Články

 

27.11.2008 - Iva Veselá

Bílkoviny

1858ODY.jpg

 

Něco o bílkovinách

Bílkoviny neboli proteiny pomáhají stavět svalovou hmotu, dopomáhají růstu a „opravují“ naše tělo. Bílkoviny jsou potřebné nejen pouze pro svaly, ale také pro zdravé vlasy, pleť a vnitřní orgány.

Proteiny se skládají z řetězce aminokyselin. Pro každý protein jsou specifické aminokyseliny ve daném množství a jsou svázány v určitém pořadí. To je ten důvod, proč je kuře odlišné od sýru nebo nehet na ruce je jiný než vlas. Existuje 22 aminokyselin. 8 z nich se nazývá esenciální aminokyseliny, protože nemohou vzniknout samy v těle, musí být poskytnuty vámi v potravě.

 

 

K čemu jsou dobré?

-          protilátky vyrobené z proteinů, pomáhají chránit tělo před nemocemi a infekcí

-          každý den vaše tělo ztrácí proteiny ve formě tvorby vlasů, pokožky a nehtů. Můžete také vypotřebovat proteinů ve všech aktivitách jako je běh a další sporty.

-          jestliže jíte proteiny každý den, dodáváte tak tělu potřebnou dávku. Zabráníte jak úbytku proteinů, tak jakýmkoliv poraněním, které mohou být způsobeny právě jejich nedostatkem.

-          pro rostoucí děti a děti v pubertě jsou proteiny společně s dostatečným množstvím příjmu kalorií důležitým prvkem pro jejich růst.

-          těhotné a kojící ženy potřebují adekvátní příjem proteinů pro rostoucí plod v bříšku, aby podporoval produkci mléka v prsu.

-          jestliže jste poraněni, podstupujete nějaké operaci nebo jste nemocní, potřebujete proteiny pro dodání síly a „přestavbu“ vašeho těla.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Bílkoviny podle aminokyselin

Jídla obsahující bílkoviny jsou klasifikované na dvě části - plnohodnotné a neplnohodnotné.

Plnohodnotné bílkoviny - nalezneme je v živočišných zdrojích potravy jako je kuře, ryba, mléčné výrobky a sójové boby. Tyto všechny potraviny obsahují esenciální aminokyseliny, které pomáhají budovat svaly v těle.

Neplnohodnotné bílkoviny - nalezneme je v rostlinných jídlech jako jsou celozrnné výrobky, semínky, oříšky, fazole a zelenina. Tyto potraviny poskytují tvorbu pestrého měnícího se jídelníčku, ale limitovaným množstvím aminokyselin. Pro největší obměnu a dodávání co největšího množství nekompletních bílkovin musíte konzumovat takové potraviny, abyste pokryly celé spektrum aminokyselin, které potřebujete.

 

 

Například mnoho cereálií obsahuje malé množství aminokyselin, nazývané lysin, ale hodně methioninu a cystinu. Sójové boby a ledvinové fazole jsou zase zdrojem velkého množství lysinu, ale malého množství methioninu a cystinu. Třeba takoví Mexičané a indiánské kultury mají omezený příjem zdrojů živočišných proteinů, ale jedí je v kombinaci s nekompletními bílkovinami.

 

 

Přiklad vhodných kombinací:

-          rýže a fazole

-          cereálie a mléko

-          fazole a kukuřice

-          chléb a sýr

 

Následující rozpis vám pomůže vybrat jídla, která jsou dobrým zdrojem bílkovin:

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 4.6 bodů z pěti


Čtěte také:

Biotin - vitamín H 
Kyselina fytinová - strašák celozrných výrobků? 
Nízkoenergetická sladidla 
Omlazení s vitamínem E 
Vitamíny A, D, F, K - krátký přehled 


Diskuze

fittka

Vždyť váhu tam máte napsanou..? Tyto porce si snadno můžete přepočítat na 100 g váhy.

26.09.2009 09:50
rerezka

To je spíš myšleno jako na porce, co člověk normálně sní

17.02.2009 23:37
Tvarůžek

Nechápu, proč tabulku bílkovin, nikdo nepřepočítal na 100 gramové porce. Jelikož obsah bílkovin je důležitý vůče váze a informace v této tabulce je tedy uplně bezesmyslu.

16.02.2009 11:47
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny