Články

 

15.06.2009 - Iva Veselá

Biotin - vitamín H

1707MTY.jpg

 

O vitamínu H se příliš nespekuluje, jelikož si ho tělo dokáže vyrobit samo. Ale víte, že jeho nedostatek může vyvolat změny na pokožce a nervové poruchy?

Biotin je součástí několika emzymů; podílí se na látkové výměně cukrů, tuků i bílkovin. Ovlivňuje energetické hospodaření buňky. Je nezbytný pro správný metabolismus cholesterolu i správný stav pokožky. Uvolňuje také svalovou bolest.

 

Biotin je v ideálním případě vytvořen střevní mikroflórou, a to v množství, které přibližně odpovídá jeho denní potřebě. Problém ovšem nastává v případě, že s naší střevní mikroflórou se něco negativního přihodilo - například pokud jsme užívali antibiotika apod. Nedostatkem biotinu člověk trpí také při špatné střevní resorpci nebo při nadměrném přívodu tuků, což je ovšem v naší kultuře častý jev!

 

Co nás tedy může trápit při nedostatku tohoto vitamínu?

Dámy pozor!: poruchy vzhledu kůže - akné, ekzémy, šedivý vzhled.

Pánové pozor!: ztráta vlasů!

Kromě toho hrozí i únava, úzkost, deprese, zvracení, vysoký krevní cholesterol, vysoká hladina krevního cukru nebo pokles imunity. V některých případech dochází k poklesu krevního tlaku (hypotenze).

 

Z těchto důvodů by měl člověk přijímat biotin i v potravě!

 

 

Jaké potraviny biotin obsahují

Biotin najdeme v luštěninách (fazole, sója, hrách), ve žloutku, mléku, mase (játra, srdce). Obsahují ho i ořechy a jiná semena, borůvky, vodní meloun, houby a trochu překvapivě - heřmánkový čaj. Jde totiž o vitamín termostabilní (například tepelnou úpravou masa se stává dokonce přístupnější, protože se uvolní z bílkovinné vazby).

 

K čemu tedy biotin je?

Biotin pomáhá při látkové výměně, co to tedy zanmená? Pomáhá vštřebávat kyselinu listovou, pantotenovou a vitaminu B12. Rovněž hraje pozitivní roli při zmírňování projevů nedostatku zinku.

 

Biotin má význam při udržování zdravých vlasů a nehtů . Některé zdroje uvádějí, že byly prováděny studie u žen s křehkými nehty, kterým bylo po dobu 6 měsíců podáváno 2,5 mg biotinu denně. Po ukončení zaznamenaly ¾ žen zlepšení kvality nehtů, významné omezení jejich štěpení a bylo potvrzeno zesílení tloušťky nehtu o 25%. Proto také bývá doporučován pro zlepšení kvality lomivých křehkých nehtů a pro zpomalení vypadávání vlasů. Nedokáže ovšem odstranit nedostatek vlasů, pokud by nebyl způsoben náhodou vyjimečně těžkým nedostatkem právě biotinu.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 4.56 bodů z pěti


Čtěte také:

Jablka a pektin 
Modifikované škroby 
Nenasycené mastné kyseliny omega-3 a 6 
Seznam ''éček'' 
Vitamín K 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny