladu, ke konci dne jsem si myslela, že jsem snad \"zdrogovaná\" jak jsem se cítila dobře. Po třech dnes jsem to zase přerušila, jojo společenské události a večírky dělají své. Nicméně chci teď vyzkoušet držet fruitariánstí a uvidím. Může mi někdo,kdo drží fruitariánství říct, kolik gramů oříšků je denně maximálně povoleno? Sice jsem o nich zpočátku neuvažovala, ale chutnají mi.

19.02.2013 13:06
Zdeňka

Nebezpečný cukr v ovoci?

Promiňte mi, ale jedla jsem denně minimálně dva kousky nějaké buchty či něčeho podobného. To je podle mě nebezpečné!

09.08.2012 15:48
Petr Jaroš

frutariánství je zcela bezpečné

na světě žije velmi mnoho důsledných frutariánů, kteří jsou vrcholovými sportovci - je již nezvratně dokázáno, že frutariánství je zcela plnohodnotné stravování a to i pro fyzicky velmi těžce pracující, dokonce i pro těhotné matky a děti ve vývinu

18.06.2012 20:29
Tom

Fruitarianství není vůbec nebezpečné

Je to úplně to nejlepší co můžete pro své tělo udělat a odvděčí se Vám větší silou, výdrží, zdravím, zlepšením smyslů. Konzumací ovoce získáváte 90% energie při jen 10% ztrátě trávením. Např. u masa je tomu 30% energie a 70% ztráta trávením. Tedy více bere, než dává. V ovoci se nachází všechny potřebné minerály a vitamíny a to v organické podobě. Anorganické minerály (horninové) jsou pro nás nevyužitelné a ucpávají nás. Navíc ovoce obsahuje aminokyseliny, ze kterých si tělo vytvoří takové bílkoviny a v množství, které právě potřebuje. U masa je tomu tak, že tělo musí složitě předělávat živočišnou bílkovinu na aminokyseliny a až potom si z nich vytvořit potřebné bílkoviny. Dále, ovoce je živé a živý tvorové potřebují konzumovat živou stravu. Maso a vůbec veškeré potraviny, které se konzumují, jsou mrtvé, uvařené anebo zničené chemickými procesy. Zvířecí maso je o to horší, že to zvíře za života žije v zajetí, v kleci je nadopováno prášky kvůli nemocem, kterými trpí jak ze stravy, tak s životního stylu a stresu. Tohle všechno se mu ukládá do svalů a lidé potom dostanou flák mrtvého masa plného jedů a škodlivin, které ještě více umrtví tak, že ho uvaří, usmaží nebo upečou.

11.12.2011 19:12
anonymní vegetarián

Frutariánství je samo o sobě nebezpečné

Nerad bych někoho urazil, ale kde berou frutariáni bílkoviny (plnohodnotné a v dostatečném množství), zinek, železo, minerály a další látky potřebné k životu? \"Zabíjet\" rostliny pro potravu je naprosto přiroznené a dokonce nutné pro zdravé fungování těla (tím pádem i mysli)... Proč si ubližovat takovouto stravou?

06.12.2010 02:41
Vera

Prosím pěkně,

ovoce obsahuje fruktozu a glukozu , což je úplně ale úplně jiný druh cukru,než který se objevuje v konvenční stravě. S frutariánstvím, je to stejné jako svegetariánstvím nebo veganstvím,I zde je třeba pestrost(těžko přežít je chroupáním jablek)A není vůbec žádný problém vybrat si u nás z bohaté nabídky ovoce, ořechů a zeleniny.

15.06.2010 14:56
Rene Schwarz
Web: http://oazamiru.webnode.cz

Ovoce vrátí tělu zdraví, svěžest a chuť žít

Z mé vlastní zkušenosti mohu potvrdit pozitiva fruitariánství. 12 let jsem byl vegetarián, poté dva roky vegan a nyní druhý rok převažuje ovoce (zbytek zelenina, občas ořechy a semena). Čím větší podíl mělo ovoce v mé stravě, tím jsem se cítil a cítím lépe. Díky ovoci se mi také zlepšily sportovní výkony.

18.11.2009 20:29
Filip Riha
Web: http://www.rajchuti.cz

Kdo vi jak na ovoce, ten si muze vyskat!

Ovoce je pro nas pokladem, ke kteremu ale vetsina z nas nezna pristupovy kod. Rada z problemu, ktere clanek zminuje, je realna, ale zpusobena pouze spatnou konzumaci ovoce. Stravou lecim radu svych klientu a verte tomu nebo ne, dva ze dvou cukrovkaru jsem vylecil z cukrovky prave ovocem. V kombinaci zelenymi listy. Takze zakladni pravidla pro absolutne stastny zivot \\\"na ovoci\\\" plny energie a radosti jsou: 1) jezte jen a jen zrale ovoce - jinak je plne tezko stravitelnych slozenych cukru 2) jezte co nejmene druhu ovoce naraz, idealne jen 1 druh (napr. 0,5kg broskvi nebo banananu) - lepe se travi 3) jezte ovoce vzdy absolutne na lacno - jinak ovoce fermentuje 4) 24hodin pred vyraznou konzumaci ovoce nejezte prilis tuku - zabrani vstrebani ovocneho cukru 5) nejezte ovoce spolecne se slozenymi cukry (napr. brambory, ryze, dyne, mrkev) - minimalne 2 hodiny pockejte - slozene cukry take zpusobuji fermentaci ovoce 6) jezte ovoce s laskou a bez stresu. vnimejte, co jite, budte tady a ted. pokud budete jist sebelepsi stravu a stresovat se nebo sedet u pocitace, neudela Vam dobre... hodne stesti \\\"na ovoci\\\" Filip

14.11.2009 21:32
Petr Cech
Web: http://www.fruitretreat.com

Cim vice ovoce, tim lepe

Je zajimave, ze nekolik vedeckych studii tvrdi, ze cim vice ovoce, tim vetsi pozitivni vliv na zdravi :o) Jezeni ovoce se muze stat naprosto normalni beznou veci, kterou clovek dela stejne jako miliony zvirat ve volne prirode. Nevim jak dlouho musi clovek zit na ovoci, aby ho to prestalo bavit, ale me to bavi kazdym rokem vice. Poslednich 6-7 let se zivim cerstvym ovocem a obcas zelenymi listy (rozhodne ne temi horkymi). Jim co mi chutna a ceho si uzivam. Na ostatni veci nez chut a kvalita dnes po tolika letech ani nemyslim. Socialni zivot by nebyl zadny problem, pokud by lide vecne nestourali v tom co ma clovek na taliri, pokud to neni shodne s jejich predstavou o normalnim jidle. Absurdni, ze smazene hranolky s parkem neobdrzi zadny komentar, ale 10 bananu k obedu ihned pritahnou pozornost vetsiny lidi a pak se lide bud porad ptaji, nebo varuji, nebo si z cloveka delaji srandu a z toho duvodu se clovek bud nenaji nebo treba nema chut jist, protoze je v soku z urovne vedomosti nasi spolecnosti o vyzive. Ovoce je nejidealnejsi potrava pro cloveka, nejetictejsi, nejlepsi pro zvirata, krajinu, prirodu a klima, energii, vyteznost. Ovoce je doporucovano vsemi zdravotnimi organizacemi po celem svete. Cim vice ho jime, tim vetsi sance, ze se vyhneme chronickym nemocem a zachovame si zdravi. A jeste komentar ke strave: Fruitariani jedi cerstve ovoce a neji skoro nikdy orechy ci seminka a ani avokado a uz vubec ne fazole. Protoze casem poznaji, ze jejich telo funguje nejlepe na ovoci s vysokym podilem vody a minimem tuku.

14.11.2009 17:20
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny