Články

 

26.11.2008 - Iva Veselá

Vitamín K

1870Nzh.jpg

 

Proč ho potřebujeme?

Vitamin K je využit k tomu, aby tělo produkovalo různé druhy proteinů. Některé z nich jsou použity k vytvoření faktoru, který umožňuje srážlivost krve – rozhoduje o zastavení krvácení při pořezání nebo slouží ke správnému hojení ran. Díky vitaminu K si tělo udržuje zdravé kosti a správně průchozí tepny. Vitamin K dovoluje proteinům tzv. osteokalcinům, vázat vápník v kostech. Zabraňuje kornatění tepen, a tím i následnému infarktu.

 

Kolik ho potřebujeme

Doporučený příjem vitaminu K je pro ženy 90 μg a pro muže 120 μg. Dávkování je závislé na individuální úrovni normální srážlivosti krve, ale momentálně nejsou žádné podklady, které by přesně říkali, jakou optimální denní dávku by měl člověk užívat.

Naštěstí není moc běžné, že by někdo trpěl nedostatkem tohoto vitaminu. Základním zdrojem vitaminu K je tmavě zelená zelenina, která je zdravá z více důvodů. Například v průběhu 10 let studování 72000 žen vědci zjistili, že kdo konzumoval nejvíce zeleniny obsahující vitamin K, měl o 30% menší pravděpodobnost zlomeniny kyčle než ti, kteří ho konzumovali méně. Zda-li je to zásluhou vitaminu nebo jiných živin v jídle není přesně známo. Ale v roce 2002 při malé studii na Zdravotnické škole v Osace, vědci objevili, že doplňky s vitaminem D a K zvyšují odolnost kostí během ženské menopauzy.

 

Kde ho získáme

Především všechny druhy listnaté zeleniny, špenát, kapusta a zelený salát jsou bohatými zdroji vitaminu. Dá se říci, že čím je zelenina zelenějším, tím více vitaminu K obsahuje. Například špenát obsahuje spoustu tohoto vitaminu, ale například ledový salát o hodně méně. Vitamin K je překvapivě obsažen i v mnoha rostlinných olejích, včetně sójového a olivového.

 

Zdroje vitamínu

Kapusta vařená (1/2 šálku) 531 mg

Špenát, syrový (1 šálek) – 145 mg

Brokolice vařená (5 růžiček) – 104 mg

Chřest vařený (1/2 šálku) – 68 mg

Hlávkový salát (1 šálek) – 57 mg

Sójový olej (1 PL) – 27 mg

Rajče čerstvé (1 střední) – 7 mg

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Bílkoviny v naší potravě 
Inositol - méně známý vitamín 
Serotonin dokáže zmírnit deprese 
Vitamín P - flavonoidy 
Vitamíny rozpustné v tucích 


Diskuze

Dáša

Co jíst při užívání Warfarinu

Dobrý den ,mám plicní embolii a užívám Warfarin,ale není mě jasné co můžu jíst.Vím že nesmím zelený-okurky,papriky,špenát,kapusta.Potom už každej tvrdí něco jiného.Že nesmím mátu,meduňku,rajčata,papriky,angrešt a vlastně žádnou zeleninu a ovoce.Co je prosím prandou? Děkuji za odpověď Dáša

05.04.2013 17:19
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny