Články

 

30.07.2009 - Iva Veselá

Chróm a vlčí hlady

1859MDB.jpg

Celozrnné těstoviny jsou zásobárnou chrómu

 

 

Chrom je stopový prvek, který se vyskytuje v několika chemických formách. Převážná část naší populace trpí nedostatkem právě tohoto prvku. Chrom je nezbytný pro udržení plné účinnosti inzulínu, zodpovědného za udržování normální hladiny krevního cukru. Někteří lidé, trpící nadváhou, mají nedostatek chromu, zaviněný jeho zvýšeným vylučováním ledvinami. Sníženou účinnost inzulínu vyrovnává organismus jeho zvýšenou tvorbou, která často „přestřeluje". Tím vzniká potřeba častého „dojídání se" nebo konzumace sladkostí.

 

 

Jak pomáhá

Chróm pomáhá při redukci nadváhy u osob s kolísavou hladinou inzulínu a krevního cukru, způsobenou nedostatkem chromu v organismu projevující se především zvýšenou chutí na sladké. Pro dosažení maximálního efektu při redukci váhy se doporučuje užívat společně s dostatečným denním příjmem vlákniny.

 

U disponovaných osob oddaluje vznik diabetu 2. typu. Při diabetu 2. a někdy i 1. typu zmírňuje jeho příznaky a komplikace. Snižuje nároky na přísnost diety a případně lze při jeho užívání snížit dávkování perorálních antidiabetik.

 

1878OGI.jpg

Hrst ořechů každý den je velmi zdravá!

 

 

Pozn.:  Inzulín je vylučován slinivkou břišní v množství, potřebném pro plynulé udržování hladiny krevního cukru. Jeho účinnost je závislá na dostatečném množství chromu v organismu. U některých osob dochází k nadměrným ztrátám chromu ledvinami. Sníženou účinnost inzulínu nahrazuje jeho zvýšená tvorba, ale ta bez chromu nezajistí potřebné účinky inzulínu. Dříve nebo později dochází k trvalému zvýšení hladiny krevního cukru, přestože je trvale zvýšená i hladina inzulínu - tedy k diabetu 2. typu.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Funkce chrómu

Nejdůležitějším funkcí chrómu v našem těle je podpora využívání inzulínu (hormon, který přenáší do buněk krevní cukr, ten je pak využíván jako zdroj energie). Právě dostatečný příjem chrómu může zabránit cukrovce u lidí s rezistencí na inzulín. Pravidelný příjem dostatečného množství chrómu může také snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů v krvi Velmi často se chrom propaguje v souvislosti s hubnutím, ale tyto účinky nebyly doposud seriózně potvrzeny.

 

Kde jej najdeme?

Mezi potraviny obsahující chrom patří celozrnné potraviny, švestky, ořechy, kvasnice a mořské produkty.

 

DDD: Dospělí 120 mcg denně


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Biotin - vitamín H 
Co byste měli vědět o umělých sladidlech 
Jste unavení a bledí? Zřejmě vám chybí železo 
Modifikované škroby 
Vitamín K 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny