Články

 

02.12.2010 - Iva Veselá

Vitamíny rozpustné v tucích

1986ZTJ.jpg

 

Vyloučení veškerých tuků z jídelníčku by byla osudná chyba. Nejen že tuky jsou pro tělo velmi důležitou zásobárnou energie, ale bez nich by nemohly být využitelné vitamíny rozpustné v tucích. Mezi takové patří 4 vitamíny - A, D, E, K.

 

Vitamín A

Známý provitamín tohoto vitamínu je beta-karoten. Tento vitamín a zároveň antioxidant je velmi důležitý pro náš zrak, dokáže na sebe vázat volné radikály a má klinicky ověřený protikarcerogenní účinek. Při nedostatku tohoto vitamínu se může projevit šeroslepost nebo rohovatění sliznic.

Pozor na denní doporučenou dávku - nadbytek vitamínu A je silně toxický. Znám několik jedinců, kteří konzumují nadměrné množství mrkve a kůži mají zbarvenou do oranžova. Jde také o projev hypervitaminózy.

Dobrými zdroji vitamínu A je rybí tuk, játra, mrkev (karoteny), rajčata, meruňky anebo petrželová nať. Při úpravě potravin je tento vitamín náchylný na oxidaci.

DDD = cca 1 mg.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Vitamín D

Vitamín D lze poměrně lehce získat z UV záření například při opalování, z rybího tuku nebo z margarínů, do kterých je přidáván. Málokdo ví, že bez tohoto vitamínu se nevstřebá vápník a nedojde k jeho ukládání. Proto svým klientům trpící osteoporózou vždy doporučuji konzumovat tento vitamín společně s vápníkem. Při nadměrném  příjmu může stejně jako u všech vitamínů nastat hypervitaminóza - to se projeví jako hyperkalcemie (zvýšená hladina vápníku v séru, běžně nad 2,8 mmol/l) nebo nefrokalcinosou (dochází k ukládání vápníku v oblasti ledvin, což vede k tvorbě ledvinových kamenů).

DDD = 25 µg.

 

Vitamín E

Nazýván také jako tokoferol působí v těle báječně jako antioxidant, tzn. že inaktivuje volné radikály. Zdroji vitamín E jsou rostlinné oleje, obilné klíčky a některé druhy zeleniny. Nedostatek vitamínu se projevuje jako obecné příznaky spojené s vlivem volných radikálů (je zapotřebí detoxikace organismu). Hypervitaminóza nastává velmi zřídka a lze říci, že tohoto vitamínu přijímáme obecně velmi málo. Při skladování potravin vitamín oxiduje pomalu.

DDD = 10 - 20 mg, ale jako přijatelná dávka je i 1 mg/1 kg tělesné váhy.

 

 

Vitamín K

Tato jediná látka dokáže nastartovat proces krevního srážení v případě zranění nebo porušení cévních stěn - bez ní by hrozilo vykrvácení. Při nedostatku vitamínu může tedy dojít ke krvácení do vnitřních orgánů nebo mozku, např. u kojenců). Naopak lidé s trombózou užívající léky proti srážlivosti krve by se tomuto vitamínu měli vyhýbat, neboť usilují o opak - nesrážení krve. Zdrojem vitamínu K je kapusta, kadeřávek, brokolice, růžičková kapusta, ale také rostlinných olejích a pistáciích.

DDD = 60 µg

 


Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Bílkoviny pod lupou 
Serotonin dokáže zmírnit deprese 
Tuky 
Záhadná 'éčka' 
Ztráty vitamínů v potravinách 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny