Články

 

12.12.2008 - Iva Veselá

Vitamín B1 - thiamin

1871M2U.jpg

 

Thiamin je vitamín skupiny B, přesný typ je B1. Jako všechny vitamíny této skupiny je rozpusný ve vodě a prakticky u něj nehrozí riziko předávkování. Nespotřebované množství se vyloučí močí. Tělo nemá možnosti pro uschování tohoto vitamínu do zásoby, musí být proto doplňován každý den.

 

Název B1 má proto, že ze skupiny vitamínů B byl objeven jako první. Tento vitamín byl dříve využíván jako lék na nemoc beri-beri, která je způsobená právě jeho nedostatkem. Beri-beri se projevuje třemi druhy symptomů, které dodnes znamenají hlavní oblast pro studium ochranných účinků vitamínu B1: polyneuritida s paralýzou, srdeční poruchy a jaterní záněty. Thiamin je obsažen především ve vnějších slupkách obilnin, přesně v těch, které se odstraňují při procesech čištění. Bílý chleba, vysoce přečišťovaná mouka, nebo loupaná rýže dělají větší škody, než si dovedeme představit.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

V čemu nám prospívá?

Vitamín B1 se podílí na metabolismu sacharidů, pomáhá proti slabosti, podporuje paměť, dává pocit radosti, snižuje poruchy způsobené alkoholem, odstraňuje křeče v dolních končetinách a v lýtkách, chrání srdeční sval, vyrovnává srdeční rytmus, spolu s vitamínem B6 pomáhá proti revmatickým bolestem a zánětem nervů, pomáhá proti mořské nemoci, pomáhá proti bolestem zubů, je nezbytný pro pooperační léčení, pomáhá při léčení oparu, je nezbytný pro správnou funkci jater, působí proti náladovosti, reguluje diuretickou funkci, snižuje bolesti způsobené dnou

 

Čím je narušován

Vitamín B1 je velmi choulostivá látka. Mimo rozpustnosti ve vodě je narušován teplotou nad 120°C a dále mnoha chemickými látkami, téměř všemi prostředky ke konzervaci potravin nebo průmyslovým zpracováním jídel. Největším nepřítelem je uhličitan sodný. Když před vařením oplachujeme zeleninu silným proudem vody, dochází k velkým ztrárám thiaminu. Také mnohé i běžně dostupné léky silně narušují vitamín B1 (např. aspirin, anacidní léky na žaludeční vředy a gastritidy, mnohá diuretika, estrogeny, navíc je k tomu nutno přičíst kávu, alkohol a tabák).

 

Zdroje vitamínu B1

 

 

Zdroje vitamínu B1: ledvinky, hrášek, pivní kvasnice, slunečnicová semena, mouka. V menší míře též játra, srdce, integrální rýže, ovesné vločky, vejce, sója, fazole, chřest, oříšky, mléko, obilné slupky.

 

 

Poruchy při nedostatku

Nedostatek vitamínu B1 způsobuje poruchy především na centrálním nervovém systému. Kdo je popudlivý, emotivně nestabilní, ten se cítí stále unavený, přehnaně reagující na stresy. Tento typ lidí má zcela jistě nedostatek vitamínu B1. Tento vitamín přispívá k energii, která musí být dodávána srdečnímu svalu pro zajištění jeho pravidelného chodu: pomalý, nepravidelný tep či zánět myokardu mohou být přesné indikace nedostatku vitamínu B1.

 

Dávky

Denní potřeba vitamínu B1 kolísá mezi 1,5mg (u mužů) a 1mg (u žen). Osobní potřeba stoupá v těhotenství, dále v horečnatých stavech, po operaci, ve stresových situacích. S vyšší potřebou musíte počítat i tehdy, když pijete alkohol (i v malém množství), kouříte denně jen pár cigaret, nebo pijete-li kávu.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Bílkoviny pod lupou 
Křemík pro kosti, vlasy, kůži a nehty 
Minerály a jejich zdroje 
Seznam ''éček'' 
Tuky 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny