Články

 

05.03.2013 - Iva Veselá

Omlazení s vitamínem E

1861ZjA.jpg


Nespočetné účinky

Hlavní význam vitaminu E v těle spočívá v jeho antioxidačním působení (odbourává v organismu potenciálně škodlivé volné radikály). Vitamin E působí příznivě na tvorbu krve, pravděpodobně chrání před rozvojem aterosklerózy a zpomaluje procesy stárnutí, mírně zlepšuje příznaky demence a funkci pohlavních orgánů, posiluje imunitní systém.

Působí také proti křečovým žilám, vysoké dávky mají protisrážlivý účinek na krev. Vitamin E se užívá v prevenci vývojových poruch plodu, jako podpůrný lék při hormonální léčbě poruch menstruačního cyklu a při léčbě různých chronických onemocnění, uplatňuje se v léčbě zánětů kůže. Zkoumá se jeho možné využití v prevenci některých typů rakoviny (např. rakoviny prostaty).

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Velkou pomoc poskytuje oslabenému organismu v rekonvalescenčním období, protože podporuje regeneraci buněk. Vitamín E blahodárně působí na nervovou soustavu, na sexuální výkonnost, omlazuje pleť a vlasy. Je skvělým prostředkem na rozšiřování cév, navíc má močopudné (diuretické) účinky a je vhodný i na snižování krevního tlaku. Při hojení ran zabraňuje tvorbě hrubých jizev.

 

Doporučený denní příjem

15 mg denně (závisí mj. na příjmu nenasycených mastných kyselin). V tomto preparátu je vitamín E ve velmi dobré kombinaci s vitamínem C a B komplexu společně s důležitou kyselinou listovou.

 

 

B-komplex, vitamín C a E zakoupíte také v našem e-shopu.

 

 

 

 

Zdroje vitamínu E v potravinách

Hlavními zdroji vitaminu E jsou rostlinné oleje, oříšky, obilniny a listová zelenina. Následující tabulka ukazuje obsah vitamínu v potravě ve 100 g:

 

Chřest 2,5 mg
Řepa 1,5 mg
Celer 0,7 mg
Zelí 0,7 mg
Hlávkový salát 0,6 mg
Pórek 1,3 mg
Sója 6-11 mg
Mandle 15 mg
Ořechy 21 mg
Obiloviny 3-5 mg
Rýže 1,2 mg
Tmavý chléb 2-4 mg
Rybí tuk 26 mg
Máslo 2,4 mg
Rostlinné oleje 10-20 mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co způsobí jeho nedostatek?

Nedostatkem vitamínu E trpí lidé s extrémně nízkým příjmem potravy, pacienti s nedostatečným vstřebáváním tuků a nedonošené děti. Potřebu vitaminu E zvyšuje železo a léky užívané při epilepsii. Vstřebávání vitaminu brání některé léky, např. cholestyramin, sukralfát, orlistat.

 

Příznaky nedostatku vitaminu

Projevy nedostatku vitaminu E jsou zřídkavé. Pacienti s nedostatkem vitaminu E trpí především neurologickými potížemi jako např. poruchami rovnováhy a svalovou slabostí.

 

Naopak při dlouhodobému nadměrnému užívání vitamínu E (2000g) dochází k vysokému riziku krvácení, poruchám vidění, průjmům, závratím, žaludečním potížím či pocitům slabosti.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bílkoviny v naší potravě 
Modifikované škroby 
Seznam ''éček'' 
Vitamín F (esenciální mastné kyseliny) 
Ztráty vitamínů v potravinách 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny