Články

 

24.11.2009 - Iva Veselá

Vápník pro silné kosti

1881N2U.jpg

 

Vápník patří ve výživě k nejproblematičtějším látkám. Výživová situace u naší populace není ideální, řada lidí, zejména díky nízké spotřebě mléka a mléčných výrobků má vápníku nedostatek. Je důležitý pro tvorbu kostí a zubů. Zodpovídá za jejich tvrdost a pevnost. Vstřebává se ve střevech a vylučuje se ledvinami. Denní potřeba vápníku je kolem 800 mg, u těhotných a kojících žen je vyšší. Nedostatek vápníku se může projevit osteoporózou (řídnutí kostí) a u dětí poruchou růstu.

 

Vápník v potravinách

Tělo si nedokáže vápník vyrobit a musí ho tedy přijímat z potravin. Hlavním zdrojem, je v naších podmínkách mléko a mléčné výrobky. Výjimkou jsou tavené sýry, které mají vysoký obsah fosfátů a brání ukládání vápníku do kostí a ještě hůř, dokonce mají funkci kosti odvápňovat. Vápník v rostlinných potravinách je hůře využitelný, váže se na oxaláty, fytáty a fosforečnany.

 

 

Potravina          Obsah v mg/kg

Tvaroh                960-990

Sýry                    1500-12000

Jogurt                 1400

Maso kuřecí          60-130

Chléb celozrnný    140-650

Hrách                   440-780

Čočka                   400-750

Fazole                  300-1800

Sója                     1300-1800

Špenát                  700-1250

Brambory              30-130

Vlašské ořechy       600

Čokoláda mléčná    2200-3200

 

Vápník se nejlépe vstřebává v kyselém prostředí, které lze podpořit pitím ovocných šťáv a džusů. Vstřebávání vápníku z potravin je nejlepší v noci, proto si večer dopřejte tvarohy, sýry a jogurty. Pro vstřebávání vápníku je důležitý vitamín D a kyselina listová. Využití vápníku omezuje vláknina, která urychluje průchod potravy střevem. Doporučuji si dávat jogurt a pečivo zvlášť a ani si do jogurtu nepřidávejte samotnou vlákninu.

 

Vlevo je ukázka normálního stavu kostního prostoru a vpravo je znázorněna řídká kost, tedy stávající osteoporóza.
Foto: http://www.healthyfellow.com/images/2009/osteoporosis.jpg

 

 

Vápník a jeho další účinky

Dostatečný příjem vápníku během života je důležitým faktorem v boji proti osteoporóze. Pravidelný příjem vápníku omezuje dráždivé účinky žlučových kyselin v tlustém střevě a pravděpodobně snižuje výskyt rakoviny tlustého střeva. Je nutný k zajištění normálního přenosu mezi nervovými buňkami, pro krevní srážlivost, hojení ran a činnost svalů.

 

ČTĚTE TAKÉ: Zinek - pozinkujte si s ním zdraví

 

Kdy dojde k nedostatku?

- snížený příjem v potravě

- zvýšený příjem bílkovin

- nadměrné solení

- nadměrné pití koly, čaje, kávy

 

A jaké jsou příznaky nedostatku?

- osteoporóza

- nedostatečná tvorba kostí a zubů

- časté zlomeniny

- porucha růstu u dětí

 

Co když dojde k předávkování?

- zácpa

- zvracení

- bolesti břicha

- časté močení

 


Hodnocení článku

Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bílkoviny 
Křemík pro kosti, vlasy, kůži a nehty 
Lecitin - proč je tak důležitý? 
Tuky 
Vitamíny rozpustné v tucích 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!
+1 týden jídelníčku

 

2565NTB.jpg
  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce

 


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme

ZDRAVÁ KUCHYNĚ

2611MDI.jpg

  Ing. Iva Veselá
  nutriční poradce


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny