Články

 

06.10.2010 - Iva Veselá

Vitamín F (esenciální mastné kyseliny)

1813Y2Y.jpg

 

 

Dnes si něco povíme o mastných kyselinách. Ve článku Tuky ano, tuky ne...jak to tedy s nimi je? bylo vysvětleno, že rozlišujeme nenasycené mastné kyseliny (zdravé tuky jako jsou rostlinné oleje) které jsou pro nás vysoce prospěšné a nasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v živočišných tucích, ztužených tucích ve sladkostech nebo čokoládových polevách atd. (ze zdravotního hlediska nevhodné).

 

Nenasycené mastné kyselin (MK)

Nenasycené tuky dělíme na polynenasycené a mononenasycené. Ovšem i když jsou na první pohled oba druhy zdravé, ve skutečnosti jsou mezi nimi jak ty nejlepší tuky, na ty nejhorší.

 

Nejdůležitějšími tuky pro člověka jsou polynenasycené tuky (omega-3 a omega-6). Ve skupině omega-3 se nachází životně nezbytné masné kyseliny EPA a DHA, které se nacházejí v hojném množství v rybách jako je losos, makrela, tuňák, částečně i v oříšcích a lněném semínku jsou látky, které se mění na DHA a EPA, i když méně efektivně.

Pokud vybíráte doplněk stravy s rybím olejem, poměr kyselin EPA a DHA by měl být 3:2.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 


K čemu potřebujeme omega-3 mastné kyseliny?

Jejich funkce jsou rozsáhlé a především nezbytné pro každou buňku. Nejvíce těchto kyselin je však v hlavě, resp. našem mozku, který se skládá z bílkovin a tuku, kde v rámci tuku převažuje mastná kyselina DHA. To je také jeden z důvodů, proč se vědci domnívají, že evoulce člověka byla podmíněna konzumací ryb a tedy akumulací DHA v mozku.

 

Omega-6

Další důležitou kyselinou je omega-6, která je součástí důležitých tkání a procesů v těle. Zatímco omega-3 mastné kyseliny dodáváme tělu v nedostatečném množství, omega-6 jjíme dnes zpravidla ve velkých kvantech - nachází se v libových masech, oříšcích i obilninách. Lidské tělo však požaduje rovnováhu mezi těmito kyselinami. Pokud vznikne nerovnováha, tedy chybí výrazně omega-3 MK nebo výrazně převažují omega-6 MK, vede to k tvorbě prozánětlivých, prosrážlivých látkám a nepříznivých minihormonů - ikosanoidů.

 

Funkce omega-3 MK

  • chrání proti vzniku onemocnění srdce
  • posiluje imunitu
  • snižuje únavu
  • prevence rakoviny
  • prevence migrén
  • snížení cholesterolu v krvi
  • zmírňuje lupénku a další kožní onemocnění
  • pomáhá v léčbě alergií, atopického ekzému, jaterních poruch

 

V ČR není stahovena denní doporučená dávka, ale odhaduje se potřeba na 2 g u lidí, kteří jedí hodně ryb (3-4x týdně). Pokud lidé nejedí ryby, je potřeba vyšší. Zdroje omega-3 MK jsou tedy v rybím tuku a lněném oleji, který je v tomto případě vhodnější než celé lněné semínko.

 

Trans-mastné kyseliny

Těmto kyselinám se zcela vyhněte - jedná se o nejhorší formu tuků. Vznikají při vysokých teplotách z polynenasycených kyselin, tudíž se vyvarujte konzumaci veškerých forem nenasycených tuků, které byly hydrogenovány (teplota nad 200 °C) či jinak těžce poškozeny vysokoku teplotou, dlouhým skaldováním na světle a za přístupu vzduchu.

Zdroji trans MK jsou všechny výrobky připravené na levných olejích, např. v restauracích rychlého občerstvení jako hranolky apod. Vhodnými oleji jsou pouze takové, které mají označení "za studena lisované" či "panenské" - to jsou oleje, které neprošly dvousetstupňovým žárem. Lze je použít do salátů, nikoliv na smažení - tam je kromě trošky másla či sádla nejvhodnější olivový olej. Ten je jako jedna z mála výjimek stabilní i při vysokých teplotách, protože obsahuje převážně mononenasycené MK.

 

Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Zdroj: Jak jsít a udržet si zdraví, Jaromír Astl, Eliška Astlová


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Chemie umělých sladidel a konzervantů 
Nebezpečné tuky - jsou tam, kde byste je nečekali 
Sacharidy 
Serotonin dokáže zmírnit deprese 
Seznam ''éček'' 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny