Články

 

18.09.2009 - Iva Veselá

Výživa při cukrovce (diabetes mellitus)

 

Diabetes mellitus se česky nazývá cukrovka. Diabetes je chronické onemocnění, které se projevuje poruchou metabolismu sacharidů a rozlišují se dva základní typy:

 

  • Diabetes I. typu: charakterizován absolutním nedostatkem inzulínu, často diagnostikován do 15.roku života
  • Diabetes II. typu: slinivka diabetiků produkuje nadbytek inzulínu, ale organismus inzulínu vzdoruje, je důsledkem nezdravého způsobu života a obezity

 

Další typy diabetu:

- Diabetes ve stáří: často u pacientů diabetu II. Typu, vznik po 70 letech.

- Těhotenský diabetes: postihuje asi 4% těhotných žen a je obvykle zachycena při rutinních krevních testech, které se dělají po dvacátém týdnu těhotenství.

 

Proč si píchnout inzulín?

Inzulín je chemická látka bílkovinné povahy. Pokud by byl inzulín přijímán ústně nebo ve formě tablet, nepřinesl by žádný užitek, protože by ho rozložily trávicí šťávy a do krve by se nevstřebaly. Proto je při léčení inzulínem dodat ho organismu injekčně.

 

Nečastější příznaky cukrovky:

- nadměrná žízeň

- časté a nadměrné močení

- pocit nadměrné únavy a slabosti

- neplánovaný úbytek váhy

- pomalé hojení ran a oděrek

- opakující se infekce – afty, záněty močových cest

- rozmazané vidění

- brnění v končetinách

 

 

 

Nyní hrajeme o hodnotné výrobky z aloe vera společně s Wellness pobytem v Luhačovicích pro 2 osoby. Tak neváhejte a hlasujte :)

 

 

Léčba cukrovky:

- správná výživa

- snížení nadváhy

- pohyb – pravidelně se pohybovat a cvičit, u pacientů, kteří při pohybu spálí více než 3500 kcal, je pravděpodobnost vzniku diabetu II.typu poloviční; pohyb prospívá i diabetikům I.typu

- léky

 

Tipy na výživu:

- dodržení přísných dietetických předpisů

- volit zdravé potraviny a dbát na jejich správnou přípravu

- cukry jdou na prvním místě při sestavování stravy pro osoby s cukrovkou

- hladina cukru u pacienta je vždy taková, jaké množství sacharidů přijme

 

Čerstvé ovoce a zelenina jsou základem

 

  • celozrnné potraviny zvýší cukr jen mírně, proto jsou více doporučovány
  • výrobky z bílé mouky drasticky zvyšují hladinu cukru - omezit!!!
  • rychlá resorpce, rychlé zvýšení (sladový a hroznový cukr,cornflakes, vařená mrkev, bílá rýže, bílý chléb, brambory) - omezit!
  • prodloužená resorpce, zeslabený vzestup cukru (banány, přírodní rýže, med, celozrnné výrobky
  • pomalá resorpce, nepatrné zvýšení (pomeranče, jablka, čerstvé musli, jogurt,mléko, fazole, syrová mrkev, čočka,ovocný cukr,zelenina, houby,arašídy, výrobky ze sóji) - doporučeno!

Diabetické výrobky nejsou potřebné

- je v nich sice hroznový cukr a náhradní sladidla, ale také vysoké množství tuku a to může pacientovi způsobit nadváhu a to je mnohem více nebezpečné

- sladidla nedodávají organismu prakticky žádnou výživu, neovlivňují hladinu cukru v krvi, přesto podle WHO vykazují při dlouhodobém užívání negativní vlivy na zdraví

 

Rozvržení příjmu potravy pro pacienta diabetu:

- je důležité třídit chody na 5-6 menších jídel během dne a to nejlépe vždy ve stejnou dobu, je to z toho důvodu aby se hladina cukru v krvi nezvýšila a denně se udržovala ve stejné hladině. Proto jsme připravili vhodný jídelníček pro diabetiky:

 

Snídaně:

- 1,5-2 plátky celozrnného chleba s tenkou vrstvou másla, malý kousek sýru, 1 lžička marmelády s 70% ovoce

- 50 nepraženého musli, 150-200 ml nízkotučného mléka

Svačina:

- 150g jogurtu a 1 malé jablko

- 2 plátky celozrnného knacku s tenkou vrstvou margarínu, 1 plátek sýru

Oběd:

- 2-3 brambory na loupačku, 120-150g ryby, 200 g zeleniny

- Jáhlový nákyp

Svačina:

- 3 celozrnné sušenky

- 1 hruška

Večeře

- 2 plátky celozrnného chleba s tenkou vrstvou másla, 1-2 plátky kuřecí/krůtí šunky, 1-2 plátky nízkt. Sýru, ½ svazku ředkviček

- 200g hlávkového salátu, 80g mrkve, 1-2 lžičky rostlinného oleje (olivový, sojový), 1-2 plátky celozrnného chleba, 10-20g vegetariánské sojové pomazánky

 

Důležitá pravidla:

  • Důležité je správně vypočítat sacharidy v potravině
  • S tuky zacházet šetrně, odměřit vždy správné množství tuku
  • Například u bramboráku vysát přebytečný tuk ubrouskem
  • Nesmažit pokrmy
  • Nekonzumovat majonézu
  • Konzumace uzenin, ryb, sýrů a mléčných výrobků se sníženým obsahem tuku
  • Bílkoviny jsou důležité, protože se musí omezit sacharidy a tuky (ale pozor, zvýšená konzumace bílkovin zatěžuje ledviny
  • Alkohol jen mírně a ředit vodou (např.víno)
  • Pohyb je velmi důležitý, pravidelná tělesná činnost působí velmi pozitivně na srdeční činnost, na svalstvo a celkový krevní oběh a tím se snižuje hladina cukru v krvi

 

Máte v rodině cukrovkáře? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Makrobiotika 
Výživa a imunitní systém 
Výživa podle krevních skupin 
Výživa při Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě 
Výživa při zánětu ledvin 


Diskuze

Marki

Jídelníčky pro diabetiky

Vyvážený jídelníček pro diabetiky je ale třeba sestavit. www.kerbet.cz to udělá zadarmo za vás ;-)

15.06.2016 10:25
Lenka

mám jiné informace

Nemohu souhlasit s užíváním margarínů,zatěžuje to tělo a ucpává tepny víc,než obyč. máslo.Navíc tuk zpomaluje vstřebávání sacharidů např. z bílého pečiva.Hruška naopak je mnohem rychlejší,než bílý chléb nebo tučnější jogurt.Jídelníček je sestaven asi víc pro diabetes 2.typu

09.01.2012 08:59
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny