Články

 

15.07.2014 - Iva Veselá

Nebezpečné tuky - jsou tam, kde byste je nečekali

 

Dnes jsme s magazínem Prozeny.cz připravili další článek o nebezpečných tucích. Transmastné kyseliny jsou podle současných studií škodlivější, než se v minulosti předpokládalo. Zvyšují riziko infarktu, cukrovky i nádorových onemocnění. Víte, v jakých potravinách jich je nejvíce?

 

Jak trans-mastné kyseliny působí na tělo?

Spotřeba transmastných kyselin výrazně stoupla na počátku padesátých let, a to na základě lékařských doporučení nahrazovat produkty obsahující živočišný tuk margarínem. Díky jejich nízké ceně a příjemně aromatické chuti se jejich používání stalo svého času velmi populární. Ještě v osmdesátých letech byly účinky transmastných kyselin považovány za neutrální. Od poloviny devadesátých let ale výzkumy začaly odhalovat negativní dopad na lidské zdraví. „Transmastné kyseliny jsou hrozbou pro vznik kardiovaskulárních onemocnění, zvyšují LDL cholesterol, triacylglyceroly v krvi a lipoprotein A, což je jeden z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních chorob,“ upozorňuje výživová poradkyně Ing. Iva Veselá.

 

Podle čeho tuky vybírat?

Kardiovaskulární onemocněí jsou v naší republice nejčastější příčinou úmrtí. Podle České kardiologické společnosti na ně umírá přes 50 % populace, tedy více než na všechny ostatní choroby dohromady. Vysoká hladina škodlivého cholesterolu způsobená přílišnou konzumací trans tuků se pak řadí k hlavním rizikovým faktorům! „Transmastné kyseliny vznikají takzvaným procesem ztužování rostlinných olejů nebo při tepelné úpravě pokrmů. Ne všechny rostlinné oleje jsou totiž tepelně stabilní a při nesprávné volbě tuku dochází ke vzniku transmastných kyselin,“ vysvětluje původ trans tuků Iva Veselá. Tepelně nestabilní, a tudíž na smažení nevhodný je například slunečnicový olej. Dá se ale skvěle nahradit stabilním řepkovým, olivovým nebo rýžovým olejem.

 

TIP výživového poradce

"Ptáte se, podle čeho správně vybírat oleje? Vzhledem k odlišnosti odrůd plodin je spíše důležitější informace na obalu oleje, resp. množství mononenasycených mastných kyselin. Tepelně stabilní oleje (řepkový, nyní i většina olivových) mají 55-83 % podíl mononenasycených mastných kyselin, konkrétně kyseliny olejové. Narozdíl např. od slunečnicového oleje vysokým podílem kys. linolové, které rychle oxiduje. To znamená, že bez tabulky s údaji o mastných kyselinách kupujeme zajíce v pytli a takový olej nekupujte."

 


Máte dotaz nebo se k nám chcete objednat? Napište nám!

Ponořte se do toho s námi.

 

Kde je (ne) čekat?

O pokrmech z fast food restaurací připravovaných hlubokým smažením na přepálených tucích, jako jsou například hranolky nebo i koblihy, si ale snad už nikdo nedělá iluze. Zapomínat byste neměli ani na mrazené polotovary. Například rozpečená pizza z krabice rozhodně není ideální večeře. Mnohem větší nebezpečí však spočívá ve skrytých trans-tucích, které se vyskytují v produktech, kde byste je za normálních okolností nehledali. K nim patří slané i sladké pekárenské výrobky, hrozbou jsou především oblíbené balené croissanty s náplní, preclíky, slané tyčinky nebo čajové pečivo. Dále sladké polevy, rostlinné náhrady smetany a šlehačky, sušené sójové nápoje, brambůrky, krekry, popcorn a některé druhy zmrzliny.

 

Rizikové jsou také levné cukrovinky, zejména nekvalitní čokolády, kde průmyslově vyráběné tuky nahrazují kakaové máslo. Stejně tak i sušenky, oplatky nebo zdánlivě zdravé cereální tyčinky. Pokud se nedokážete se sladkostmi rozloučit, vybírejte ve specializovaných obchodech. Seženete zde například skvěle chutnající flapjacky, tyčinky ze sušeného ovoce (fíkové jsou přímo božské), ovesné sušenky s rýžovým sirupem i 70% čokoládu z prvotřídních surovin.

 


I tyto zdánlivě neškodné sušenky jsou plné transmastných kyselin.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Křemík pro kosti, vlasy, kůži a nehty 
Vitamín F (esenciální mastné kyseliny) 
Vitamíny A, D, F, K - krátký přehled 
Vitamíny rozpustné v tucích 
Zneklidňující éčka v potravinách 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny