Články

 

29.11.2008 - Iva Veselá

Záhadná 'éčka'

 1864YmR.jpg

 

 

Éčka jsou všude kolem nás. Svým způsobem nejsou na škodu, ale přichází kámen úrazu, když jsou použity v potravinách. Éčka obsažená v potravinách mohou být nebezpečná, ale také nemusí. Pojďme se tedy podívat, na co bychom si tedy měli dávat pozor.

Následující abeceda pojmů vám pomůže objasnit, co se v jistých éčkách skrývá a co je to vlastně za látky…stále si myslíte, že BIO bez chemikálií je bezvýznamné? Možná po tomto článku změníte názor.

 

1) antioxidanty

Vzdušný kyslík je hlavní příčinou zkázy potravin, protože chemicky reaguje a vytváří řadu sloučenin, jejichž toxicita může ohrozit zdraví člověka. Proto se mimo jiné kazí tuky i oleje. Antioxidanty mají tomuto procesu zabránit nebo jej zpomalit. Používají se látky přírodní i syntetické, např. z ekonomických důvodů uměle vyráběná kyselina askorbová (vitamin C), tokoferol (vitamin E), které se jinak vyskytují v přírodě.

Problematické jsou např. butylhydroxianisol (BHA) označovaný jako E 320 a butylhydroxitoluen (BHT) značený E 321.

Prakticky všechny balené potraviny, které nalezneme v obchodě obsahují antioxidanty. Na dovážených jablcích a hruškách je použit k úpravě povrchu etoxiquin, který zabraňuje vzniku skvrnitosti při skladování a dopravě.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Dělí se podle toho, vyskytují-li se v přírodě nebo jsou-li uměle vyrobeny. Patří mezi ně i tzv. synergisté - látky zesilující účinek samotných aditiv. Přírodní antioxidanty lze používat v nezbytném množství, umělé lze přidávat jen do čerstvě vyráběných tuků s výjimkou másla nejlepší jakosti. V tucích s delší záruční dobou než 3 měsíce mohou být použity i syntetické.

 

2) barviva

V Evropské unii nesmí být přidáváno přírodní nebo syntetické barvivo do čerstvých potravin - ovoce, zeleniny, sušeného a kondenzovaného mléka, čaje a kávy. V ČR se základní potraviny jako máslo, chleba a mléko nesmí přibarvovat syntetickými barvami. Ostatní potraviny musí mít obsah syntetických barev jasně vyznačen na obalu. Bylo povoleno do max. množství 100 mg/kg potraviny nebo nápoje. Je nevhodné pro hyperaktivní děti, astmatiky a alergiky.

 

3) konzervanty

Zamezují růstu mikroorganismů, tj. takových, které jsou pro lidský organismus škodlivé. Již staří Řekové vypalovali sírou sudy na víno a vznikající kysličník siřičitý víno konzervoval, což se prakticky používá dodnes. Dalším známým prostředkem je kuchyňská sůl, různá koření, ocet... Chemické konzervanty se nesmí v ČR používat do základních potravin - mléko, máslo, mouka, chleba, a potravin dietetických, sterilovaných, čerstvých a do dětské výživy.

 

4) kyseliny

5) regulátory kyselosti

6) tavící soli pro výrobu tavených sýrů

7) kypřící látky

8) náhradní sladidla

 

9) látky zvýrazňující chuť

Jsou to aromata a tresti přírodní nebo vyrobené synteticky. Hotové pokrmy, nealkoholické nápoje a dětská výživa mohou obsahovat jen přírodní látky. Pro žvýkačky je povolen až 10násobný obsah těchto látek než je v ostatních nápojích a potravinách. Tyto látky jsou v podstatě kořením. Mohou být používány jako takové nebo ve formě výluhů, destilátů a tzv. oleoresin (silice). U cukrovinek se stanoví nejvyšší povolené množství mentolu - 12 mg na den, které musí být na obalu uvedeno. K zajištění jejich stability smějí být používány antioxidanty a konzervanty v nezbytném množství a musí být označen druh aromatu na obalu. Patří sem také umělá sladidla, kofein a chinin.

 

10) zahušťovadla

 

11) želírující látky

12) modifikované škroby

 

13) stabilizátory

 

14) emulgátory

Nejznámějším emulgátorem je vejce, které se používá k výrobě majonéz a k vázání omáček. Zde je hlavním činitelem lecitin (E322), který je dnes z ekonomických důvodů vyráběn ze sojových bobů. Emulgátor spojuje 2 fáze, např. olej a vodu, které se za normálních okolností nemísí, takže snižuje povrchové napětí. Mnohé z nich jsou neškodné, ale polyfosfáty (E450) používané k nakládání uzeného masa včetně šunky nejsou zbaveny podezření z vedlejších účinků. Slouží ve skutečnosti k tomu, aby ukryly lacinou součást potravin, tedy vodu, aniž by to spotřebitel poznal. Obsahuje je i mražená drůbež, což umožňuje v tomto polotovaru ukrýt enormní množství vody. Např. vařená šunka v konzervách v Anglii obsahovala vodu v rozmezí od 0 až do 42%, což ale nebylo cenově rozlišeno. Emulgátory i stabilizátory se používají také proto, aby se ukryl skutečný obsah tuku. Je možné, že salám vypadá libově a přitom obsahuje až 40% tuku.

 

15) nosiče a rozpouštědla

 

16) protispékavé látky

 

17) leštící látky

 

18) balící plyny

 

19) propelanty

 

20) odpěňovače

 

21) pěnotvorné látky

 

22) zvlhčující látky

 

23) plnidla

 

24) zpevňující látky

 

25) sekvestranty, tj. látky vytvářející chemické komplexy s ionty kovů

 

26) látky zlepšující mouku za účelem zlepšení pekařské kvality


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Vápník pro silné kosti 
Vitamín K 
Vitamíny rozpustné v tucích 
Zneklidňující éčka v potravinách 
Ztráty vitamínů v potravinách 


Diskuze

hovno

do pýče

27.04.2011 14:24
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny