Články

 

24.10.2012 - Iva Veselá

Co byste měli vědět o umělých sladidlech

 

Umělá sladidla mají poměrně krátkou historii. Sacharin, jako vůbec první umělé sladidlo, vznikl v podstatě náhodou v roce 1879 díky chemikům Remsenovi a Fahlbergovi. Další umělá sladidla vznikla náhodně jako vedlejší produkty a meziprodukty při tvorbě jiných látek.

 

Jak je správně definovat?

Sladidla jsou látky, které dodávají potravinám sladkou chuť a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Vyrábějí se ve formě tablet, kapek nebo sypkých směsí s vysokou sladivostí. Mezi nejznámější a nejpoužívanější sladidla patří aspartam E 951 a sacharin E 954. Umělá sladidla nesmějí být používána pro výrobu potravin pro kojence a malé děti.

 

Hlavní rozdíl

Umělá sladidla nejsou zdrojem žádné energie a a některá neovlivňují glykémii. Chrání před zubním kazem, protože na rozdíl od běžného cukru nepodporují růst bakterií v ústní dutině.

Sladidla jsou všeobecně chápána jako "lehčí" varianta cukru, sladí totiž několikanásobně více. Aspartam je např. 200 krát sladší a sukralóza dokonce 600 krát oproti běžnému cukru. Sladkost sladidla je vyjadřována na sacharóze, která vyjadřuje hodnotu sladkosti 1.

 

ČTĚTE TAKÉ: Ovocná piva - špatná letošní móda

 

Umělá sladidla by se však rozhodně neměla používat na tepelnou úpravu pokrmů, zvláště pečení. Už při teplotě 30 - 40 stupňů Celsia u nich dochází k rozpadu na jednotlivé složky, které jsou samy o sobě toxické (methanol, fenylalanin).

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Kde je můžeme najít?

Umělá sladidla mají uplatnění jak v běžných domácnostech, tak i v potravinářském průmyslu při výrobě diabetických nápojů, kompotů, džemů, přesnídávek, žvýkaček a bývají obsaženy i v některých mléčných produktech.

 

Hubnutí

Mnohé vědecké studie prokázaly, že mají přesně opačný účinek, protože v mozku po konzumaci potravin se sladidly vyskočí informace ke zpracování cukru. Cukr však v těle není, a tak mozek vysílá signály, které vyvolají jen další chuť na sladké. Proto umělá sladidla spíše zvyšují chuť k jídlu a zpomalují trávení.

 

Odborníci proto doporučují, že pokud si chceme i v době hubnutí osladit život, používejme přírodní sladidla např. stévii, javorový sirup, skořici.

 

Zdraví

Jestliže přemýšlíte, co je pro vás nejlepší, specialisté doporučují omezit sladké potraviny a ze sladidel upřednostňovat ta na alkoholové bázi (končící slabikou -ol). Jsou sice dražší než sacharin či aspartam, ale na rozdíl od dvou jmenovaných nemají omezenou denní dávku a jsou považované za relativně bezpečné.

 

Řepný cukr v bílé i tmavé formě však nedoporučují ani lékaři, ani zastánci zdravé výživy. Zdravější variantou je med, ale i ten je poměrně kalorický.

 

Jaké sladidlo tedy volit?

Vhodná jsou všechna sladidla s nízkým glykemickým indexem a s obsahem minerálních látek. Mezi takové patří xylitol nebo například javorový či agávový sirup, které jsou bohaté na minerály i enzymy.

Tyto sladidla lze zakoupit v našem e-shopu (Xylitol, Agávový sirup bio).

 

 

 

ČTĚTE TAKÉ: Cukr a vliv na hubnutí

 

 

 

 

 

 

Americký kontrolní úřad již před lety provedl rozsáhlý výzkum, na základě kterého zdokumentoval 92 toxických příznaků organismu při nadměrné konzumaci umělých sladidel. A mezi nejčastější příznaky patřily bolesti hlavy, únava, závratě, zvyšování hmotnosti, deprese, slabost, nespavost. Pozor by si měli dát lidé, kteří trpí fenylketonurií, jelikož aspartam obsahuje fenylalanin.

 

Diabetes a umělá sladidla

Umělá sladidla jsou ve velké míře užívána především diabetiky.Některé studie však upozorňují, že zvýšený přísun umělých sladidel u diabetiků může vést ke komplikacím cukrovky. Potraviny označované jako DIA však nedoporučují ani lékaři. Sice v sobě nemají žádný cukr, ale obsah tuků je více než sporný.

 

Umělá sladidla byla a stále ještě jsou důvodem mnohých vědeckých studií. Proto je tedy jen na vás, čím si život budete chtít osladit právě vy. Prozatím bychom se měli řídit zásadou všeho s mírou.

 


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Biotin - vitamín H 
Jste unavení a bledí? Zřejmě vám chybí železo 
Kyselina fytinová - strašák celozrných výrobků? 
Minerály 
Omlazení s vitamínem E 


Diskuze

Darina

Já na svůj DiaChrom se stévií nedám dopustit, protože mi žádnou zvýšenou chuť na jídlo nezpůsobuje

25.10.2016 13:54
Lexi
Web: http://galenus.cz/clanky/zdravi/zlazy-uloha-inzulinu

Sladidla nezpůsobují uvolňování inzulinu

Že konzumací potravin se sladidly vyskočí informace ke zpracování cukru je podle mě mylná informace. Pokud by se do těla dostala glukóza, uvolnil by se inzulin a to se při konzumaci sladidel neděje. http://galenus.cz/clanky/zdravi/zlazy-uloha-inzulinu

04.03.2016 14:08
Hanuliiinka

Sladidlo

No nevím, jestli umělá sladidla zvyšují chuť k jídlu, možná jak které, já užívám při redukční dietě sladidlo SlaDIA, je nízkokalorické, obsahuje stévii a sukralózu a jsem s ním úplně spokojená. Nezpozorovala jsem, že bych měla větší chuť na jídlo. Absolutně mi vyhovuje.

06.10.2014 08:10
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny