Články

 

13.05.2013 - Iva Veselá

Serotonin dokáže zmírnit deprese

2369ZjB.jpg

 

Serotonin je tkáňový hormon, který se vytváří z aminokyseliny tryptofanu v buňkách sliznice žaludku a střeva a také v centrálním nervovém systému. Nejznámější důsledky nedostatku serotoninu se projevují depresemi.

 

Funkce serotoninu

Serotonin je tzv. neurotransmiter - to je chemická látka, která přenáší nervové vrzuchy mezi nervovými buňkami (neurony) v těle. Tomuto propojení mezi buňkami říkáme také synapse.


Jak serotonin účinkuje

Účinkuje v situacích jako například:

  • při záchvatech počínající úzkosti, dušnosti, při zblednutí nebo zrudnutí obličeje
  • srážení krve
  • ovlivňuje hladkou svalovinu cév
  • řídí střevní peristaltiku
  • hraje roli přiexcitačních přenosech v nervové tkáni v CNS
  • důležitý pro regulaci rytmu spánek–bdění
  • pomáhá při migrénách, depresích a apatii
  

Máte potíže se spánkem, trápí Vás stres, deprese a migrény? Jste to, co jíte a vše jde odstranit individuální výživou. Kontaktujte výživového poradce!

 

Serotonin v potravinách

Drůbež, tuňák, losos, vejce, celozrnné pečivo, švestky, rajčata, ořechy, luštěniny a zelená listová zelenina, čokoláda, banány!, čedar, parmezán, celozrnné obiloviny a výrobky z nich (nikoliv pečivo z pšeničné mouky, bílá rýže, pšeničné těstoviny apod.). Produkci serotoninu také zvyšuje používání kuzu a pití šťávy z plodů noni.

 

Tryptofan v potravinách

Jak je výše uvedeno, hormon serotonin se vytváří z aminokyseliny tryptofan. Tuto látku můžeme najít zejména v zelených potravinách jako je mladá pšenice, spirulina nebo chlorella (prášek nebo tablety z mořských řas), zelená zelenina a celozrnné výrobky.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Dále konzumujte výše obilné výrobky (bez odstranění klíčků a otrub), které obsahují vitamíny skupiny B - velmi účinné pro odstranění únavy, podrážděnosti, nervozity apod. Nezapomínejte užívat pravidelně omega-3 MK, které se také velkou mírou podílejí na stavu nervové soustavy.

 

Pozor na nezdravé způsoby

Nikotin a alkohol

Obě tyto drogy podporují uvolňování serotoninu na nervových synapsích. Způsobují tak, že člověk má zlepšenou náladu, uvolní se a na chvíli zmizí starosti i úzkost. Pokud však “nepřikrmujeme“ tento stav a nedráždíme serotoninové receptory znovu a znovu tím, že dál a dál pijeme a kouříme, což má samozřejmě plno vedlejších negativních účinků na zdraví organismu, pak dochází k nedostatku serotoninu a vzniku deprese. Mnohem vhodnější je proto podporovat tvorbu serotoninu potravou, popřípadě výše zmíněnými potravinovými doplňky, které nacházejí uplatnění právě při zmírňování abstinenčních příznaků při odvykání od alkoholu a kouření (zdroj).

 

Čokoláda

I čokoláda může vytvářet závislost, protože obsahuje kromě serotoninu a tryptofanu i plno dalších látek, které mají stimulační účinek na nervový systém.

 

Víte, že...?

Dalším důležitým hormonem je melatonin, který se vyplavuje v noci a je pro člověka zásadní při řízení cirkadiánních rytmů, působí proimunitně a antioxidačně. Tento hormon vzniká ze serotoninu. Nedostatek serotoninu tedy blokuje produkci důležitého melatoninu!

 

 

Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Jablka a pektin 
Kyselina fytinová - strašák celozrných výrobků? 
Vitamín F (esenciální mastné kyseliny) 
Vitamín K 
Vitamíny rozpustné v tucích 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny